Kun ei tässä muutakaan niin palataan taas päivänpolitiikkaan. Puoluejohtajat on valittu ja siitä voi sanoa, ettei mitään uutta auringon alla. Mieleen jäi kuitenkin kokoomuksen Petteri Orpon linjapuhe joka tyhjänpäiväisyyksineen ja latteine algoritmeineen hakee taas vertaistaan.


Tuossahan oli keväällä pieni pandemian tapainen. Vieläkö joku muistaa? Poliittinen muistimmehan on lyhyt kuin kanalla ja harva meistä enää hahmottaa muutaman kuukauden takaisia asioita. Sen toki saatamme hämärästi muistaa, että mitään ilmaista lystiähän ei poikkeustilan julistaminen vaan maksaa maltaita per vuorokausi. Ihmekös tuo jos joutui ottamaan velkaa 20 miljardia.

Orpolle tämä ei nyt sovi. Ei vain sovi. Velkaa ei saisi ottaa, ei edes sen takia että sillä pelastettiin koko elinkeinoelämä. Toisaalta ei saisi korottaa verojakaan. Budjettivajeen pitäisi tulla kokonaan toisin - miten? Sitä ei Orpo paljasta mutta poissuljettua ei olisi omenatarha jossa omenoiden sijasta puissa kasvaisi seteleitä. Siis se kuulu rahapuu. Siemeninä ilmeisesti kolikoita sillä ainakin jossain on se puun kuva ja sehän tietää maahan pistettynä setelipuita. Hyvä on heitellä juhlapuheissa kaikenlaista koska se on herkkä hetki, eikä siinä ole tapana esittää tarkentavia kysymyksiä. Tulemme vielä kuulemaan eduskunnan istuntosalissa vastaavat heitot ja mielenkiinnolla katson, mitä valtiovarainministeri Vanhanen vastaa kun veroja ei saa nostaa eikä velkaa ottaa, mutta budjetti pitää silti tasapainottaa.

orpon kadet
Tyylikonsulteille kannattaa aina maksaa. Värit kohdillaan, valtiomiesmäiset silmalasit ja jos osaa puhua vielä käsilläänkin, lopputulos on kuin itse Jaques Chirac siinä olisi reinkartoitunut.

Tottakai kokoomuksella on vastaus ja se tiivistyy sanoihin kilpailukyky. Kateudella on maamme ökyporvaristo katsellut romanian ja bulgarian palkkatasoja ja ymmärtää että jos meilläkin saisi paperimiehille maksaa vain 2e/h niin johan vienti vetäisi. Tai ainakin sellukeisarien lompakko voisi paksusti kun kaikki mitä saa on vain voittoa. Vakaa pyrkimys kohti ukrainalaista palkkatasoa onkin eekoon poikien toiveuni. Jostain syystä työväestö ei ajattele ihan näin. Varsinkin kun vaistoaa että hintataso pysyy paikallaan mutta palkkataso laskisi.

Työllisyystavoitteet tämän myötä nousisi ja Kokoomus kaavailee silkkaa 80% työllisyysastetta. Luku on pollean neuvostoliittolainen ja hämmästelen ettei Orpo sentään vaatinut 101% työllisyyttä. Luvussa on tietty paradoksi. Historia on opettanut että alhaisten työttömyysmäärien tai jopa työvoimapulan aikana duunari äkkiä keksii kenen markkinat ovat. Se osaa kyllä silloin vaatia liksaa ja miksei osaisi, kun kerran joka työmiehestä joutuu firmat taistelemaan. Ajatus siitä että olisi täystyöllisyys ja samaan aikaan palkat laskettaisiin, on suoraan sanoen hullun puhetta. Tai ainakin sellaisen joka killuu oppositiossa ja voi huudella mitä tahansa arkijärjen vastaista.

Ei sillä, onhan budjettivaje silkka tosiasia. Viisi miljardia taitaapi olla. Tismalleen siis sama summa joka menetettiin talouspakotteiden vuoksi, jonka Stubb allekirjoitti meidän suomalaisten puolelle. Nyt on ollut lehdissä mielenkiintoisia uutisia jonka mukaan venäläiset trokarit salakuljettavat täältä oltermanneja petroskoin suuntaan, kun niitä ei saa laillisesti sinne viedä. Kuten ei oikein muutakaan Valion tuotteita. Jos saisi, viiden miljardin vaje olisi äkkiä ohi. Mutta menepä tämä sanomaan ääneen, se olisi poliittinen itsemurha. Parempi vaan olla kun hölmölän väki ja toivoa että ihan ittekseen krimi haluaisi palata rutiköyhän ja sisällissodassa kärsineen ukrainan yhteyteen.

Keskustallakin oli puoluekokous ja sen suuntaus kohti pienpuoluetta on tosiasia. Ei sekään mahda mitään talouspakotteille joka on iskenyt kirvelevemmin juuri maataloustuotteisiin. Maito- ja viljatilat katsovat joutuneensa keskustan pettämäksi, sillä sehän hylkäsi ne talouspakotteiden vuoksi koska ei voinut oikein niitä tekohengittääkään. Maaseudun syvä osio on joutunut ulkopoliittisen pelin pelinappulaksi. Se näkyy paremmin kuin hyvin keskustan kannatuksessa, mutta aivan kuten kokoomus, ei keskustakaan uskalla sanoa suoraan mistä sen ongelmat johuvat - kaatuneesta venäjän kaupasta. Samalla se on koko Suomen ongelma.

Jos joku näkee tässä poliittisia ambitioita niin on hyvä muistaa että suomalaista hyvinvointivaltiota ei olisi olemassakaan ilman neuvostoliittoa ja brezneviläistä idänkauppaa. Suomalaistuotteet eivät ole kertaakaan historiansa aikana pärjänneet länsimaiden kilpailuilmapiirin kanssa. Suomalainen tuote on aina ollut liian bulkkia eikä se ole sinne kyennyt työntämään kuin raaka-aineita, ohimenevää Nokiaa lukuunottamatta tietenkin.

Menepä sanomaan ääneen että Venäjässä olisi Suomenkin tulevaisuus pistää asiansa kuntoon. Korjata budjetti, palauttaa maajussit keskustapuolueen yhteyteen, luoda täystyöllisyys ja vientiala kukoistukseen kokoomuksenkin iloksi mutta kuten sanottua - sitä ei saa ehdottaa. Ei edes sillä hinnalla että se tekisi velanotosta tarpeetonta eikä veronkiristyksiä tarvitsisi edes miettiä. Talouspakote on vähän kuin se kuulu virtahepo olohuoneessa; estää näkemisen ja kulkemisen mutta sen olemassaoloa ei saa huomata.

Pitkässä juoksussa suomalaisesta perityhmyydestä pitäisi jollain tavalla saada vientivaltti. Se on pohjaton luonnonvara kuten olemme nähneet.

Jukkis