Li Andersson tuossa vappupuheessaan väläytti elvytysseteliä joka ainakin omasta mielestäni on yksi nerokkaimpia ideoita vähään aikaan. Luonnollisesti se on saanut pilkallisia ja kyynisiä somekommentteja koska se tulee vasemmistoliiton suusta, mutta se myös käsitetään helpolla väärin, koska sellaista ei ole aiemmin tehty.


On ihan järkevää luoda palveluseteli tyyppinen maksuväline koska jos se olisi suoraa rahaa, se menisi luonnollisesti omaan taskuun. Palvelusetelillä voi ostaa satasella mitä tahansa kulttuuririentoa tai ostaa sillä kivijalkakaupasta. Tietenkin se harmillisesti valtaosalla menee ruokatavatataloihin, alkoon tai muuhun instanssiin jotka nytkin takovat kovia voittoja. Ja se pieni divarinpitäjä tai taidekauppias katselee sivusta ja miettii jo konkurssihakemustaan. Ellei sitten kansan seasta löydy omaehtoista ryhtiliikettä, joka ymmärtää pienyrittäjän tuskan.

li andersson ihana
Onko mukamas parempi tapa avittaa talousahdingossa olevaa yrittäjäkuntaa kuin elvytysseteli?

On näemmä niin että valtiovalta ei voi suoraan avustaa kivijalkakauppiaita koska yrittäminen itsessään on yhtä monimutkainen kuin sademetsän hyönteispopulaatio. Siinä viidakossa on lähes mahdoton kohdistaa helpotuksia mitenkään täsmävetoisesti vaan tuet virtaavat kaikkialle sinne minne ne eivät kuuluisi. Varmaan ovat pohtineet avustamista kuntien kautta, verottajan, Business Finlandin ja lainahakemusten takaamisen, eikä mikään oikein tunnu toimivan. Helppoheikkejä on kyydissä ja avustukset muutenkin nappaavat ne, jotka niitä osaavat tehdä. Itsellisenä toimiva kerrostalosiivooja jää aina paitsioon.

Ostovoiman lisääminen satasella on tottakai elvyttävä toimenpide ja mehän tiedämme taloushistoriasta että se on ainoa toimiva väline taantumia vastaan. Säästöpolitiikkaa on toki koetettu aina faaraoiden ajoista saakka, eikä se ole toiminut koskaan. Mutta aina löytyy joku Olli Rehn tai muu puupää jolle säästöt, leikkaukset ja veronkorotukset on ainoa opinkappale, jonka koskaan ovat iskostaneet. Kun tämä raha valuu sitten meiltä pulliaisilta ravintoloitsijoille ja konkkakypsän Stockmannin kassalle, tapahtuu ihme, kun valtiovalta vaihtaa tämän setelin rahaksi.

Varmaan tuossa vastalauseiden aallossa painaa sekin, että seassa on tämän pääoppositio puolueen äänekkäitä edustajia. Heillä on ihan selvä agenda. Vaikka maamme on hoitanut koronakriisiä tähän asti mallikelpoisesti, niin tyyppien mielestä on vain menty virheestä toiseen, kaikki on tehty päin seinää, huonosti, kelvottomasti ja mitään ei osata. Talousnousu tullaan sekin hoitaan päin seinää, voivotellaan ulkomaanlainoja, pitkittynyttä koronavirusta ja kaikki on huomennakin ja ylihuomenna huonosti.

lin lenkkarit
Legendaariset lenkkarit - näitä emme unohda.

Toisaalta ymmärrän tätä kitinäkulttuuria. Onhan se kiistatonta että politiikot ovat pettäneet ja valehdelleet kautta aikain ja vaalilupaukset syöty kerta toisensa jälkeen. Minun on kuitenkin vaikea kuvitella että tällä kertaa menisi vanhaan malliin. Tällä hallituksella tuntuu olevan uskottavuutta heikompien suojelemisessa. Jos oltaisiin Sipilän/Stubbin/Kataisen hallituksen ajoissa, noiden pienyrittäjien annettaisiin mennä surutta konkkaan, kansalta revittäisiin nahkakin selästä ja Orpo astuisi puhumaan meille että jakovaraa on nyt vähemmän kuin koskaan. Tähän on totuttu. Siinä on myös ideologinen sävy. Oikeistolle ei ihmiset kuin pienet pienyritäjät ole koskaan merkanneet mitään, ja vasemmiston ongelma on ollut sen oikeistolaistuminen, joka aikanaan söi kannatuksen rippeetkin. Minä tiedän että tämä aikakausi povaa vasemmistolaisuuden uutta nousua, uus-keynesiläistä hyvinvointivaltion paluuta (keyneshän on synonyymi sosiaalidemokraattiselle valtiolle jonka aikana ei ole koskaan mennyt niin hyvin kuin meni) vaikka osa tietenkin toivoisi populismin nousua. Pettyen lopulta katkerasti.

Loppujen lopuksi elämänsä voi pilata seuraamalla politiikkaa sillä enpä ole tavannut sitä pitkänlinjan poliittista seuraajaa, joka ei lopussa katkeroituisi. Tilastollisesti on kuitenkin ilmaannuttava ennemmin tai myöhemmin hallitus joka vilpittömästi uskoo elintason nostamiseen, ja rehellisen määrätietoisesti sitä ajaa, kunnes tulevat hallitukset ovat sitä mitä aina ennenkin; ahneita, tyhmiä ja lyhytkatsoisia. Vaikka Anderssonin ehdotus kuuluukin sarjaan vappupuheet ja varmasti on monta mutkaa matkassa, ennen kuin elvytysseteleitä jaetaan, ja välissä tuhannenkirjava juridinen ja byrokraattinen ongelmavyyhti, se kuitenkin kielii että aurinko on hissuksiin nousemassa.

Jukkis