Lupasin tossa ettei enää yhtään koronauutista - kauanpa sekin lupaus kesti. Tänään tutustumme Ruotsin tilanteeseen joka on niin kertakaikkisen herkullinen, näin vahingoniloisesta näkökulmasta, että hakkaa mennentullen parhaankin ruotsalaisvitsin.


Ihan vakavassa mielessä Tegnell kiistatta yritti kunnianhimoisia. Suuriäänisesti hän messusi avoimen yhteiskunnan nimissä, että siinä missä toiset maat koettavat padota tartuntoja suojellakseen tehohoitopaikkoja, ne myös pitkittävät sitä. Tegnellin maailmassa korona tulee lujaa ja nopeasti, lävistää yhteiskunnan muutamassa viikossa ja sitten jatkuu arki. Talous pyörii kuten ennenkin ja hinnaksi jäi vain muutama sairauslomapäivä. Vaan kuinkas sitten kävikään?

tegnelli 1
Tegnell johtaa lumoamisvoimallaan kansaansa lopullisen kuilun yli.

Jotenkin toisten maiden, kuten Suomen, hidastustoimenpiteistä tulikin puolivahingossa lähes täydellinen torjuntavoitto. Tartuntojen huippukohta ylitettiin nopeasti ja ne ovat nyt laskusuhdanteessa. Onhan sitä toki vielä mutta käytännössä yksinomaan suur-helsingin alueella ja ottaen sen asukasluvun huomioon, silti prosentuaalisesti vähän.

Meanwhile in Sweden taruntamäärät eivät tunnu laskevan millään, huippukohtaa ei ole saavutettu ja aina kun ollaan saavuttamassa, joku stokilaislainen herra viruslinko aiheuttaa uuden ryppään. Kävi siis täysin päinvastoin kuin piti. Jos piti ruottissa olla jo pandemia ohi, on se hyvä kun puolivälissä kun se kaikkialla muualla skandinaviassa ja osin keski-euroopassakin on jo sammumassa.

Kyseessä on ollut täydellinen epäonnistuminen. Kun tähän ynnää vielä että ruotsin talous on samoissa vaikeuksissa kuin muidenkin maiden, ei asiaa voi puolustella edes tegnellmäisellä lauma-immuniteetilla. Sitä on yhtä vähän kuin sielläkin missä tauti on padottu alkuunsa. Vain se on erona että kuolleisuusluvut ovat kymmenkertaiset verrattuna minne tahansa muualle.

Ehkä episodin suurin arvoitus on ollut ruotsalainen kansanluonne. Sitä on ulkopuolisen mahdoton ymmärtää. Miten voi olla kansa joka hahmottaa kriisitilanteen yksinomaan sitä vasten, poljetaanko ihmisoikeuksia. Se kuoleeko koronavirukseen sata per päivä kuukausitolkulla ei taas tunnu olevan uutinen ensinkään. Perusruotsalainen ylimielisyys ja vakaa usko maan hannuhanhimaiseen moukantuurin tuntuu olevan vallitseva asenne. Tekemättä mitään on sekin osoitus ettei ruotsi, parempana kuin muut, halua rajoittaa kansalaistensa toimia käydä kahviloissa ja yökerhoissa.

tegnelli 3
Suomalaiset ovat sentään ihan eri rotua. Tässä kevytversio kansanmaskista. Näkisittepä ne paremmat.

Tätä on vedottu sillä(kin) etteivät ruotsalaiset pitkään viitsisi noudattaa rajoituksia. Niinpä, svenssonien mukavuudenhalu pitäisi tässäkin ottaa huomioon ja pahinta että se voisi rajoittaa niitä kuuluja kansalaisoikeuksia. Koko tämä ajattelu korostaa sitä millainen voi pahimmillaan olla kansa, jolle eivät sodat ja kriisit ole millään muotoja tuttuja ja se varmaan puuttuu jo heidän lainsäädännöstään. Kansankodille täytyy olla täysin tuntematonta laatua poikkeustilojen ja kriisiaikojen ns. pakottamisen etiikka. Se on yksinkertaisesti sitä että annetaan käsky jota noudatetaan ja jos ei noudata, rangaistaan. Suomalaisilla tämä on syntyjään selkärangassa. Varmaan se on tanskalaisilla ja norjalaisillakin kun ovat olleet sotien aikana miehitysvaltio ulkonaliikkumiskieltoineen, pimennysmääräyksineen ja gestapon kotietsintöineen, joka on koulinut heistä toimintavalmiin kansan kriisihetkiin.

Kaikki tämä symboloituu Tegnelliin joka kenties edustaa ruotsalaisia arvoja mutta jonka kyvyt hoitaa pandemiaa ovat nollaluokkaa. Hänen tilalleen voisi käytännössä istuttaa kenet tahansa ohikulkijan eikä tulos olisi huonompi tai parempi. Tegnellin ajatus talouden pelastamisesta ei ole toiminut, lauma-immuniteettia ei näy eikä kuulu, joka kielii että tauti riehuu siellä koko kesän ja syksyllä - jos kakkosaalto tulee - he läpikäyvät sen kuten muutkin. Kuolinpuolella on epäonnistuttu lahjakkaimmin kenties koko maailmassa. Kaikki skenaariot ovat menneet päin vittua.

Mitä tästä nyt sitten ajattelisi? Minä myönnän että salaa olen vahingoniloinen. Toivon kuitenkin että se kansa alkaisi herätä `ruotsalaisesta horroksestaan´ ja tätä nykyä kun Tegnell käy päivittäin telkkarissa hypnotisoimassa kansaansa kuin hamelinin pillipiipari ikään, ihmiset siellä alkaisivat hitaasti nähdä hänen lävitseen. Kritiikistä kasvaisi kansanliike joka panisi viimeinekin vaihtamaan miehen johonkin vähemmän hulluun.

Jukkis
Gravatar
On niitä huonompiakin
"Seuraavaksi listattuna maat huonommuusjärjestyksessä (kuolleita per miljoona asukasta) 27.5.20 Worldometersin tietojen perusteella:

1. San Marino 1238

2. Belgia 808

3. Andorra 660

4. Espanja 590

5. Britannia 552

6. Italia 547

7. Ranska 438

8. Ruotsi 418

9. Alankomaat 343

10. Yhdysvallat 309."

Antero Ollila, puheevuoro

Gravatar
juppe
Onhan niillä tehokas suoja kakkosaaltoa vastaan, koska sitä ei voi tulla jos ensimmäinen ei ehdi päättyä välillä.

Niitten asenne tunnetaan selkeesti maailmalla, koska meedioissa funtsitaan edelleen, että onko niitten malli fiksu vai ei, vaikka muuten ollaan kyllä sitä mieltä, että seuraavalla kerralla pitäis osata varautua nopeemmin. Nehän suuttuis ja alkais rähjätä jos muut sanois suoraan, että niitten malli on täydellisen epäonnistumisen resepit, niin että ne voi sitten ylistää itteään sen takia, että Trump epäonnistu kun se reagoi muutaman viikon myöhässä, mutta ne itte onnistu kun ne ei reagoinu ollenkaan.

Piilota kommentointilomake