Testasin tuossa pääsiäispyhinä vapaaehtoista karanteenia, melkein ulkonaliikkumiskieltoa. Kyllähän se sillain mieleen vaikuttaa, että loppupäässä alkaa olla jo turta olo, minkä liiallinen sisäilma tekee. Silloin on myös aika miettiä kaikenlaista; miten tästä eteenpäin?Siihen on varaa kun on se tunne, ettei tämä ainakaan omalta kohdaltani muuta mitään, sama kehno tilipussi tulee saman raatamisen seurauksena, vaikka ympärillä alkaisi sisällissota.


Ei se ihan eristys ollut. Kerran päivässä tuli ajettua johonkin lähikuntaan kattoon jotain kohdetta jonka ohi on ajanut useita kertoja, muttei koskaan pysähtynyt. Vein muijan Vesilahteen kattoon Onnenkotaa. Legendan mukaan siinä kivenkolossa muinaispäällikkö Kirmukarmu vietti hääyönsä joskus 900-1100 -luvulla, kuka nyt tarkan vuosisadan voisikaan tietää? Ehkä sieltä tarttuu romantiikkaa meihinkin? Alku oli ainakin lupaava sillä muija ei nalkuttanut kertaakaan mistään, enkä minäkään sitten vastalahjaksi kadonnut omalle planeetalleni jossain sohvalla tai läppärin ääressä ja vaan murahda jotain, kun puhutellaan.


onnenkota
Onnenkota Vesilahdella. Jotenkin tunne että ihminen olisi tuota parannellut laittamalla irtokiven varaan koko hökötyksen, mutta milläs sen todistaa.

Vähän tietty harmittaa että rahaa on palanut yllättävän sukkelaan, ja se tilin hätävara, jota olen pantannut hätätapauksia varten on mystisestä kadonnut. Ainakin bensaan sillä pelkkä kiertely tuolla jossain hämeenkyrössä tai säijässä tapaa viedä aina 20-30e per kerta. Toinen on ruokasku. Nyt kun on aikaa kokata kotona, niin sitä luulisi tyytyvän halpoihin perusruokiin, mutta jotenkin sitä vaan duunaa monimutkaisia ja kalliimmasta päästä. Kun laskee bensan, kauppakassin ja tottakai nortit siihen päälle, äkkiä katoo satanen yhdellä reissulla, ja jokainen tietää, ettei se pitkän päälle vetele, jos tahti on vallitseva.

Sitä luulisi nyt olevan aikaa kirjoitella mutta eihän sitä ole, kun etätöihin ei ole mahdollisuutta. Jotenkin tuo 33 -kirja taas ajautui umpikujaan, ja ajatukset lentelee sivuprojekteihin, joista niistäkään ei tunnu mitään tulevan. Sitä vaan on ja passivoituu.

Toisaalta se tarjoaa sauman tehdä jotain pientä ja lyhyttä kuten nyt kirjoitella tänne.

Jos te mietitte mitä oikeasti nyt mietin, niin voin sanoa, että saksalaisten ja englantilaisten välistä tutkasotaa toisessa maailmansodassa.

Onneksi on pitkällinen takatalvi päällä ja maa märkää. Tunnustan yskineeni siellä sun täällä kun katupöly käy keuhkoon. Pienikin yskäisy kaupassa ja äkkiä saa ympärillä olevat kotirouvat vauhtia ostoskärryihinsä. Sori vaan, se on ne hiekanjyvät kun kurkkua kutittaa.

haralanharju
Jossain suinulantien varressa on sit Haralanharjun näköalatorni. Jäin sitten miettiin tännekö ne kesäpäivä kangasalalla -laulun sanat sijoittuu. Tälläisiä retkiä on tullut tehtyä viime päivät paljon ettei kotona ihan hulluksi tule.

Että olis joku teemakin, niin kaikkihan me ollaan itseoppineita talousneroja, joilla piisaa aina asiaa taloudenhoidosta, vaikkei siitä mitään tajutakaan. Olen tainnut aiemmin sanoa että matka kohti keynesiläisyyttä on tosiasia. Ei tämä ensimmäinen kerta maailmanhistoriassa ole kun kulkutauti muuttaa kaiken. Hävisihän se feodalismikin ruttoon, ja ilman sitä oltaisiin varmaan jotain maaorjia vieläkin kaikki. Sen sijaan sen tilalle syntyi renessanssi, tieteiden ja taiteiden voittokulku joka sitten tulisi johtamaan saksalaiseen humanismiin ja ranskalaiseen valistusfilosofiaan. Tuskin tämä nykyinen markkinaliberalismi on jotain jota kauheasti jäätäisiin kaipaamaan; työpaikkojen katoaminen Kiinaan, pankkikriisit, pakolaisaallot, ja oikeuksien polkeminen jotta joku oligarkki tuolla pääsee lihomaan, ovat toivoaksemme katoavaa kansanperinnettä.

Jotta joku voi todella kaatua, että päästäisiin uutta luomaan, sen vanhan täytyy todellakin kaatua kunnolla. Kriisin pitkittyminen on itseasiassa oiva väline. Mitä pidempään kriisi jatkuu, sen hanakammin nykyiset "väliaikaiset ratkaisut" juurruttavat asemiaan. Filosofisesti voi ajatella että ruotsalaiset ovat ainoa kansakunta joka taistelee katoavan talousjärjestelmän puolesta, ja empimättä ovat päättäneet sen edestä uhrata tietyn määrän kansaansa. Mutta sitten joskus huomaavat maailman ympärillä muuttuneen keynesiläiseksi, joten heidänkin on tehtävä todella iso rakennemuutos, jos meinaavat olla synkassa muun maailman kanssa. Se on varmasti kivulias toimenpide joka tulee johtamaan siellä moniin hallituskriiseihin. Pitkässä juoksussa veikkaan ruotsalaisten olevan häviäjiä, he väen väkisin ylläpitävät talousjärjestelmää, josta muu maailma nyt luopuu.

Jotenkin salaa sadistinen. Tunnen väistämätöntä hekumaa kun joka päivä tsekkaan ruotsalaisten kuolinlukuja, joita ne vielä on onnistuneet tunkemaan maton alle, vaikka matto jo melkein koskettaa kattoa. Tän Tegnellin tekosyyt alkaa olla pian lopussa ja jotenkin tunne, että siellä alkaa pian hallituskriisi koronatoimien olemattomuudesta. Nythän siellä on vauhti sata kuollutta vuorokaudessa, enkä tiedä miksei se vielä ole kumulatiivisesti noussut. Ilmeisesti kansalaiset siellä ite alkavat heräillä omatoimisiin suojatoimiin.

Meillä päin vastoin on toisenlainen vaara. Joka jamppa, jolla vaan joku akateeminen tai poliittinen titteli on, rupeaa antamaan medialle ohjeita koronatoimista, jotka yhdessä ovat keskenään ristiriitaisia ja eri suuntiin kulkevia. Ilmeisesti toimittajat provoo tätä; ne soittelee näille ns. asiantuntijoille ja pistää ne kylmiltään puhuun asioista josta ne ei kauheesti tiedä. Tai bongaa niiden blogit ja tekee niistä jutun. On ne vaan. Ainoat jotka voi sanoo olevansa koko ajan oikeessa on ne, joiden mielestä suojatoimet pitäis olla äärimmilleen vietyjä. Onhan se kiistatonta että jos olis vaan tilattu nasalta viisi miljoonaa avaruuspukua ja pidetty vaari, että huoltoasemilta voi käydä vaihtamassa selkään uuden happipullon, ei taatusti olis virusta. Mutta on sit oikeesti kysyttävä, missä menee tervehenkisen ja ylimitoitettujen suojatoimien rajapinta.

Jukkis miettii kaikenlaista.
Gravatar
Heikki helvetistä
"Mutta sitten joskus huomaavat maailman ympärillä muuttuneen keynesiläiseksi, joten heidänkin on tehtävä todella iso rakennemuutos,"
Tarkoittanee euron loppua.

Piilota kommentointilomake