Jatkan vielä eilisestä aiheesta sen verran, että tulevassa hollantilaisessa oikeudenköynnissä Bellingcat tulee aivan varmasti näyttelemään keskeistä sijaa. Olen tainnut aiemminkin pamista tästä hämäräjärjestöstä, mutta pamistaa lisää. Ilmaahan tässä vaan putsataan ja opetetaan teille kaikille mediakriittisyyttä, sillä valtamedialla kun näissä asioissa on harvoin puhtaat jauhot pussissaan. Sehän käyttää Bellingcatia surutta lähteenään.


Ei mikään turha porukka tämä "vapaaehtoisten kansalaisaktivistien yhteisö" kuten se itseään kutsuu, ja joka tavallisesti liitetään nimen yhteyteen, silloin kun sitä siteerataan. Sehän on paljastanut mm. Syyrian kaasuiskut, selvittänyt MH17 -koneen pudottamisen, Skripalin myrkytyksen ja jonkun murhan Berliinissäkin. Todella vaikuttavaa. Tiettävästi se muodostaa tulevassa lentoturma-oikeudenkäynnissä todistustaakan selkärangan. Sen johtaja Eliot Higgins tuntuu olevan supersankariluokkaa, jolle ei minkään selvittäminen ole mahdotonta.

Kyynisemmät tyypit kuten minä, toteavat sen olevan brittiläisen tiedusteluorganisaation MI6 luomus. Savuverho jonka kautta ujutetaan meille kaikille disinformaatiota, laajamittaisia psykologisia operaatioita massojen manipuloimiseksi ja erinäisiä mielenhallintaan liittyviä juttuja. Kun puhutaan hybridisodankäynnistä, sen keskeinen tehtävä on vihollisen psykologinen lamauttaminen, mutta siihen kuuluu myös kotikentän dominoiminen ja viidennen kolonnan estäminen. Aikanaan kansanliikkeeksi kohonneet rauhanliikkeet kaatoivat Vietnamin sodankin amerikkalaisten tappioksi, ja siitä on otettu oppia, ettei vastaavaa enää tapahtuisi. Tämä toimi pitkän aikaa isojen amerikkalaisten uutisjättien avulla, jolloin telkkarista tuli amerikkalaisille puutaheinää pitkän aikaa, kunnes massat käänsivät sille selkänsä. Asia josta esim Trump on tehnyt paljon mainintoja.

Sen vuoksi tarvittiin jotakin uutta. Mikä sen mukavampaa kun luoda mielikuva tavallisista nörteistä jotka selvittelevät asioita sosiaalisen median kautta. Tavallinen tallaaja voi toki ihmetellä miten he toistuvasti saavat käsiinsä passien numeroita, valvontakamerakuvia, tiedot venäläisen ilmatorjuntaprikaatin upseristosta ja kaupan huipuksi vielä venäläisen sotilastiedustelun agenttien nimet naamakuvineen. Googlaamalla? Tässä kohtaa kellojen pitäisi kilkattaa päässä. Nuo ovat tietoja joita eivät saa kuin jotkut viranomaiset, käytännössä tiedustelupalvelujen ja jonkun Scotland Yardin poliisit, ja tavallinen ihminen saa lähinnä syytteen tietomurrosta jos omaa moista tietoa. Tämä jos mikä kielii, että Bellingcatin taustalla on tuntemattomiksi jääneitä viranomaisia, jotka syöttävät Bellingcatin kautta haluamaansa palturia.

higgins
Bellingcatin perustajaa Eliot Higginsiä on monessa eri yhteydessä epäilty toimivan brittitiedustelu MI6 -freelance agenttina. Belingcatin eräs kuuluisimpia episodeja oli Skripalin myrkytystapauksen selvittäminen, jossa se käytti aineistoa jollaisia ei voi saada käsiinsä kuin poliisiviranomaiset. Hyvin luultavaa että mitään myrkytystä ei oikeasti koskaan tapahtunut vaan terve mies makaili sairaalassa muutaman päivän aidon mediatempun hengessä. Sellainen tarvittiin kun oli alla poliittinen päätöksenteko Venäjän talouspakotteiden jatkamisesta. Ei siis ihme että Higginsiin itseensä liitetään valetutkijan leima, ja syytös että oikeasti hän toimii vain isojen poikien heittopussina.

Kansalaisten laajamittainen manipulointi tapahtuu luonnollisesti julkisten viestimien kautta. Mutta se yksin ei riitä vaan kontekstiin tarvitaan myös tarinoita. Bellingcat onkin erikoistunut tarinan tuottamiseen jonka suuri yleisö uskoo ja sisäistää. Pelkkä valokuva, tai videoleike itsessään saattaa olla tarina. Tämän vuoksi Bellingcat onkin erikoistunut kuva- ja videoväärennöksiin ja se esittelee mielellään näitä "tarinoita" joiden todenperää ei voi tarkistaa, tai sen alkuperä on tuntematon. Valtamedian tehtävä on sitten käyttää näitä aineistoina joita se auliisti levittää, ja saada suuri yleisö niihin uskomaan. Sen vuoksi se puhuu kansalaiskativismista samassa yhteydessä, jotta tarinalle saataisiin uskottavuutta.

Bellingcat perustettiin vuorokautta ennen matkustajakoneen MH17 alasampumista. Todellisuudessa se on perustettu niinä kriittisinä tunteina kun Kiovassa pohdittiin miten ukranalaishävittäjän alasampuma matkustajakone saataisiin vieritettyä separastistien niskoille. Puhelimet varmasti kävivät kuumina Lontoon, Washingtonin ja Kiovan välillä missä viimeksimainitussa kehitettiin kuumeisesti tarinaa separatistien BUK-ohjuksesta - jolla pelattiin aikaa jotta luotaisiin parempi tarina aavelevetista - ja väärennettiin audionauhoja separatistijohtajan ja venäläiskenraalin välillä. Arkistosta kaiveltiin vanhoja filminauhoja Ukrainan vanhoista sotaharjoituksista, jotta saataisiin edes vähän uskottavaa videokuvaa venäläisestä BUK-ohjuksesta. Ukrainalaisella autiolla paikalla räjäytettiin BUK-ohjus jonka sirpaleita salakuljetettiin turmakoneen ympärille. Siinä sivussa otettiin käyttöön myös operaatio Bellingcat länsimaisen mediakuluttajan sumuttamiseksi ja sitä käytettäisiin myöhemmin pääaseena länsimaisia kansalaisia vastaan. Psykologinen operaatio käynnistyi.

bellingcat fake
Oiva esimerkki tarinasta. Kun tarina BUK-lavetista alkoi hahmottua reitteineen jengi tietenkin ensimmäisenä menisi googlen satelliitteihin katsomaan pitääkö tarina paikkansa. Google oli jo ehtinyt poistaa kaiken sen päiväisen satelliittiaineiston - ilmeisemmin CIAn painostamana. Sitten ilmaantui vain ja ainoastaan Bellingcat -lähteesta googlekuva IT-lavetista. Miten Bellingcat oli ainoana sen kyennyt saamaan ja toisekseen on mahdoton todistaa onko kuva aito vai ei, koska kukaanhan ei sitä voi tarkistaa. Tämä maailman ainoa googlekuva tuskin on aito, mutta kukaan ei voi toisinkaan todistaa. Näin toimivat tarinat, ja kun Bellingcat vapautti (kuvaväärennetyn) kuvansa, syntyi jälleen uusi tarina, joka osui ja upposi kuin laivanupotuspelissä ikään.

Ihan tyhjästä bellingcatin perustaja Eliot Higgins ei sentään putkahtanut. Soroksen suojeluksessa oleva nuorimies oli jo kunnostautunut esittelemällä Syyrian kaasu-isku -videoita aivan Pentagonin mieleisesti. Tästä alkoivatkin sitten Syyrian pommitukset. Se johti sitten ennustamattomaan kehityskaareen josta olemme nähneet niin ISIS-kalifaatin hirmuhallinnon, amerikkalaisten ja venäläisten kilpapommituksen ja kaikkineen sodassa on kuollut puoli miljoonaa ihmistä, 7 miljoonaa evakossa ja viisi miljoonaa ihmistä pakolaisina - lähinnä eurooppaan pyrkimässä tai sinne jo päässytkin. Ironistinta että monet kyynikot ovat todenneet, että alkujaankin kaasuvideot ovat lavastettuja tai väärintulkittuja. Ottaen huomioon inhimillisen katastrofin mittasuhteet, ihmettelen miten Higgins kykenee nukkumaan yönsä? Hän kun pisti tämän kaiken alulle...

Tietenkin Higginsin taustalla on amerikkalainen sotateollinen kompleksi ja Higginsin rooliksi jäi toimia vain ns. casus bellinä, eräänlaisena kävelevänä mainilan laukauksina, joka itse on vain pelinappula suurvaltapoliittisissa siirroissa, mutta jonka omatunto luulisi kertovan, mitä on aikaansaanut. Bellingcatia on sittemmin käytetty myös luomaan uusi kylmäsota Venäjän ja länsimaiden välille. Melkoisia saavutuksia kiistatta, ellei tietäisi että taustalla häärää CIA, MI6 ja Kiovan turvallisuuspalvelu - sekä tietenkin Soros itse, joka asiassa edustaa kaupallisempia intressejä.

Se että tuleva MH17 -oikeudenkäynti nojaa tälläiseen aineistoon, ei voi kuin epäonnistua mikäli oikeudenkäynti pidettäisiin. Puolustus kun voisi hyvin nojata aineiston alkuperän kyseenalaistamiseen mikä tietenkin järkevää oliskin. Koska kyseessä on vain videoväärennöksiä, ei niille voi tietenkään alkuoperääkään olla. Mutta tämä näytösoikeudenkäynti laskeekin sen varaan, ettei sen tarvitse todisteitaan juurikaan avata. Hollannin hallitus on tässä kohtaa pahasti riippuvainen Bellingcatista. Mikäli ilmenee että se on tarkoitushakuisesti syyttänyt koko ajan väärää tahoa, ja tieten suojellut tahoja, jotka aikaansaivat useiden hollantilaisten massamurhan, mikään hallinto ei voisi sen jälkeen pysyä pystyssä. Niinpä se ei voi kun pelata pelinsä loppuun, lähinnä ajanpeluun avulla, jota se on onnistuneesti tehnyt jo vuosikausia "turmatutkimustensa" avulla. Sivumennen kerrottakoon että oikeassa tutkimuksessa olisi syyllinen selvitetty jo kahdessa kuukaudessa ja keskimäärin lentoturmatutkinnat kestävät 3-9kk. Tässä mennyt kuusi vuotta, eikä loppua ole vielä näkyvissäkään.

Bellingcatin tarinat jäävät elämään ikuisesti ja kuten kaikki muukin viime vuosina tapahtunut, niistä muodostuu nettimeemejä; iskulauseita ja helppotajuisia käsityksiä joita toistellaan vielä pitkään. Kuten tarinat yleensäkin, ne sisäistetään, omaksutaan ja niihin uskotaan koko loppuelämän ajan. Juuri kuten suunniteltiin. Muistakaa kuitenkin että tässä asiassa huijattava olet sinä, ja yksinomaan sinä. Päätä itse vapauttaako totuus vai valhe. Muistakaa sekin että vaikka lopussa Bellingcat paljastuukin, aina syntyy uusia Bellingcateja.

Jukkis