Tänään puhutaan niinkin ihmeellisestä aiheesta kun eräästä liikenneonnettomuudesta. Sen avulla vähän hahamotan tietynlaista vallitsevaa ajatustapaa. Tässä voi nyt alustuksessa jo mainita että ajattelin jouluun asti koostaa noita pelkkiä anomaliajuttuja, eli palaamme loppuvuoden ajaksi näihin pitkään kadoksissa olleisiin hermeetikko- ajan juttuihin. Tosin heinä- ja elokuussa suht vauhdikkaaseen päivitystahtiin tuskin vielä päästääm.


Mutta teemaan. Tuossa oli Parkanossa valitettava kuolinkolari ja siitä haluaisin sanoa sanasen. Tiesittekö että maailmassa tapahtuu kahdenlaisia onnettomuuksia; on niitä jotka ilmaantuvat odottamatta ja äkillisesti kuin salama kirkkaalta taivaalta. Niihin sisältyy yllätysmomentti eikä niihin voi oikein varautua. Sitten on niitä toisia joita tietää odottaa mutta kukaan ei tee mitään niiden ennaltaehkäisemiseksi. Kohatutetaan vaan harteita ja ihmetellään että koskahan jollekulle käy köpelösti.

ulosajo
Tämä on eräs parhaista ottamistani kuvista aihepiirin puolesta. Kiitellään varovasti ajamisesta ja takana pellolla ruhjoutunut auto. sanomattakin selvää että kuva on otettu kolmostien varrelta ikaalisen ja kankaanpään risteyksen kohdilta.

Eräs sellainen synkkämielinen luku kotomaan maantieverkostossa on kolmostie tampereelta vaasaan. Erityisesti kohta hämeenkyrö-ikaalinen-parkano, jota ainakin itse olen oppinut välttelemään kuin ruttoa. Sen vaarallisuus ilmenee monissa sivuteissä joita on aina hiekkateistä alkaen, ja jostain syystä parkanoon ei ole ramppia vaan mennään vanhanaikaisesti jarruttamalla ja odottamalla että vastaaantulijat harvenevat. Tässä se viimeisin kuolonkolarikin tapahtui kun takana tuleva kuorma-auto jyräsi kääntyvän.

Tie on tiedetty vaaralliseksi jo jostain 1980-luvulta ja koko seuraava vuosikymmen siitä puhuttiin kun kolaritilastot näyttivät karheaa tilastoaan. Lopulta 2000-luvun alussa asia päätettiin ottaa esiin ja työryhmä touhusi ja viimein 2005 syntyi kehittämistavoite. Sitä on sitten jatkokehitelty aina näihin päiviin. Kymmenen vuotta myöhemmin eli 2015 syntyi jo kehityskäytäväselvitys ensimmäisen vaiheen toimenpiteistä. Muistan itsekin lehdestä Hämeenkyrön kunnanjohtajan paistattelevan naama messingillä, että vihdoin viimein Hämeenkyröönkin saadaan ohitustie eikä tarvitse keskutan läpi rekkojen kaahata. Oletettavaa oli että tällä välin koko ajan toistuvat kuolonkolarit saataisiin vihdoin viimein laskuun - ainakin hämeenkyrön ja kyröskosken alueella. Ylempänä kuoltaisiin edelleen samaan tahtiin.

Naama meni kuitenkin pian mutruun koska Sipilän hallitus pani tieverkon parannuksen tältä osin toppiin. Mitään ei siis ole tapahtunut tällä välin ja nyt tämä kolari on sitten pitkän listan viimeinen.

Loppujen lopuksi ainoa mikä yleensä tehoaa näissä asioissa on uhrilahjan antaminen. Vähän niinku nämä eteläamerikan intiaanit jotka uhras ihmisiä jumalille ja arvokkain uhrilahja oli tietenkin joku nuori neitsyt. Vanhoja kurttusia ukkoja ny kukaan kehtaa uhrailla kun ei jumalille niille käyttöä ole kun ei ihmisilläkään.

Vaaralliset liittymät ja risteykset ratkaistaan yleensä sillä että niissä jää alle koulutyttö. Saa olla iältään 8v molemmin puolin ja isovanhempiensa silmäterä. Mielellään sellainen hellyttävä tukka saparolla ja sellanen ruudullinen kouluasu vihertävine koulureppuineen. Kun sellaisen liiskaa joku rekka, alkaa kummasti tapahtumaan kun yhteisöä kohtaa kollektiivinen shokki. Liikennevalot ilmaantuu kun tyhjästä, ramppi rakennetaan kuten erillinen kääntymiskaistakin, mutka suositetaan ja jopa se omakotitalon asuja jolla on näkyvyyttä peittävä orapihlaja-aita, leikkaa sen äkkiä matalaksi. Ykskaks siitä tulee suomen turvallisin risteys - ja yleensä alle kahdessa viikossa. Ilman tätä uhrilahjaa sen parantamista vetkuteltais 30 vuotta. Jokainen turvallinen tie pitää ensin olla verellä kastettu. Näin ihmiset toimii.

Joten ei muuta kun seuraavaa kuolonkolaria ootellessa

Jukkis