Ennen aikaan oli näitä aloitelaatikoita joihin sai raapustaa jotain firmaa hyödyttävää. Nykyisin ne ei ole enää muodissa. Mutta kun kaikkihan me ollaan aina huolissaan valtiontaloudesta niin nappaanpa nyt minäkin kopin ja kerron mitä kannattaisi tehdä. Hävittää Tampere-Pirkkala -lentokenttä. Ja mites se sitten hyödyttää kansantaloutta?

Kyse on kullasta. Silloin kun selvittelin missä kulki lauhanvuoren linjat, se keskeisin meni siitä hämeenkyrön edesmenneen kirkon kohdilta Nokian ja Pirkkalan kirkkoihin jatkuen siitä Hattulan kirkkoon jne. En minä nyt tästä enempiä. Hullunmaine on jo.

Sivuhuomiona tuli tehtyä näitä geomantisia juttujakin. Että maaperän mineraalit johtavat näitä pohjoisnavalta puuskuttavia maasähköisiä kenttiä, joiden päällä oleville ihmisille se voi olla hyväksi tai pahaksi. Tietyt mineraalisuonet ovat vain hyväksi ja osan päälle ei kannata taloaan tehdä. Negatiivinen ja positiivinen virtaus jne.

Osui vain silmiini että nimenomaisesti etelä-suomen suurin kultasuoni noudattelee tätä lauhanvuoren linjaa. Se tosiaan alkaisi jo Lauhanvuorelta, pienenä juonteena josta laajenee etelään päin. Tästä juonteesta se Haverin kultalaivoskin aikanaan syntyi. Nykyisin se on tietenkin hylätty ja kuulu enää siitä, että harrastesukeltajia hakee palokunta sieltä tasaisin välein, kun jäävät niihin onkaloihin kiinni kuka mistäkin.

kultaa
Tämän verran arviolta on kultaa Pirkkalassa lentokentän alla olevassa peruskalliossa. Kukaan ei vain tunnu sitä kauheasti himoitsevan?

Geologianlaitos on arvioinut että se haarautuu josta toinen haarauma menee ainakin Orivedelle ja toinen Valkeakoskelle. Ilmeisesti ne päättyvät näihin kohtiin ja sen takia viimeisimmät kultahiput kallioperässä ovat pakkautuneet niin, että niiden päälle on syntynyt kultakaivoksia. Asialla on tietenkin australialainen kaivosyhtiö Dragon Mining jonka kylttejä siellä päin kuljeskeleva sunnuntai-autoilija näkee tämän tästä. Ja mikäs on louhiessa kun maamme kaivoslaki on siitä metka, että täältä saa viedä vuosittain jotakuinkin 16 tonnia kultaa tyystin vastikkeetta. Jälkiään eivät sentään ole siivonneet. Orivedelläkin venaa vielä 300 000 tonnia kivimurskaa ja muutama rikkihapotettu järventapainen. Siihen ei yhtiöllä ole enää rahaa.

Minua kiusaa nuo ulkomaiset isot kaivosyhtiöt samasta syystä kuin Näkkäläjärviä siellä lapissa. Wanhan ja ikiaikaisen perinteen mukaan kukin kullankaivaja etsii vaskoolillaan puroista kultahippusia jokamiehenoikeudella, ja jos jotain tarttuu vaskooliin tavanomaista isompaa, tehdään pieni valtaus. Se voi olla muutaman kymmenen metriä kanttiinsa ja luottavaisimmilla jopa satakin metriä. Nykyisin se homma ei kannata koska kaivosyhtiöt valtaavat näitä hehtaarittain ja peittävät isoja alueita. Jos niistä löytää isomuksen, se on tietenkin sen kaivosyhtiön omaisuutta. Ihmettelen etteivät ole vielä ottaneet koko lappia valtauksiensa alle.

Se tiedetään tästä eteläsuomen kultajuonteesta että sen emokallio, eli mistä nämä haarat lähtevät liikkeelle, sijaitsee Pirkkalassa. Tarkennettuna se on juuri eikä melkein Pirkkalan lentokentän alla. Jopas sattuikin. Aikanaan koko lentokenttä jouduttiin rakennuttamaan sinne korpeen koska siellä ei ollut asutusta eikä oikein ole vieläkään. Muuten olisi jääty paikallisten valitusrumbaan ja nämä valitteluthan ovat syy, miksi se aikanaan sinne päätyi. Vetoapua se sai viereisestä varuskunnasta. Tottakai paikalliset vastustaa kaikkea maillensa tulevaa mutta kun sinne saapastelee ilmavoimien eversti ja sanoo tuimasi maagiset taikasanat "maanpuolustukselliset syyt" loppuu rutinat siihen paikkaan. Kukaan ei asetu poikkiteloin maanpuolustustarpeiden kanssa. Siinä sai sitten lentokentänkin tehdä siihen viereen.

No nythän on niin, että tottakai moinen emokallio kannattaisi ottaa taskuun riihikuivan setelin muodossa. Honasin tossa kun katselin näitä EU-tason korona-avustuksia että ne on tarkoitettu pääosin nopeamman ja paremman tavarakuljetuksen parantamiseen tai vain parempaan tiedonkulkuun eli ns. digitalisaatioon. Tottakai sieltä saisi fyrkkaa jos salaovelasti kauppaisi lentokentän siirtämisen parempien liikenneyhteyksien pariin. Mieleen tulee heti joku Lempäälä tai Ylöjärvi jossa on metsää mutta myös parempia maanteitä. Sitten vaan louhimaan. Dragon Mining tietenkin tarvitsee pitää kaukana mutta onhan valtiolla omiakin kaivosyhtiöitä, ja valta sanella asioita. Jokainen kultagramma vain suoraan valtionbudjettiin niin on taas politiikoilla mitä törsätä normin velanoton ja alijäämäpaikkausten sijasta. Puhumattakaan sekä lentokentän että varuskunnan siirrosta ja sen työllistävästä vaikutuksesta ja jos se tuleva kaivoskin siinä keikkuu muutaman vuosikymmenen, niin tarvitaan sitä väkeä sinnekin.

Oikeastaan kun tätä miettii niin kukaan ei häviä mutta kaikki voittaa. Minä olen tietenkin pahainen maanmatonen eikä mua kukaan kuuntele, joten sinne se jää se jättimäinen peruskallion kokoinen kultakimpale. Ja tuskin löytyy ketään joka sitä asiaa alkaisi edes ajamaan. Vaan tälläistähän tää meidän puolislaavilainen melankolinen päätöksentekomme tapaa olla. Sitä kiukutellaan kun valtiolla ei piisaa rahat mihinkään, mutta samalla asutaan kultavuoren päällä.

Näin minä paikkaisin viiden miljardin loven valtionbudjetista. Sen verran sieltä saisi aivan varmasti ja pitkässä juoksussa varmaan nelinkertaisestikin. Ei voi mitään - ketään ei kiinnosta.

Jukkis