Minen osaa oikeen päättää, onko tämä ruotsalainen epidemiologi Anders Tegnell hullu vai nero? Ainakin hän vetää omaa linjaansa niin tyystin erottuvalla tavalla, että tuntuu olevan jo kansainvälinen ikoni. Tässä koetan pohtia suhdettani häneen ja koko ruotsalaisuuteen.tegnell

Nero vai hullu? Jos hän on nero, niin hän selättää koko koronakriisin tavalla, joka ei rasita maan elinkeinoelämää millään lailla. Se taas tarkoittaa että me kaikki muut vastaavasti ylireagoimme ja tuhoamme taloutemme perustan syyttä suotta.


Jos Tegnell taas kuuluu kategoriaan "hullu tiedemies" hän ottaa ennennäkemättömän riskin jonka täytyy pian muuttua konkreettisesti. Verraten esim Englantiin jossa kuolemia tuli suoranaisella suddenDeath -vauhdilla koska suojatoimet viivästyivät päivällä parilla, ja synkkiä lukuja kertyi. Korona ei britanniassa säästänyt prinssi Charlesia saati pääministeriä, ja paniikkiin joutunut kansa löysi syylliseksi 5G -mastot, kuin don Quijote tuulimyllyt ikään.

Suojatoimien laajuus tai olemattomuus on myös poliittinen valinta. Siihen sisältyy aina kritiikin säilä ja arvovallan mureneminen joka heijastuu koko hallituspolitiikkaan. On esitetty epäilyjä, että pitääkseen yllä heikkoa suojausta, ja omaa mainettaan, hallitus ja sitä ohjaileva ylin virkamies Anders Tegnell syyllistyisivät aliraportointiin. Ainakin siihen on mahdollisuus kun ajattelee että ensimmäiset kuolevat ovat yleensä monisairaita ja/tai omaavat vakavan perussairauden. Ruumiinavauksia ei yleensä tehdä tartunnan pelossa joten kuolinsyyn määrittäminen jää yleisilmäyksen varaan. Tällöin oikeuslääkäri voi valita kuolinsyyn koronaviruksen tai perussairauden väliltä. Kansainvälisesti vertaillen epäilyyn on kylläkin aihetta; maan väkilukuun ja heikkojen suojatoimenpiteisiin suhteutettuna kuolleita ja saiarastuneita on määrällisestiliian vähän. Tegnell tuntuu olevan tämän vuoksi harvinaisen huoletonta poikaa. Kenties siksi että häntä suojelee korkeamman portaan kuolinsyyviranomaiset.

Bulldozer
Tukholman takamaastossa, Nackan puolella vedetään vanhainkodin pihalla väkeä hautaansa. Virallisena kuolinsyynä `kuollut vanhuuttaan´

Tegnelliä suojaa myös ruotsalainen kansanluonne joka on kokenut edelliset kriisinsä joskus 1809 ja osaa niinikään olla huoletonta väkeä. Perussvensson on tottunut liikkumaan ja käymään ulkona syömässä, samba-kurssilla, elokuvissa ja illalla pubissa, eikä näitä tapoja sinänsä niin vaan kitketä. Ei synny kansanliikettä joka peloissaan ravistelisi hallitusta toimimaan sillä valtaosa tuntuu olevan jopa tyytyväisiä hallituksen toimiin, koska saa edelleen tehdä mitä huvittaa.

massgrave
Päivän koronakuolleet Ruotsissa. Tegnell kohauttaa olkaansa ja sanoo että liikenteessäkin kuolee enemmän väkeä

Rehellisesti sanoen olen koko ajan odottanut koska ruotsin kuolleisuusluvut kipuavat 500 per vuorokausi ja lopulta espanjan ja italian lukuihin. Sen vuoksi hämmästykseni on suuri että korkeat kuolleisuusluvut erottuvat vain prosentuaalisessa vertailussa mutta eivät itse määrissä.

Aikaa myöten tietenkin näemme oliko hän hullu tiedemies vai kylmähermoinen nero

Jukkis