Tässä on tullut naputeltua kyllästymiseen asti Sanna Marinista, miesten pölkkypäisyydestä ja on aika hissuksiin miettiä uusia puheenaiheita. Tai sitten ei, koska onhan se mukavaa kun kerrankin jotain oikeasti tapahtuu. Mutta nyt härkää sarvista ja siihen mitkä ovat näiden kirjoitusteni perimmäinen sanoma.Vasta nyt päästään todelliseen asiaan eli siihen miten ja miksi virus leviää niin ärhäkkäästi. Tämä pohjaa tietenkin täysin tieteelliseen variaatioon jos sen ironisesti saa sanoa. Ensimmäinen hätkähdyttävä huomio on, että koronavirus piinaa erityisesti miesväestöä. Miehillä on moninkertainen riski saada tartuntatauti, heitä sairastuu koko ajan kaksinkertaisesti suhteessa naisväestöön ja heitä myös kuolee kaksinkertaisesti. Miten se virus osaakin valita juuri kaksilahkeiset hameväestön sijasta?

Eihän se maailman ainoa mysteeri ole. On pitkään tiedettyä että esim salamaniskut tappavat 98-99% varmuudella yksinomaan miehiä. On kuin ukkospilvellä olisi jokin salaperäinen tietoisuus, keihin maanpäällisiin olentoihin se lähettää salamansa.

Kyynikot eivät kuitenkaan näe tässä mitään sen kummempaa esoteerisuutta. Heidän mukaansa miehillä on vahva illuusio omasta haavoittumattomuudestaan, kyky ottaa riskejä jopa hengenvaaran uhalla ja muutenkin vaaroista ja uhista piittaamaton asenne. Se näkyy kenties parhaiten jokavuotisessa ns. Darwinin palkinnossa, jossa palkitaan se, joka kuolee silkkaan tyhnyyteen ja on näin ollen levittämättä tyhmiä geenejään eteenpäin. Sanomattakin selvää että miehet johtavat sitä kisaa täysin ylivoimaisesti ja ei tarvitse kuin katsoa nettimaailman kuvia, jossa tehdään jotain todella vaarallista, kuten roikutaan korkean kerrostalon ruosteisesta räystäästä maalaamassa talonseinää, tekijä on poikkeuksetta mies.

unnamed
Kuva jota ei otettu: Miehet kokoontuneena puhumaan koronaviruksesta ja etäisyydestä toisiin ihmisiin.

Itsekin aikanaan uskoin että se juontaa testoserostiini - nimisestä mieshormonista. Se tekee miehistä pölkkypäitä. Kuten nyt tämä takapäivien uutinen jossa poliisi tiedotti uudenmaan tarkastuspisteiden sijainnin ja hetimiten siihen ajoi joku rattijuoppo, joka siitä veti vielä läpikin amerikan malliin. Eikä vain yhtä kertaa vaan vieläpä kahdesti. Juuri näinhän miehet toimivat.

Hissuksiin olen kuitenkin päässyt jyvälle tasa-arvo -tutkimusten kautta että asialla ei olisikaan hormonitoiminta vaan miehen sukupuolirooli. Mies käyttäytyy kuin käyttäytyy sukupuoliroolinsa mukaisesti. Siihen kuuluu monenlaisia käytös- ja tapakoodeja, jotka istutetaan jo lapsina ja sen myötä ajattelukin jää primitiiviseksi ja mies on tätä kautta paljon alkeellisempi olento kuin nainen.

Italian kuin myös Espanjan karu koronavirus -tilanne selittyy pitkälti sikäläisen sukupuoliroolin macho-kulttuurin avulla. Siinä missä naiset lukittautuvat koteihinsa, miesten tehtävä on hengata kadunkulmissa pimuja katselemassa, potkia kamujen kanssa palloa puistossa, käydä moikkaan kavereita futis-klubilla ja toisinaan piipahtaa myös prostitoitujen syleilyssä. Italiassa sukulaiset ovat tärkeitä, ja 82-vuotiaan isoäidin moikkaaminen - varsinkin eläkepäivinä - on tärkeä rituaali. Miehen sukupuolirooliin kuuluu olennaisesti tarve laumoittua joka edesauttaa viruksen leviämistä.

Suomessa sairastuneiden sukupuolijako oli alkuunsa 61% miesten hyväksi siinä missä naisia sairastui vain 39%. Ero on nyttemmin tasoittunut koska miehet ovat jo ehtineet tartuttaa vaimonsa / tyttöystävänsä, isosiskonsa ja äitinsä. Ennen testatuksia railo on ollut isompi; kenties 80% vs 20% ? Suomesssa viruslinkona ovat toimineet selvästi kaljabaarit jonne on ahtauduttu isolla (mies)joukolla. Suomessahan on pitkällinen alkoholistinen kulttuuri joka pakottaa urokset ryyppään kovaan tahtiin ja monelle voi yksi viikonloppukin ilman kaljaa olla melkoinen koettelemus. Tunnetusti miehet eivät tarvitse syitä vaan selityksen. Itsestä ei tietenkään löydy minkäänlaista vikaa vaan vika on aina jonkun muun, erityisesti hallituksen.

Mistä me päästäänkin siihen että miesrooliin kuuluu olennaisesti olla myös oikeammassa kuin muut. Mies on syntyjään ongelmanratkaisukone ja hänellä kuuluu olla itsevarma vastaus kaikkeen. Jopa niihin joista ei mitään ymmärrä tai on vain hataralla hajulla. Siinä missä naiset lukittautuvat koteihinsa ja tottelevat annettuja määräyksiä, luottavat viranomaisiin, kuuluu miehen uhmata niitä. Hänen on vähän puolipakkokin kyseenalaistaa asiantuntijat, säädetyt turva- ja suojatoimet, ja tietenkin liikkua kaupungilla kuin aina ennenkin. Keskellä kansallista hätätilaa mies ei tietenkään voi puhaltaa yhteen hiileen vaan alkaa arvostelemaan hallitusta. Erityisesti jos se vielä on naishallitus, sillä mies ei periaatteesta voi totella naisia, koska ne ei mitään tiedä. Kuten jokainen voi nettiä katsoessaan huomata, kriitikot ovat yksinomaan miehiä. Näitä oikuttelevia ja kiukuttelevia äijänköriläitä jotka polkevat jalkaa kaikessa mitä naishallitus sanoo tai määrää. Sekä uhmaavat niitä kykyjensä mukaan samalla todeten ne riittämättömiksi.

On todella ihmeellistä että nuo `riittämättömät toimet´ jaksavat pyöriä nettimeeminä kun kerran samaan aikaan itse taudinkulku on marginaalista ja kyetty pysäyttämään kaikkialla. Olkoonkin että miehet sitä aktiivisesti jaksavat levittää omien viettiensä vetäminä. Näyttää kuitenkin siltä että hidastuminen juontaa siitä, että naiset eivät tunnu sitä enää levittävän eteenpäin sen jälkeen kun ovat sen siipaltaan saaneet.

Sanna Marinin suurin virhe on tietenkin vedota itsekunkin järkeen, suoja- ja hoivaviettiin ja vapaaehtoisuuteen. Näin naiset toimii ja ajattelee. Sellainen ei mieheen pure vaan hän ehtii sinä päivänä Prismaan, rautakauppaan, sukuloimaan ja illalla vielä kolpakolle. Nyt kun kapakat alkavat olla kiinni, alkaa kalsarikänni -suunnittelu Topiaksen, Ossin, Seiskarin, Rekan ja Hypen kanssa jonkun em. olohuoneessa.

Olen puhunut muussakin yhteydessä varsin usein vallalla olevasta mieskriisistä jossa miehet eivät vain pärjää yhteiskunnassa. Sukupuoliroolista se johtuu että ne ovat miehet jotka syrjäytyvät, alkoholistuivat, roikkuvat vailla työtä ja välttelevät koulutusta. Suusta tulee useimmiten tympeää rasismia ja maailmankuva on kapea ja mustavalkoinen. Naisviha pursuaa väkisin esiin. Kaikki se tulee esiin tässäkin kriisissä kenties korostetummin kuin arjessa. Mikä tähän sitten lääkkeeksi - siihen ei ole helppoja vastauksia.

tässä vielä opetuselokuva:

Jukkis