Tulee seurattua tupakkauutisia ja sen takia onkin syytä päivittää että tänään häviää markkinoilta mentholi -savukkeet. Se on pitkällisen kehityskaaren tulos jota lienee syytä valottaa. Itse tupakointihan ei tule suinkaan katoamaan, sen takaa 400 000 polttavaa suomalaista eli määrä on iso tai jopa isompi kun luullaankaan.


Menthol on osa sitä prosessia jonka aloitti aikanaan Yhdysvaltain kongressin lainsäädäntö. Se vaati tupakkayhtiöitä lisäämään savukkeeseen sen meille tutun pistävän ja äkäisen tuoksun, joka käy helpolla nenään ja tarttuu käytännössä kaikkiin kankaisiin. Jotkut saattavat muistaa että sitä ennen tupakki tuoksui vain savulle, ja sen takia sitä pystyikin polttelemaan sisätiloissa ja oikeastaan missä vaan. Jos tupakkayhtiöt olisivat itse saaneet päättää, tupakat tuoksuisivat vaniljalta tai suklaalta. Kaikkein vähiten niissä olisi tupakoitsijalle tuttua karheaa makua, joka aikain saatossa syö hampaatkin sen sisältämän kemikaalimassan takia. Tupakkayhtiöitä on tästä kuitenkin turha syyttää, syypää on edelleen Yhdysvaltain kongressi. Ikävä kyllä kun amerikkalainen tupakkalaatu ns. virginialainen on maailmanlaajuinen menekkituote, se koskee sitten meitä kaikkia ympäri planeetan.

Gauloises Caporal
Siinä se on - maailman paras tupakkamerkki. Ylivoimainen ykkönen kaikilla mittareilla mitattuna. Ranskalainen Gauloises joka 60-luvulla oli jokaisen tyylitietoisen julkkiksen ykkösvalinta. Sitä polttivat näkyvästi niin ranskalaiset filosofit kuin Ian Fleming veti sitä ketjussa kirjoittaessaan bondejaan. Gauloises oli ranskan näkyvimpiä symboleja. Nykyisin sitä ei saa tuoda yhteenkään toiseen EU-maahan ja jopa ranskalaiset itse häpeilevät sitä.

Vastavetona voi toki polttaa lisäaineettomia savukkeita. Minäkin käyn joskus ostamassa alan kaupasta sinistä Lucky Strikea, joka on kemikaaliton tupakka, eikä siinä tunnu edes olevan sitä joka paikkaan tarttuvaa tympeänpistävää hajua. Toinen tupakkayhtiöiden vastaveto on olleet nämä mentholisavukkeet. Nehän ilmaantuivat joskus 1980-luvulla kun äijämäisten kovien tupakkien, kuten ny vihreen nortin tai Jymyn rinnalle haluttiin kehittää joku leidi-versio. Joku joka symboloisi huomispäivää vanhojen sota-ajan versioiden tilalle. Eihän mentooli ikinä mikään menekkituote ollut, mutta löysi kuitenkin omat faninsa.

Tapahtui se suuri suunnanmuutos kun tupakkayhtiöt kävivät armoitettua vastarintaa tupakkaan vihamielisesti suhtautuvaa aikakautta vastaan. Sitten ne antoivat periksi ja syystäkin. Tupakkayhtiöissä oli viimein oivallettu että oleellista ei olekaan tupakointi itsessään vaan nikotiiniriippuvuus. Nikotiiniahan voi nauttia muillakin tavoilla kun tupakalla ja sen vuoksi tupakkayhtiöillä olikin varaa antaa periksi tupakkalainsäädännöille. Olemme oppineet että nikotiiniriippuvuus on kova sana. Keskellä koronakriisiä käy silti kuhina Haaparannan nuuskatukkuihin, valokuvasta päätellen jopa poliisia myöten. Apteekkien ja tavaratalojen nikotiinipurkat ja -laastarit ovat nekin tupakkayhtiöiden lanseeraamia tuotteita, joita mainostetaan terveyspolitiikan avulla. "Irti tupakasta" sanoo meille mainos. Käytännössä asia ei mene näin vaan kyse on erilaisten nikotiinituotteiden vaihtamisesta lennossa ja erilaisista tavoista nauttia nikotiinin autuudesta. Sähkötupakat ovat tulleet tähän bonuksena ja vaikka itse pidän sitä suurimpana terveyspoliittisena uudistuksena, valtiovalta suhtautuu siihen nihkeästi. Siitähän ei käytännössä voi saada tervaa keuhkoihinsa eikä edes tuhota hampaitaan, koska se on vain vesihöyryä.

Jos nyt on koukussa mentholiin niin sitä voi käsittääkseni aina nauttia sähkötupakan muodossa, joten kovin kovaa kiukuttelua tämä päätös ei tehnyt. Jos sen ehdottomasti haluaa poltella savukkeiden muodossa, voi aina tuhlata makuliuskoihin, jotka ovat vieläpä laillisia tuotteita, joille maamme terveyspoliisit eivät mahda mitään, koska sen ei katsota olevan suoranainen tupakkatuote. Niinpä tämänkertainen temppu jäi nyt huitaisuksi ilmaan.

Toinen suuri strategia tuntuu olevan askien piilottaminen, kuvittaminen ja erinäisten kuvien lisääminen askeihin, jotka ainakin minun silmissäni ovat oivaa campia. Niissä pelotellaan että tupakoitsija sokeutuu tai saa kuolion varpaaseensa ja väliin pidetään hautajaisia keskenmenoon kuolleelle sikiölle. Hassujahan ne vähän ovat. Seuraavaksi kai koetetaan poistaa askien eroavaisuus, ja jääkö niihin pelkkå savukemerkin nimi, en tiedä.

vihree
Makutottumusten muuttuessa vahvoista tupakeista menthol -voittoisempaan koulukuntaan jäi historiaan myös maamme kovin  legenda vihreä nortti. Siinähän ei ollut filtteriä ensinkään vaan sitä poltettiin puuimukkeen läpi. Nuoren punaposkisen pojan se tyrmäsi samointein joten oli vain karskien betoniraudottajien lempimerkki. Silloin kun miehet oli vielä miehiä.

Ainoa vakava isku tähän mennessä allekirjoittanutta kohtaan on ollut Amerin lopettaminen ja lempimerkkini nortti, on sen teko siirretty Sveitsiin. Sen saatavuudessa on ollut pätkimistä tämän takia, ja ilmiselvästi respetiä on muutettu. Ei se niin ärhäkkää ole kuten hyvinä vuosina. Paha juttu.

Jukkis