Täytyy sanoa että kunnioitukseni pääministeri Marinia kohtaan nousee päivä päivältä. Alusta asti oli selvää että moinen naisjoukko joka koostuu nuorista, nopea-älyisistä ja korkeasti koulutetuista terävistä ministereistä, saattaa olla parasta mitä tälle maalle on pitkään aikaan tapahtunut.


Tietenkin nettipalstoilta kuuluu aina muuta. "Suvakkipiipertäjät" on yleistermi joka tulee sellaisten suusta, joista ei ole muuta kun mariseen kaikesta jonninjoutavasta. Nämä yleensä komppaa näitä persujen ja kokoomuksen oppositiopuolueita, joiden mielestä kansaa pitäisi kurjistaa vielä tästäkin, ja joka osoittaa että kansantaloudellinen osaaminen on nollaluokkaa. Kuten se on yritysjohtajillakin jotka on vahvasti tämän politiikan takana, ja jotka kaiken järkevyyden nimissä pitäis korvata vaikka ruotsalaisilla johtajilla, joilla on sentään joku käsitys yhteiskunnan mekanismeista.

Setä Arkadia - jota olen pitänyt muuten jo pitkään umpitollona - on hänkin lakannut puhumasta hallitusvaihdosta. Myös Orpolle alkaa selvitä, että Sanna Marin itse, maailman nuorimpana naispääministerinä naisministereineen on kansainvälinen stara. Ei sellaista enää niin vaan kaadeta joka on jo maailmanluokan brändi. Varsinkin jos se korvautuu taas näillä miespuolisilla puupäillä, joita jostain mystisestä syystä aina äänestetään. Tai eihän siinä mystistä, ei omena kauas puusta putoa. Jos on tyhmääkin tyhmempi kansa, tottakai sen päättäjätkin on tyhmiä.

mariini
Sanna Marin saattaa olla eräs tämän maan älykkäimpiä johtajia yli 20 vuoteen. Häntä uskaltaa ylistää koska ei vaikuta sellaiselta kuin edeltäjänsä Antti Rinteen kaltaiselta turvenuijalta joka huippuhetkensä jälkeen teki jo seuraavalla viikolla jotain umpityhmää, ja jonka suusta lensi milloin mitäkin arveluttavaa.

Vaan asiaan. Seurasin tossa a-studiossa kun Sanna Marin esitteli hallituksen koronavirus -strategiaansa. Asian voisi hoitaa kuten Italiassa tai Kiinassa eristämällä kokonaisia maakuntia. Tällöin toimitaan väestöllisellä tasolla eli otetaan liuta ihmisiä ja pannaan ne kaikki häkkiin. Seuraukset ovat kansantaloudellisesti katastrofaaliset, jota voi verrata tuloksiltaan lähinnä yleislakkoon ja sen vaikutuksiin. Elinkeinoelämä pysähtyy lähes tyystin, seuraa väistämätön konkurssiaalto ja sen myötä massiivinen irtisanomis toimenpide ja rahaliikenne pysähtyy. Yritykset menettävät arvonsa, ja loppupelissä on uudelleenrakentamisen aika, joka ei voi tapahtua ilman lainan ottoa joltain rockfelleriltä. Hoito on rajumpi kuin itse tauti ja moinen politiikka johtaa vain kymmenkertaisesti isompiin vaikeuksiin.

Mitä tulee itse viruksen eristämiseen, tuollainen väestötason karanteenipolitiikka on väistämättä myös tehoton. Sen voi tietää jo etukäteenkin ettei piikkilangoilla viruksia pyäsytetä ja näin se on jo käytännössäkin nähty. Lopputulos on aina sitä mitä ennenkin - johtajien tyhmyyttä ja kykenemättömyyttä nähdä kokonaislkuvaa. Tekee vaan kuten muutkin maat seurauksista piittaamatta.

korona
Ehdottomasti tehottomin tapa hoitaa koronavirusta on ollut luoda karanteenipolitiikkaa väestöpoliittisella tasolla. Yhtä sairastunutta kohden 10 000 tervettä samaan karanteeniin. Paitsi ettei se hidasta itse tautia, sen kansantaloudelliset seuraukset tulevat olemaan massiiviset ja pitkälliset.

Sitten on tämä meidän hallitus joka eroaa radikaalisti muiden maiden toimenpiteistä. Siinä on ajateltu kokonaisuus kokonaan uudella tavalla. On siirrytty väestötason toimenpiteistä alemmalle tasolle eli yksilötason toimenpiteisiin. Keinoina on otettu se mikä oikeasti toimii eli ennaltaehkäisyn vaikutus ja se että jokainen kantaa oman vastuunsa taudinleviämisestä. Tälläinen on mahdollista pienessä maassa jossa vielä on ripe jonkinlaisesta valistuneesta ajattelusta. Se ei rasita teollisuutta, elinkeinoelämää eikä mitään muutakaan koska aina on joku rivissä toisten sairastellessa. Lisäksi on mainittava että itse viruksen leviämiseen sillä on pysäyttävämpi vaikutus kun jokainen omalta osaltaan katsoo ettei tartuta työpaikkaansa tai naapureitaan.

korona 3

Marinin hallituksen strategia on operoida yksilötasolla iskien vain itse tautilähteisiin. Paitsi että toimivuus on parempi, se ei millään muotoa edes rasita terveydenhuoltojärjestelmää. Tällä strategialla Marin ketrtoo että hän on oikeastaan älykkäämpi kuin keskiverto EU-maan nollapolitiikko, joka vain apinoi strategiaansa sen kummemmin miettimättä kiinalaisilta.

Tälläistä on korkean tason terveyspoliittinen strateginen ajattelu, jossa nähdään koko ajan iso kuva, ja miten kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tällä systeemillä Marin ei osoita olevansa vain keskivertosuomalaista älykkäämpi, vaan hän on selvästi älykkäämpi muiden maiden johtajiakin. Siinä missä Kiina eristää kokonaisia suurkaupunkeja yhden tautitapauksen vuoksi, ja joka toimenpiteenä ei voi toimia, koska se jättää kaikki taudin armoille, on Italia keksinyt toteuttaa sen pienemmässä mittakaavassa - ja myös ilmeisen tehottomasti. Marin on sen sijaan keksinyt keskittyä yksilötason tautilähteeseen ja jonka toimivuus on oltava 1000% parempi kuin muiden systeemien. Näin ei kuormiteta terveydenhuoltojärjestelmää ja luotetaan siihen, että tautilähde itse ymmärtää olla tartuttamatta.

Sinänsä itse pidän koko koronavirusta silkkana vitsinä joka ei eroa kausiflunssasta millään lailla ja hoitomenetelmäkin on sama kuin influenssissa muutenkin - vitamiineja. Mutta silti ihailen tuota Marinin älykkyyttä joka tuntuu olevan omaa luokkaansa. Mihin kaikkeen se vielä pystyykään kun alkaa parantamaan keskivertosuomalaisen elämänlaatua?

Jukkis