Tällä viikolla pitäis sitten käynnistyä korona-hysteria. Se toki odottaa sitä ensimmäistä tervekuntoista joka siihen kuolee - ainahan joku sellainenkin kuolee. Sitä odotellessa tassuutellaan ja kun tässä kotonaan on ovet säpissä, voin ennustaa mitä tulee tapahtumaan. Loppuviikosta tiedämme miten meedionkykyni menivät.


Episodihan sai alkunsa Kiinasta. Kiina loi viruksentorjunnalle ne toimintapuitteet joiden varassa tässä on kansainvälisesti menty. Pitää kuitenkin muistaa että Kiina on autoritaarinen valtio jossa kansalaisoikeuksia on vain paperilla, ja valtion kontrollipolitiikka on kovaa kurin puolesta. Kiinan kommunistijohto ei sanottavasti ensimmäisenä aina ajattele kokoontumisvapautta saati yksilöoikeuksia kun se lähtee jotakin tekemään. Pakkokaranteenit, hengityssuojaimien pakollisuus, väestön pakkosiirrot parakkikyliin jne jne on kommunismihallinnolle ihan rutiinijuttuja. Kuolleisuusluvuista voi arvailla että salainen poliisi on siellä ampunutkin toisinajattelevia tyyppejä keskellä virusepidemiaa - kuka sen saa koskaan selville?

pandemia 1
Fiksut pärjää aina..

Kiinanmalli on sittemmin levinnyt halvauttavasti pitkin maita ja mantuja. Valtioiden eristyminen on hyvinkin kiinalaista politiikkaa ja tästä voi oppia, että ainahan kommunistit on halunneet kaataa kapitalismin, ja nyt näyttäis niinku onnistuvan. Oli toimet sitten millaisia tahansa, virusten leviämiseen ne eivät vaikuta. Ne ovat sen verran ovelia vekkuleita että pujahtavat aina jostakin, jotakin kautta. Niitä voi toki hidastaa, kuten suomessakin tehdään erityistoimin, jotta kaikki eivät sairastuisi samaan aikaan vaan porrastetusti.

Itse pidän suojausmenetelmiä ja tätä hysteriaa armoitetun ylimitoitettuna. Suojaustoimenpiteet ovat tehottomia ja lisäksi kun ajattelee että tässä suojaudutaan arkista influenssaa vastaan, ei se ole kovin älykästäkään. Pitää suojella riskiryhmiä sanotaan, eli vanhainkodin kuolinkoreissaan olevia mummeleita, mikä on sinänsä järkevä ajatus. Ellei kyynisesti tiedostaisi, että mummojen kannalta on aivan sama, kuolevatko koronaan, koska he kuolevat joka tapauksessa kausiflunssaan, tai keuhkokuumeeseen joka on riesana kaikissa laitoksissa, ja ollut jo vuosikymmeniä. Tietenkin monisairaita ihmisiä pitää suojella mutta siihen on jo paljon saatavissa aikaan pelkän vierailukiellon avulla, joka on ilmaista ja kenties se tehokkain keino?

pandemia 2
Perhe Nuutinen ostoksilla...


Yhtä kaikki, pian alkaa pudotuspeli pienyrittäjien keskuudessa. Siis niiden osalta jotka tienaavat nippa nappa elantonsa. Sitten alkaa tulla ongelmia kivijalkakauppiaille. En tainnut muistaa sanoakaan, että paitsi että pidän Sanna Marinia älykkäänä politiikkona, on ranking-listani kärjessä aina ollut myös Matti Vanhanen (kolmantena olen aina pitänyt Ahtisaarta, vaikkei se tähän nyt kuulukaan, neljättä älykästä ei ole koskaan ollutkaan, paitsi arkunpohjalla). Onneksi Vanhanen on sentään suomenpankin johtokunnassa. Ilmeisesti hänen aloitteestaan pienyrittäjät tulevat saamaan vippiä ilman katetta ja korkoa. Aika näyttää tuleeko niistä roskalainoja mutta ainahan parempi kuin konkurssiaalto. Kivijalkakauppiaat ilmeisesti voivat hakea vuokransa edestä vastikkeetonta pankkilainaa tai sitten veroja alennetaan, eli suomeksi vuokrat voi vähentää täysimääräisenä.

Pian nähdään paljonko saa syytää valtionrahaa alaspäin mutta tuskin puoli miljardia riittää.

Päivän kahden päästä maamme vientiteollisuus pysähtyy ja sehän tarkoittaa, että tuloja ei valtiopuolella ole sitten enää mistään. Siitä eteenpäin eletään ulkomaanlainoilla, ellei puskurirahastoja ole käyttöön. Ne maat, jossa tulopuolen muodostaa vienti ovat olleet haluttomia ryhtymään karanteenitoimiin. Sen näkee itä-euroopan maissa, joissa viennin tyrehtyminen olisi niille katastrofi, suomella onneksi on vähän likviditeettiä päästä pahimman yli - kai?

Viennin sakkatuminen ulottaa vaikutuksensa kaikkeen. Alkaa mittavat lomautukset, sitten yt-neuvottelut ja monet tulevat menettämään työpaikkansa - osa loppuelämänsä ajaksi. Se nähdään paljonko valtio joutuu taas tukemaan rahallisesti tämän estämiseksi. Oli miten oli, lisälainalla se katetaan - ainakin ensi alkuun, kunnes sitä aletaan repimään veronkorotuksin ja leikkauksin. Koska ihmisten muisti ei yllä kovin pitkälle, on selvää että mölinä alkaa. Ne jotka nyt huutavat täydellistä eristymistä, tuskin osaavat sitä yhdistää siihen, että puolen vuoden sisään lähtee työ alta samaan aikaan kun kunnallisverot nousevat. Sitten alkaa se huuto kakkonen.

Perussuomalaiset ovat kunnostautuneet Marinin hallituksen arvostelijoina ja vaativat järeämpiä toimia. Heille ei ehkä oikein valkene että jos ja kun he ovat seuraavassa hallitusvastuussa, isketään ensitöikseen parin miljardin ulkomaanlaina jossa lukee eräpäivän kohdalla HETI! Siitäkös sitten riemu repeää kun pääministeri Halla-Aho astelee kameroiden eteen ja alkaa luetella toimenpiteitä alkaen eläkkeiden ja koulutuspaikkojen leikkauksista. Persujen kenttäväki aloittaa kapinan, puolue hajaantuu ja näin on sahattu oma oksa. Mutta persut tuntien, eivät he niin pitkälle ajattele. Heille kaikki on aina tässä ja nyt, ja vain ääritoimet optio.

pandemia 3
Kun pandemian loppulasku tulee maksettavaksi kansalaisten selkänahasta, on ilmiselvää että mittavat mellakat käynnistyvät. Silloinkin niitä hengityssuojia tullaan taas tartteen.

Onneksi on Sanna Marin joka pelaa aikaa jopa persujen puolesta. Hän osaa porrastaa yhteiskunnan alasajon, tietäen että alasajo on radikaalimpi toimenpide kuin virustoimenpiteet. Opettajien siirtyminen etäopetukseen on järkevä toimenpide, sillä suora lomautus tarkoittaisi, että valtio joutuisi kustantamaan jokaisen opettajan palkan, josta tulisi aikas huima summa. Toisekseen ala-aste -ikäisten huoltajan pitäisi jäädä kotiin joka on pois työelämästä. valtion pitäisi sekin korvata työnantajalle.

Kansa käy vauhkona ja vaatii ääritoimia mutta edelleen toistan, että tilanne olisi vaikeampi ellei meillä olisi Marinin kaltaisia kylmäpäisiä päättäjiä, joka tosin hänkin joutuu asteittain taipumaan kansainvälisiin käytäntöihin. Sen toki tiedän että toisessa päässä loppulasku lienee jotakin 5-10 miljardin välillä puhumattakaan tulevasta lamasta. On aika selvää ketkä sen maksavat, ellei kansa. No onneksi kiinalaiset varmaan lainaa rahaa, vaikka siinä joudutaankin velkakierteeseen. Sehän nyt oli alusta asti selvää, että kommunistit voittavat meidät `imperialistis-fasistiset-kapitalistisglobalistit´ vai mitä muuta te luulitte? Kommunismihan on kuin luotu poikkeusoloihin, eikä niitä paljoa yhdet pandemiat hetkauta. Tällä koronalla ne kuulkaas ostavat itselleen koko euroopan.

Itse en valita. On kiva kun joskus tapahtuu jotakin. Pitää vaan pysyä kotona ja vältellä muita ihmisiä. Sitähän me suomalaiset osaamme tehdä ihan luonnostaankin.

Jukkis