Olennainen kysymyshän kuuluu: kannattaako kasvomaskia pitää julkisella paikalla? Tästä on taidettu käydä keskustelua kriisin alusta asti, ja nyt tekee Petteri Orpo sillä oppositiopolitiikkaa vaatimalla sitä kaikissa julkisissa paikoissa. Otin tämän nyt teemaksi koska kannattaa aina muistaa että Orpo on politiikko eikä minkäänlainen asiantuntija.


Maski itsessään on toki tämän kriisin symboli. Se on ollut alusta saakka myös hallituspolitiikkaa kohtaan kritiikin väline. Se on paljon enemmän kuin vain kangasapala ja ilman kasvomaskia emme olisi ikinä Tiina Jylhästä kuulleetkaan. THL ei suosita erityisemmin sen käyttöä, poislukien tietenkin sairaalamiljöö jossa kirurgitason suojaimet on ymmärrettävästi käytössä ja niiden laatu ihan toista kuin kansanmaskien.

Se on sellainen matemaattinen juttu. kansanmaskit eivät estä saamasta tartuntaa mutta ne voivat estää että ei tartuta muita. Tämä siis tarkoittaa että sen toimivuus nojaa siihen että kun henkilö A tartuttaa koronaviruksen henkilöön B, tämä ei enää tartuta sitä henkilöön C. Tietenkin tämä A voi tartuttaa sen myös henkilöön D ja E, mutta jo se, ettei C tartuta, on hidastuspolitiikkaa ja tehohoitopaikat ei täyty. Tietty järki siinä siis on, ainakin jos aattelee että se henkilö G on se riskiryhmäläinen, joka kuolla kupsahtaa kun saa koronaviruksen.

Tässä mallissa on se huono puoli, että tauti jyllää sekä henkilöissä A että B. Kasvomaskin teho on siis suojata tartuntaketjun loppupäätä ja mielellään pysäyttää se tartuntaketjun alkupäähän tai puoliväliin. Jos asiaa ajattelee tehokkuuden kannalta, kannattaa tietenkin estää henkilön A tartunta jolloin koko tartuntaketjukin jolloin myös B, C, D jne pysyvät terveinä. Tähän suuntaan THL on kulkemassa, ja siltä kantilta katsoen kasvomaskit koko ketjun osalta eivät niin hyödyllisiä olekaan.

petterin suukapula
Ei niin pahaa ettei hyvääkin. Kasvomaskeista saa myös politiikoille oivan suukapulan. Se on politiikon omakin etu ettei pääse puhumaan julkisesti tyhmyyksiä ja on kiinni eduskunta-avustajan aktiviteetista miten ja missä sitä löysätään.

Miten se A löydetään ja pysäytetään? Näillä kasvomaskeilla näkyvyyttä tekeviltä kansanedustajilta selvästi uupuu tietämys mitä on päätetty. Jos on tartunta, jos edes epäilee tartuntaa, jos on pienikin oire tai lähipiirissä on tartunta, on asettauduttava karanteeniin. Karanteeni tarkoittaa kotiarestia jossa ei olla yhteydessä kehenkään. Joku tuo ruokakassin oven taakse. Se tarkoittaa myös sitä, että silloin ei lähdetä kaupungille haahuileen, eikä astuta julkisiin eikä haeta marketista maitoa ja makkaraa. Ei edes sillä luulolla, että kun asettaa maskin naamalleen ja pesee kätensä desillä, ettei voi tartuttaa ketään. Kun A on ja pysyy loukossaan, ei taudin pitäisi tulla ensinkään muihin. Kun pelin nimi on tämä, tuolla kadulla maskikansalaiset ovat kaikki väkisinkin terveitä ja tällöin terveiden keskuudessa maskinkäyttö on periaatteessa turhaa. Paitsi jos omaa ikävän ientulehduksen jossa hönkii hammasmätää lähimmäisten sieraimiin, mutta se on eri kysymys se.

Petteri Orpo ei tiennyt tätä. Tuntuu että kaikki kansanedustajat jotka ratstastavat kasvomaskeilla vaatien niiden käyttöä, eivät myöskään tiedä sitä. He ovat jo autuaasti unohtaneet mitä karanteenista sanottiin maaliskuussa koska ihmisen muisti on niin lyhyt. Orpo ei tee muuta kun nolaa ittensä muiden oppositiopolitiikkojen tapaan, jotka ovat vaatineet samaa.


Lopuksi autoasiaa...

On minulla toinenkin mielipide joka ei liity ylläolevaan ja olen miettinyt että tartuntojen alhainen määrä selittyy myös meillä olevien yksityisautojen määrällä. Omassa autossaan ei tartuntoja saa kuten julkisissa liikennevälineissä. Mistä me päästäänkin siihen että täällä Tampereella koronabuumin aikana kaupunginhallitus sai viimeinkin vedettyä läpi läntisten kaupunginosien 30km aluerajoitusten. Normioloissa sitä olisi turha ollut koettaa. Se kuuluu samaan sarjaan kuin tammelantorin pysäköintipaikkojen vähentäminen torikauppaiden suureksi kiukuksi. Tällä kaupunki koettaa tehdä yksityisautoilun sietämättömäksi sillä että joka auto joutuu matelemaan, etsimään turhaan vapaita parkkipaikkoja jotta tuleva uusi ja uljas ratikka saisi asiakaskuntaa. Luovat kysyntää niin sanotusti, sillä ratikkaa on väsätty vuositolkulla ja maksanut vaikka mitä, ja pelkona on, että joutuvat sitten ajelemaan tyhjinä. Niinpä aluepolitiikkaa onkin nyt hyvä ajaa läpi koronakriisin varjossa kun ihmisillä on muutakin ajateltavaa.

Jukkis