Julistan koronakevään päättyneeksi! Kyllä - luitte aivan oikein sillä suomen varapresidenttinä järjestysnumeroltaan 3 450 987 on minulla tietenkin oikeus sellaistakin päättää. Ymmärrän kyllä että alkaa tämä aihepiiri jo tympimään joten jäähyväiset tälle saralle tässä annetaan. Se on ohi ja alkaa se tasapaksummat puheenaiheet. Lähdetään kaikki uimarannalle.


Myönnän että oli kivaa. Edes kerran eläissään kokee jotain todellista ja aitoa. Muutenhan täällä lintukodossa on aina sitä yhtä ja samaa. Nytkin valitettavasti päivän puheenaiheet liukuu takaisin sinne EUn vakaussopimuksiin, ja mikä nyt vaan puisevammalta ja ohimenevimmältä kuulostaa. En minä seuraa edes rikosuutisia, säätietoja saati mitään muutakaan. Mikään ei varsinaisesti puhuta. Sen vuoksi tämän etusivun päivittäminen on aina ollut tuskaa.

Paljon on asiantuntijat miettineet miksi näin vähän kuolleita tai edes sairastuneita täällä meillä. Puolivakavissaan puhutaan suomalaisten epäsosiaalisuudesta, luontaisesta syrjäänvetäytymisestä ja siitä ettei naapuriakaan moikata ja yritetään työntää ovea äkkiä kiinni jos se meinaa samaan hissiin työntyä. Eihän mikään tauti sellaisessa pääse leviämään. Virallisemmat tutkijat spekuleeraavat jotain kansanterveydestä - ainakin metabolisen vartalolihavuuden osalta, geeneistä, iho- ja verityypeistä kun toisissa kansoissa kuolo korjaa ja toisissa ei.

Puhutaan myös torjuntamekanismien väkevyydestä. Onhan se selvää että eteläkorea on etulyöntiasemassa koska sillä on maaraja yksin pohjoiskorean kanssa jota kautta ei taudit tule, siitä pitävät konekivääritornit huolen. Uusiseelanti, färsaaret ym on samaa koulukuntaa ja jotenkin vaikea kuvitella koronaviruksen pääsevän mitään kautta grönlannin pääkaupunkiin. Saarihan se suomikin on jos niin katsoo. Jos Suomen saisi siirrettyä keskelle atlanttia niin varmaan ei olisi tullut koko tautia ensinkään.

koronavirus
Minä oon ruvennu näkeen kummallisia unia. Yleensä videopelit tulee uniin jos niitä oon illalla pelannu. Nyt on ollu kierroksessa nää "tower" puolustuspelit eli tarkennettuna toy defence 2. Mutta unessa torjun aina koronaviruksia enkä toysoldiereita.

Minulla on tähän paljon parempi selitys mutta se on sellainen ettei sitä kehdata sanoa ääneen ja se on kunkin maan vallitseva maanpuolustustahto. Uhan edessä maanpuolustustahto aktivoituu, rivit sulkeutuvat, pinnareita paheksutaan ja yleisesti ryhdistytään. Tämä piilevä tahto on toki aina ollut olemassa ja takakesinä Alexander Stubb koetti sen mobilisoida venäjävihan avulla, mutta ei menettänyt kuin oman uransa, eikä natosta ole kukaan kehdannnut sen jälkeen puhua. Meillä se ilmaantui kerrostalojen ilmoitustauluilla joissa naapurit lupautuivat käymään ikäihmisille kaupassa.

Maanpuolustustahto on käytännössä puolueettomuuspolitiikan kaveri. Se laskee siellä missä on sotilaallisesti liittouduttu. Kyllä sen näkee tuolla Sveitsissäkin jolla ei muuta ole kuin maarajaa ja kaupan huipuksi vielä Lombardian rajanaapuri ja silti se on pärjännyt koronakriisin kanssa suht hyvin. Ruotsikin on puolueeton maa mutta sen maanpuolustustahto lienee ihan nollaluokkaa, kuten lienee aina ollut, ja se suhtautuu autuaan välinpitämättömästi niin venäläisiin sukellusveneisiin kuin pandemioihinkin. Jopa sisäiset turvallisuusuhat kuten järjestäytynyt rikollisuus tai poliittiset murhat hyvä kun ylittävät uutiskynnystä. Sellaisella porukalla ei ole toivoa.

Tämän takia tämä pandemia varmaan allekirjoittaneeseen niin kolahtikin. Edes kerran eläissään saa osoittaa isänmaallista asennetta tosipaikan edessä. Olkoonkin ettei tämä terminologia oikein vastaa pandemian yhteydessä oikeaa asiayhteyttä koska tässä ei puolusteta maata vaan väestöä. Olisiko joku joukkosolidaarisuus parempi käsite? Sitä itsekin leimahti liekkiin kuin villiintynyt kynttilä ja sen takia stooria irtoskin niin vauhdilla.

Kriiseissä ihmiset kun ihmiset testataan. Sieltä nousee esiin sankarihahmoja, solidaarisia, yhteen hiileen puhaltavia ja niitä joista putkahtaa esiin sakkia, jota kuunnellaan. Arjessa ne ohittaa eikä ne itteensä tykö tee. Vähän kun joku Aatto Koivunen vuonna 1918 josta tuli kun varkain punapäällikkö luontaisen fiksuutensa ja karismansa ansiosta. Kriisit nostaa esiin sankareita.

Tietenkin on se vastapainonsa eli väki, jota allekirjoittanut on lakannut kunnioittamasta kokonaan. Tyystin raukkamaista väkeä. Kriisin aikana meidät kaikki kun punnitaan. Se mitä teimme tai jätimme tekemättä, se on se jota muistetaan. Tulee mieleeni siteeraus yhdestä kirjasta jonka nimeä en muista enkä siteeraustakaan sanatarkasti mutta jotenkin näin se meni:

Oltiin sedän kanssa katsomassa itsenäisyyspäivän paraatia. Sedällä oli ivallinen virne naamallaan. Sanoivat että se oli heti sodan alussa lähtenyt soutuveneellä Ruotsin puolelle. Siinä se katseli veteraanien marssia ja alkoi irvistellä:
- Ei ole ny torrakoita mukana?
- Eikä venettä, vastasi niistä joku.
Siihen sattui. Näin kuinka siihen sattui.

Niinpä niin. Toiset meistä muistetaan toisesta ja toinen toisesta. Toivon ettei minua ainakaan muisteta pakoonsoutajana joka olisi vetänyt ihan omaa kurssiaan, ja tarttis häpeillä jälkeenpäin. Itse asiassa kai päinvastoin. Minä olen koko kriisin aikana - ja sitä ennenkin - uskonut hallitukseen ja erityisesti Sanna Mariniin. Minä jopa luulen että hänen suurimmat hetkensä ovat vielä edessäpäin vaikka jo tässäkin on meriittiä päätyä kansalliseksi suurmieheksi - tai siis suurhenkilöksi - ja päätyä historiankirjoihin. Erona ne politiikot joita tulee ja menee eikä niitä jälkeenpäin kukaan muista. Marin nyt vaan on näitä Aatto Koivusia joita normioloissa ei tituleerata kun tusinapolitiikoksi, mutta kriisi nostaa todelliset kyvyt esiin. Ja luulen että hän hoitaa tulevan talouskriisinkin tuosta vaan.

mutta huomenna sitten alkaa allekirjoittaneen kohdalla uusi aikakausi enkä usko tähän aiheeseen palaavani ellen sitten katso asiakseni ilkkua ruotsalaisia, koska se on liian herkullinen aihepiiri. Huomenna eri päivitys ja voin nyt jo paljastaa että aion lähteä ex-neuvostoliittoon, eikä tämä ole edes mikään vitsi.

Jukkis
Gravatar
Mistä selkärankaa?
"On tämä järkyttävää, aivan järkyttävää. Pääministeri sanoo, että otamme kantaa vasta sitten, kun olemme saaneet EU esityksen Saksan ja Ranskan ehdotuksesta, että Suomi on valmis maksamaan 8 miljardia euroa Italialle, Espanjalle, Ranskalle ja muille hätää kärsiville maille." - https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/pekkalehtinen1/suomen-hallituksella-ei-ole-kantaa-ollaan-ajopuuna-toisten-armoilla/
Siis PM Marin osoittaa sitä samaa selkärangattomuutta Suomen etujen valvonnan suhteen kuin muutkin hallituksen ministerit ja kuin muutkin valtavirtapoliitikot.
En luota Mariniin.


Gravatar
Juhnu
Pitäisi muistaa, että korona aika on tarkoittanut joillekkin vastaavanlaista kuin 90-luvun alku. Isänmaallisuuteen kuuluu mielestäni myös se miten nämä jälkiseuraukset hoidetaan - vai jätetäänkö sitten hoitamatta... Ruotsin puolustusvoimat olivat varmaan vielä 80- luvullakin aseteknisesti varteenotettavalla tasolla.
Gravatar
Jarno
Tosin sotien ero pandemioihin on se että sodissa vastustajat toisia ihmisiä, pandemioissa vastustaja melko epäinhimillinen. Muita traumatisoivia ovat onnettomuudet, lamat ja kiusaaminen, mutta voi olla niinkin että ikävät asiat vievät meitä toivoon, ehkä myrskyjä on vain siksi että sen jälkeen on tyyntä, kuten Muumipappa sanoi.
Gravatar
juppe
Tää virus kummiskin kehittyy nopeesti ja se on pahana Brasiliassa, missä kylmin talvi sataan vuoteen on normaali suomalainen juhannuskeli, niin että liikkumisrajotukset voi räpsähtää takas päälle ihan millon tahansa.

Vaikka se olis nyt tässä, niin politiikassa on luvassa jännää kun kaiken maailman sekopäät on päässy hekumoimaan sillä, että muut pelkää. Jauhopäät on kaahannu melkein tyhjillä teillä siihen malliin, että henki voi lähtee ilman muuta liikennettäkin, eikä halua luopua näistä luontaiseduista.

Huuto ja pelottelu alkaa heti kun joku vaan keksii hyvän aiheen.

Gravatar
jukkis
Toi on muuten totta. pannu merkille että yöaikaan tuntuu nuoremmalla väestönosalla noita kortteliralleja piisaavan Millon omalla mopoautolla ja millon isäpapan mondeolla mut aina jossain renkaat ulvoo ja moottorit ärjyy. Ei niitä tavallisesti ole sillon kun on muutakin liikennettä
Piilota kommentointilomake