Jos ei nyt muuta niin pidetään koronapäiväkirjaa edes tämän yhden kerran. Jälkipolville. Ainakin luulen että se voi joskus jotakuta kiinnostaa, mutta kiinnostaako, se on heidän asiansa. En nyt tiiä monesko korona päivä on menossa mutta tänään ilmassa on ollut jotenkin epävarmuuden aistimusta. Hämillistä, sekavaa ja juoruilevaa.


Syypää on tietenkin itse virus. Se ei oikein käyttäydy kuten pitäisi. Ihmiskeho ei ehkä sittenkään tuota vasta-aineita, virus ei tunnu mutantoituvan vaarattomaksi ja edelleen on epäselvää, miten se oikein leviää. Mikä on aiheuttanut elämää suuremman polemiikin näistä kasvomaskeista. Tamperelaisena voin toki todeta että pirkanmaalla ei tautia ole, joten voi hönkiä tai olla hönkimättä. Epäselvää on myös tämä paljon pelätty toinen aalto ja se, tuleeko tauti rynnäköllä heti kun karanteenitoimet puretaan. Kukaan ei oikeastaan tiedä ja kun kukaan ei tiedä, niin vaikeahan se on tulevia toimia suunnitella, kun virus ei sillä tavalla käyttäydy loogisesti ja ennalta-arvattavasti.

question1
ja mehän emme oikeastaan tiedä mistään mitään...

Epävarmuus juontaa myös mediasta jotka soittelee kaikenmaailman hussin tohtoreille ja koettaa repiä niiden jutuista raflaavia otsikoita. Nehän on henkilökohtaisia näkemyksiä ja luonnollisesti nojaa tulevien osalta samanlaiseen spekulaatioon kuin sääprofeettojenkin jutut. Voipi tapahtua tai olla tapahtumatta. Kun näitä experttejä roudataan riittävästi mediaan, syntyy tyystin kaoottiset mielipiteet jotka on ristiriidasssa hallitusohjelman, toisten asiantuntijoiden kuin jopa oman itsensä kanssa. Kansa näitä sitten lueskelee ymmyrkäisenä.

Sitten on ilmennyt sekin, mistä Marin on yrittänyt rivien välistä puhua. Suomalaista hallintokoneistoa ei vain ole tehty tämänlaista tilannetta varten. Se on siihen liian jäykkä ja toimimaton ja lähtenyt koronasotaan kuin Cajander Talvisotaan. Hallintokone nojaa moneen eri kerrokseen ja siellä on seassa epäpäteviä virkamiehiä, kykenemättömiä yritysjohtajia ja jossittelevia asiantuntijoita. Virheitä ja laiminlyöntejä syntyy tämän tästä kuten olemme nähneet. Marin on ehkä ainoa jolla on selvä näkemys ja jonka hän osaa esittää poikkeuksellisen suoraan ja selkeästi, mutta ei saa silti koneistoa toimimaan halutulla tavalla.

Talouspuoleen en viitsi sanoa mitään. Uskon että sillä saralla maallikko-asiantuntijoita piisaa. Toisaalta on pakko sanoa että heti kriisin alussa törmäsin kummalliseen some-meemiin jossa sanottiin että talouskriisi on alkanut siitä että nyt ihmiset ostaa vain sitä, mitä he oikeasti tarvitsevat. Edelleen ehkä älykkäin lause mitä olen kuullut. Ihmiset kylläkään eivät oikeasti tarvitse kuin ruokakauppaa, apteekkia ja kesärenkaiden vaihtoa. Kyllähän siitä kriisi tulee.

question2
Näkymä Sanna Marinin työpöydältä. Joka päivä ilmaantuu uusia arvoituksia ja kysymyksiä joihin ei tiedetä vastausta mutta silti niistä pitää tehdä päätös. Urpot sitten netissä huutaa että johtaminen on ollut päätöntä ja hapuilevaa. Vittu tulkoot itte johtaan jos siltä tuntuu.

Voin sanoa että omassa elämässäni on tragedia. Minulla työ jatkuu eikä edes näköpiirissä sen loppumista. Tälläinen kirjailija jonka päässä kiljuu nyt neljäkin eri projektia mutta ei saa kirjoitusrauhaa, olisi mielellään lomautettu tai kivijalkakauppias joka panee oven säppiin. Lomautetut eivät varmaan tätä allekirjoita että joku mielellään vaihtaisi heidän kanssaan paikkaa. Minä vaihtasin. Luovuuteni menee ihan hukkaan niinkin tyhmässä toimenpiteessä kun työnteossa joka on alituinen riesa. En kyllä tiedä voiko sitä pistää työnteon piikkiin vai onko vaan niin laiska ja saamaton kun ei viitti muuta sen päälle tehdä, mutta pitkä lomautus tekisi kyllä hyvää. Vaan eihän mulle koskaan onni putoa oikeinpäin.

Silti olen iloinen että saimme elää poikkeustilan jollaisia ei kaikille sukupolville suoda. Varsinkin kun se ei ole juurikaan vaatinut verta sillä paitsi Marinin johtamistaidot, myös maamme maantieteellinen asema on jo luonnonluoma suoja. Kysykää vaikka uusseelantilaisilta tai färsaarelaisilta.

Jukkis