Kenen syytä epidemian leviämisen tehottomuus viime kädessä on? hallituksen myöhästelyn, kuten kriitikot sanovat, vai niiden jotka eivät korvaansa lotkauta säädöksille. Loppujen lopuksi säädökset koronaepidemiaa vastaan eivät olisi tarvinneet kuin yhden ainoan ukaasin; pysykää kotona ja menkää ulos vain kun on ehdoton pakko! Vaan eihän se mene niinkun strömssöössä, koska näemmä kansalaistottelemattomuus on päivän sana.


Tässä on nähty vaikka mitä; sambatunneille kirmaavia vanhuksia, autokaravaneeja jotka käyvät levittämässä tautia pienimpiinkin tuppukyliin ja kännissä pubista ulos horjuvia perheenisiä. Kapakkaan on aina asiaa vaikka niitä tunnetaan todellisina viruslinkoina ja kuten tavataan sanoa; kapakassa ei ole koskaan niin hauskaa kun matkalla sinne - pakko oli tämäkin nyt päästä toteamaan!
Nämä hyväkkäät ovat niitä joita ainakin iltasanomien haapala tapaa pistää hallituksen piikkiin ja kuten aina - tarjoaa hallitukselle eronpyyntöä.

Oikeastaan kun ajattelee niin mikään rajoitus ei pidä kutiaan jos sitä ei totella. Tai siis valtaosa tottelee mutta kuten tiedämme, jokainen ketju on niin vahva kun sen heikoin lenkki. Ei voi mitään sille tietylle prosentille joka ei karanteeneista paljoa piittaa ja tekevät edelleenkin kuten huvittaa. Macchiavellin haamu kummittelee tässä 1500-luvulla; jokainen yritys jossa vedotaan ihmisten hyväntahtoisuuteen ja pyyteettömyyteen on tuhoon tuomittu. Macchiavelli varmaan jatkaisi että sen sijaan kaikki yritykset jotka nojaavat ihmisen luontaiseen ahneuteen ja itsekyyteen, toimivat aivan varmasti. Sellaisia me olemme. This is who we are.

roadblock
Espoolainen äijänkutale koettaa luikahtaa Hesasta pois vanhan kolmostien kautta aatellen ettei sitä vartioida. Turha luulo. Lewis-konekivääri sotilaan jaloissa viimeistään pysäyttää tämän kansalaistottelemattoman.

Jompikumpi iltalehdistä tuossa piti kyselyn ulkonaliikkumiskiellosta ja eniten sitä vastusti vanhusväestö muhkealla 76% määrällä. Mikä kielii ettei sitä(kään) tulla tottelemaan. Eipä ole toteltu paljoa muutakaan. Opimme tästä ettei mistään säädöksestä saati koko poikkeuslaista ole mitään hyötyä, ellei sen takana ole voimaa. Sota-aikana ne toki toimivat koska se kaikki silloin nojasi ns. pakottamisen etiikkaan. Annetaan käsky ja jos sitä rikkoo, rangaistaan! Näin yksinkertaista se silloin oli.

Jos jossain on hallitus tehnyt virheen, on se luottanut liiaksi kansalaisten omatoimisuuteen ja järkevyyteen. Ihmisten järkevyyteen ei muuten koskaan saisi luottaa. Sen sijaan olisi joku Uusimaa pitänyt saartaa kaikessa hiljaisuudessa, poliisi vartioimaan ja pyytämään puolustuvoimilta virka-apua. Jos Hesalaiset olisivat heränneet saaretussa kaupungissa, eivät olisi päässeet luikahtamaan lappiin saakka. Eivät he sinne menneet pahuuttaan, vaan paniikin ohjaamina. Aavistaen vaistomaisesti että heidät jätetään tautiseen saarrostustilaan ja silloin ihminen ajattelee pahinta. Näin ne keskiajan ruttoisetkin painelivat pitkin maakuntia. Uudenmaan saartamisen mainitseminenkin oli näemmä paha virhe. Se olisi vain pitänyt tehdä ilman etukäteisvaroitusta. Koska väki painelee sinne ja tänne, on kai selvää, että Tampere on sitten kakkosvuorossa joskus viikon kahden päästä.

Se on iso poliittinen kysymys panna reserviläiset kaduille. Mutta saakutin tehokas se on jos joka vaarin pitää tehdä katusululla lukua joustamattomalle ylivääpelille joka sitten ajattaa vaarin panssariautossa päävartioon jossa kirjoitetaan rempseä sakko. Niin se oikeasti pitäisi tehdä.

dredd
Vain Tuomarit saisivat liikkumisrajoitukset toimimaan. "kotiarestin rikkomiskiellosta saa kaksi vuotta eristyskuutiota, nilkki". Judge Dreddiä ei petetä vanhalla olen vain menossa töihin -verukkeella. 

Oma elämäni on nyt niin, ettei pitäisi tulla mitään flunssaa, influenssaa tai mitään muutakaan edes teoriassa. Osaltaan siihen tietenkin auttaa sekin, että ulkona on noin raaka viima. Vaikken pidäkään itselleni millään muotoa mitään koronaa edes lievänä uhkana, jotenkin jäänyt koukkuun tähän itse aikakauteen. Karanteenissa on jotain jännittävää, etten sanoisi eksoottista. On mukava kun tapahtuu välillä jotain ihan oikeaakin. Tietenkin seikkailuhenkisen episodin hinta on sitten lähipiirin vanhuskuolemat. Mutta toukokuussa tämä lienee jo ohi ja silloin on pitkään mitä muistella. Tätä olisi kiva lastenlapsille muistella jos sellaisia vain olisi.

Jukkis
Gravatar
Juhnu
Itsellä muuten taisi olla korona n. kolme viikkoa sitten. Olin töistäkin pari päivää poissa. Vuorotellen meni läpi koko perheen ja lasten kavereillla sekä joillain vanhemmilla oli myös enemmän tai vähemmän oireita. Normaali influensa on ollut kyllä ns. raskaampi sairastettava. Erittäin kova kuiva yskä ja päänsärky itsellä pahimmat oireet, kuumetta itsellä ei ollut kuin yhtenä päivänä. Toki päänsärkyyn oli pakko ottaa särkylääkettä, mikä tietenkin piti kuumeenkin poissa, itse asiassa alilämmön puolelle. Korona ei silloin vielä käynyt mielessäkään kuin nyt.
Gravatar
kimmok
HS jutun mukaan THL ei ollut hoksannut että ulkomailta palaa/palasi 200 000 suomalaista tuoden virusta.

Nyt on jännäkakka housuissa riittääkö tehohoitopaikat edes alle 65 vuotiaille.

Gravatar
kimmok
"Kenen syytä epidemian leviämisen tehottomuus viime kädessä on?"

Tarkoititko että "kenen syytä epidemian leviämisen ESTÄMISEN tehottomuus viime kädessä on?" ?

Nähdäkseni hitaus johtuu 1) huonosta valmiudesta 2) oikeusvaltiosta.

1- THL ei ole ollut lainkaan tilanteen tasalla ja hallitus on kuunnellut sitä asiantuntijana.
2- Laki ei mahdollista ihmisten liikkumisen rajoittamista tässä tilanteessa tarvittavalla tavalla.

Onneksi Suomi on kuitenkin länkkärimaista ehkä kaikein parhaiten lähtenyt liikkeelle vaikka vieläkin paremmin voisi ennakoida.

Gravatar
jukkis
Eihän tässä kai ole ideana estää taudinkulkua totaalisesti. Jos näin olisi, me oltaisiin maana kiinni seuraavat kaksi vuotta - ainakin. ja silti se sieltä sitten joskus tulisi. Ideana on päästää tauti sisään hallitusti ja antaa nuorempien ikäluokkien sairastaa se laumaimmuniteetin saamiseksi. Tämän vuoksi joka linnoituksessa on aina oltava se heikko kohtansa josta se luikertaa sisään mutta tipottain kerrallaan.
Gravatar
Juhnu
Testaaminen olisi ainut millä olisi saatu faktatietoa taudin leviämisestä. En käsitä miksi kirjoitetaan alle tuhannesta todetusta tartunnasta, mitä ihmiset tekevät tällä epäoikealla tiedolla? Koulut suljettiin hysteeristen vanhempien takia. Kyllä itsellä ainakin alusta asti oli selvä, että pakostahan tämän taudin on läpi kansan mentävä tavalla tai toisella. Voi olla, että menee nyt niin hallitusti kuin mahdollista. Lehdistö tässä nyt vain itseä eniten päähän ottaa ja ne alkurupeaman selitykset viranomaisilta ja poliitikoilta.
Gravatar
kimmok
"Ideana on päästää tauti sisään hallitusti ja antaa nuorempien ikäluokkien sairastaa se laumaimmuniteetin saamiseksi."

Aika pitkälti noin. Silmiä avaavaa on leikitellä simulaatiolla: https://corona.katapult-magazin.de/

Toiveissa on että syksyä kohti voidaan löysätä rajoituksia kunhan hoitokyky tulee koeponnistettua, lisäkapasiteettia aletaan saamaan, immuuneja alkaa olemaan ja taudin kanssa opitaan elämään.
Osa rajoituksista tulee olemaan vieraanamme reilun vuoden.

Gravatar
Juhnu
Itse pidän tiedottamisen naurettavaa tasoa lähtökohtana tottelemattomuudelle. Kauan oli se yksi kiinalainen Lapissa ainut tapaus ja kaikki kontaktit oli pystytty varmistamaan, ettei tauti ole levinnyt. Tähänkin moni tuntui uskovan. En väitä, että tässä vaiheessa olisi ollut mahdollista laittaa laskettelukeskukset kiinni, mutta kyllähän siinä olisi voinut jo rehellisesti todeta, että taudin leviäminen on nyt alkamassa. Toinen mikä jäi mieleen, että annettiin käsitys, että ulkomaanpaluulennolla tauti ei voi myöskään juurikaan levitä. Samaan aikaan taisi tulla se 25min. sääntö. Kyllä siinä alkaa vituttamaan, kun näitä lueskelee. Nyt kun lopulta alkaa tulla jo viisaampaa valikoimaa, niin alitajuisesti niitä ei enää kiinnosta ottaa niin vakavasti. Tämä on omakohtaista kokemusta asiasta. Varmasti on juurikin jutussasi mainittua ihmisten yleistä välinpitämättömyyttä.
Piilota kommentointilomake