Optimismi. Se on päivän sana. Tai kenelle on ja kenelle ei. Syvällinen kaveri on aina negatiivinen koska sellaiselle povaukselle on aina kysyntää. Optimistille ei. Silti kehtaan tunnustaa olevani sellainen ja totean että ei tässä koronaepidemiassakaan maailma sentään kaatunut ja syksyllä kaikki on ennallaan ja vähän paremminkin.


Pitäisi vain olla pahanilmanlintu ja ennustella kaikkia synkkiä. Rajoitustoimet ajaa maan konkkaan. Viruksen kakkosaalto tulee varmuudella, rokotetta ei saada, ja immuniteetin kanssakin on vähän niin ja näin. Kaikki avustuspaketit menevät suuryrityksille, leikkauslistat viuhuvat ja kaikki on menetetty. Tulevat sukupolvet ei pysty ikinä maksamaan velkoja ja joutuvat volganlauttureiksi joiden ainoa toimeentulomuoto on vetää köydellä lossia virran yli rääsynpalat päällään.

Synkissä ennusteissa on taikaa. Ne vaikuttavat aina syvällisiltä vaikka näin ei kävisikään. Jälkikäteen voi aina sanoa että "mitäs minä sanoin", "varoittelin tästä jo aiemmin" ja jos jostain kumman syystä näin ei käy, voi aina sanoa että "onneksi varoituksiani kuunneltiin". Ikinä ei ole väärässä kun povaa vaan huonoa.

Optimistit tunnetusti vaikuttavat aina vähän naiveilta.

optimisti
Tunnista Jukkisen aurinkoinen habitus synkkien suomalaisten keskeltä.

Minä joka olen optimisti lapsellisuuteen asti ennustan että auringonvalon myötä viruskin katoaa yhtä salaperäisesti kuin tulikin. Auringon UV-säteily ei paljoa anna virukselle joka itsensä pärskäyttää räkäisestä suusta ilmakehään leijailemaan. Eikä se syksyllä palaa, kuin kaukaisina kumuina ja huhuina, satunnaisina yksittäistapauksina. Mutantoitunut vihdoin viimein pelkäksi lieväksi keuhkokuumeeksi, jota valtaosa ei edes huomaa.

Nyt ensi kesänä terassille on asiaa. Menetetty aika otetaan kiinni ravintoloissa tilaamalla kaikkea mahdollista kolmen ruokalajin päivällisestä sen tuhanteen viinivalikoimaan kalleimmasta päästä. Raflat on kun nuijalla lyötyjä arkisinkin ja taksit ajaa kännikaloja urakalla grillin kautta koteihinsa. Kärvistelevät ravintoloitsijat saavat moninkertaisesti takaisin.

ja kun ulkomaille ei pääse kesälomarahojaan törsäämään niin tuhlataan kotomaahan. Kotimainen maatilamatkailu ja jopa se kaukaisin ja tympein leirintäaluekin siellä jossakin joutuu huomaamaan varauskirjansa ylibuukatun. Viimeisistä vuorkamökeistä tapellaan siihen tahtiin, että tarvitaan poliisia erotuomariksi. rahaa virtaa velkaantuneisiin kuntiin, ettei vastaavaa muisteta tapahtuneen miesmuistiin jos koskaan. Kaikki tuhlaa kesällä kun viimeistä päivää ja ekonomit on ihmeissään kun talouskäyrät sojottaa suoraan ylöspäin kuin 17-kesäisen punaposkisen pojan terhakka elin. Missä lama, kysyvät taloustieteilijät? Kaikki vaan syytää kesälomarahojaan joka suuntaan ja kympit vaihtaa omistajaa tiuhaan tahtiin.

volga
Näin suomalaiset näkevät huomispäivän työpaikkansa. Jokainen tietää että ainoa säällinen työmaa on pestautua rengiksi isojen mansikkakeisarien pelloille. Siellä voi sentään nappasta salaa suuhunsa joskus mansikan isännän huomaamatta, ja jaksaa näin huomispäivään.

Isoja mammuttimaisia valtionvelkoja ei aiotakaan maksaa takaisin. Koko maapallo on koronaviruksen jälkeen yhtä isoa velkaa jota on maailmanpankki, EU-tason ja kansallisvaltioiden kuin sen asukkienkin harteilla. Jättipankit tietää että jos ne peritään, maailmantalous sakkaa seuraavaksi 20 vuodeksi joten kokonaisuuden kannalta parempi jättää perimättä. Koko se massiivinen rahasumma muuttuu taikaiskusta roskalainaksi jota varten perustetaan globaaleja roskapankkeja jonne ne lapioidaan ja unohdetaan ikiajoiksi.

Ja onhan siihen varaa. Joskus joku laski että rahamäärä ylittää 146 -kertaisesti maapallon reaaliarvon ja nykysummaa ei tiedä kukaan, mutta ehkä määrä on tällä välin tuhatkertaistunut? Sehän on vaan hyvä että siitä leikataan pois turhia digirahoja, joita oikeasti ei ole koskaan ollutkaan muualla kuin tietokoneiden näytöissä ja nekin häviää kun painaa delete -näppäintä. Tämä on sitä suurta talousoppia, josta tavallinen pulliainen ei käsitä mitään. Hän käsittää vaan että velka on sitä joka maksetaan aina takaisin tai tulee vouti ovelle. Varoittelee vielä poikaansa väinölinnamaisesti että mettiä vaan hakataan ja autoilla ajellaan, milläs sen luulet iänkaiken riittävän?

Vasemmistohallitus yllättää. Kaikki odottaa vanhaa tuttua korporatiivista temppua, jossa valtion ja suuryritysten epäpyhäliitto panee rahat keskinäiseen jakoon, ja meille ei tunnetusti riitä mitään. Nyt iskeekin jättimäinen elvytyspaketti suoraan kansaan ja siinä sivussa työllisyysprosentit nousee suoraan zeniittiin. Kun hallitus esittelee mittavan elvytyspaketin jossa pääosassa on normikansalaisten kulutuslisäys, tarvitaan eduskunnassa hajusuolaa kun kansanedustaja Sipilä on pyörtynyt lattialle. Tavallisille ihmisille rahaa? Petteri Orpon naamanilme tarkentuu kameraan, ja sitä käytetään jälkeenpäin lukuisissa halpiskauhu-elokuvissa, sillä niin järkyttynyttä ilmettä ei voi näytellä. Entä Stora-Enso, Kone Oy ja Wärtsilä kysyy Orpo. Tässä on vaan jotain siivooja ja kotiavustaja Pirjo Koskinen tampereen nekalasta tarkentaa Orpo.

Pelkkää hyvää edessä. Maailman näkeminen huomispäivänä aurinkoisena ja jopa parempana kuin vuosiin, on rivoa puhetta masennuksen ja negatiivisuuden kierteessä elävässä kansakunnassa. Tuossa omassa masokismissaan piehtaroivassa yhteisössä, jossa ainoat valopilkut ovat niitä iloisia kateuden hetkiä, kun toisillekin käy huonosti. Asioiden pitääkin olla huonosti, ja mieluiten vielä huonommin, jotta nälkälaulun ketju ei katkea. Hyvä on spekuloida huomispäivän finanssikriiseillä ja ikuisesti pyörivällä koronaviruksella. Maailman pitää olla astunut syksyllä suoranaiseen keskiajan pimeyteen, ja jos joku tällänen mies kehtaa nähdä huomisen jopa potentiaalisesti parempana, niin siihen on hyvä suhtautua vähintään epäillen. Tai että se on kadottanut kokonaan järkensä valon.

Jukkis