Tänään puhutaan koronarahasta, sen onnistumisista ja erityisesti epäonnistumisista. Hyvä on nostaa asiaa tapetille sillä tästä tulee vielä pitkä vääntö. Samalla se ilmentää sitä jähmettynyttä ajatusmallia valtiovallan taholta mutta myös yhteiskunnan piilossa olevaa epäoikeudenmukaisuutta. Mistä on tämän kertainen napina tehty - otetaan selvää.


Kukaan ei voine kiistää etteikö pienyrittäjille annettu kahdentonnin avustusraha yhdistettynä työttömyyskorvauksen saamiseen olisi ollut oikeudenmukaista, ja uudistuksena suorastaan vallankumouksellinen. Aikanaanhan porvaritpuolueet suorastaan patistivat ihmisiä alkamaan yrittäjiksi, eikä suinkaan ideologisista syistä vaan koska saivat nämä sosiaaliturvan ulkopuolelle.

Mukiinmenevä päätös syntyi suoraan hallituksen sisältä eikä sen taustajoukoista ole nähtävissä minkäänlaisten asiantuntijaryhmien neuvoja. Niin viisaita nämä naisemme ovat.

BF1
Business Finland jakamassa rahaa jokaiselle joka on jollain tärkeä tyyppi.

Asiantuntijoita toki kannattaa käyttää. On nähty että THLn viisaat ovat luoneet meille torjuntastrategian joka peittoaa kaikki muut maat mennen tullen. Olemme edelleen maailman parhaita, asia joka on vaikea kenenkään kiistää.

Sen sijaan hallitukselta oli paha virhe perustaa toinen asiantuntijaryhmä jonka työnimenä on ollut "kriisistä ulos" -työryhmä. Käytännössä se koostuu kaikkien ministeriöiden edustajista, työnantaja- ja työntekijä -puolen edustajista. Selkeää johtajaa sillä ei ole mikä ei ole mikään ihmekään, koska meillä nyt vain ei ole yhtäkään talouspuolen suurta visionistia tai erityistuntijaa. Keskinkertaisuuksia kyllä piisaa. Tälläisten ryhmien ongelma on niiden liiallinen laajuus. Ei ole vaikea kuvitella että joku ratkaisisi koronaan liittyvän talouspulman simppelillä tavalla, niin toisten tehtävä on yleensä vesittää sitä kykyjensä mukaan kunnes se on niin vesitetty, että mikään ei oikeastaan ole muuttunut.

BF2
Vähän halvemman tason yrittäjät saavat saman rahan mutta monopolirahana. Hyvänä puolena ettei sitä tartte palauttaa.

Ajattelutapa on edelleen se sama vanha tuttu. Suositaan rahanjaossa niitä jotka eniten kantavat verokertymää takaisinkin. Ei varmaan ihme että Business Finlandin rahanjaossa on tv-julkkikset niin esiintyneet edukseen, koska viihdealalla liikkuvat niinkin isot rahat, ja tuettavat julkimot ovat myös maksaneet veronsa täyttäen valtion kaukaloita. Toinen missä liikkuu isot tienestit on IT-ala. Satatonnia tähän suuntaan on pieni sijoitus koska nämä tahot yleensä maksavat sen veroina takaisinkin.

Seuraava taso on niitä jotka nippanappa ovat verottajan noteeraamia; työllistävätkin ehkä muutaman tyypin ja siinä sivussa itsensä mitenkuten. Heille piisaa se muutama tonni ylimenokauden yli. Sen alapuolella ovat sitten ne yksinyrittäjät joiden ainoa anti on, että eivät roiku sosiaalijärjestelmässä, vaan elättävät itsensä omalla työllään. Oikeastaan he ovatkin palkkatyöläisiä jotka vain ovat itsellisiä. Heille piisaa alv-veron palautus eräänlaisena pakkolainana joka peritään takaisin. Voivat toki ottaa Finveran lainaakin joka sekin maksetaan takaisin. Siitä alaspäin on sitten enää työläiset joille saa piisata työttömyyskorvaus. Sairaanhoitajat saivat sentään finlandia-talon juhlavalaistuksen.

BF3
Ne joista ei ole mitään hyötyä kenellekään, niille piisaa puupennit.

Näin tämä nyt vaan toimii näiden tyyppien käsissä. Joku siellä on varmaan sanonut jotain radikaalimpaa ja oikeudenmukaisempaa mutta aina on ollut joku sitä vesittämässä kunnes lopputulos on ollut kuvatun kaltainen. Kokonaan oma lukunsa on sitten nämä väylät mitä kautta rahoja on jaettu. On tullut näitä Business Finlandeja jotka ovat jakaneet surutta rahaa IT-alalle kun taas palvelusektori ei ole saanut kuin näitä pakkolainoja.

Aikaa kuitenkin olisi ollut. Talousasioita pohdittiin kriisin alusta saakka eikä parempaan ole pystytty. Ainoa toimiva metodi, jakaa rahaa kuntien kautta, on sekin tullut hallitukselta suoraan, mutta väliporras on ollut syvä pettymys. Olisi aivan huoletta voinut perustaa kokonaan uudenlaisia rahanjakotapoja uudenlaisin kriteerein tai päästää jopa perustulon valloilleen. Mutta sellainen vaatisi valitettavasti myös kokonaan uudenlaisia ajattelutapoja. Siinä annan miinuksen hallitukselle, että kun se on noinkin vasemmistovetoinen, sen olisi pitänyt häikäilemättä ajaa uudet ajattelumallit lävitse, eikä antaa asioita väliportaan virkamiehille heidän itsensä päätettäväksi. Tämä on asia josta tulee vielä paljon porua ja katkeruutta vaikken olekaan nähnyt yrittäjien itsensä asiaa valittavan. Ilmeisesti kunnallinen rahanjako toimii sen verran hyvin, joskin myös näkymättömästi, mutta ne tietenkin valittaa tästä jotka muutenkin kaikesta aina valittaa. Minä valitan vaan siitä että nyt jos koskaan olisi ollut tuhannen taalan paikka mullistaa ja uudistaa kaikki ja siivota pois se, joka kuuluu vanhaan maailmaan.

Jukkis