Pitkästä aikaa taas puoluepolitiikkaa. Puhutaan Keskustasta ja sen alaspäin sojottavista kannatusluvuista. Sitä on paljon analysoitu, pohdittu ja monenkirjavat väestönosat on esittäneet mielipiteensä. Väitän silti kaiken uhallakin että oikeita syitä ei ole edes kosketeltu. Aika näyttää olenko oikeassa vai väärässä.


Yleisemmin kuultu väite kuuluu että Keskustan surkeat kannatusluvut johtuisivat siitä, että se on lähtenyt mukaan luomaan punamultahallitusta. Yhteistyö vasemmiston kanssa särähtää korvaan koska eihän se mikään salaisuus ole, että Keskusta on maaseudunpuolue. Ja missä on maaseutua, sieltä löytyy oikeistokonservatiivisuutta, jossa on perinteisesti ammuttu niin sudet kuin punikitkin. Keskustan kannatusluvut ovatkin aina olleet vankimmat vanhoissa suojeluskuntapitäjissä. Ei tämä silti totta ole. Keskusta meni kenties hallitukseen mutta koki silti sen alla kovan rökäletappion. Itse asiassa tappionkierre on syventynyt jo usean vaalin ajan, ja menestys on jo pitkään ollut kuin suomalaisten olympiamitalit - niitä ei näy eikä kuulu.

Ilmiön on aiheuttanut kaupungistuminen. Pitkään sitä Keskusta kykeni vastustamaan aavistaen että betonien uumenissa ei maaseudunpuolueella ole jalansijaa, vaan potti jaetaan muiden puolueiden kesken. Toki Keskusta sinne yritti tunkea jalkaansa väliin jo viitisentoista vuotta takaperin, ja varsin huonolla menestyksellä, joten vallitsevaksi agendaksi jäi tämä pidetään koko maa asuttuna -linja. Se oli turhaa jarrupolitiikkaa joka vain piti Suomen huonoiten kaupungistuneena maana, jolta sen myötä puuttui tykkänään synergian tarjoamat edut, joita vain isojen pääomien, teollisuuden ja väestön yhteenliittymä saattoi antaa. Toisekseen sen asian taisi päättää suurten ikäluokkien vanheneminen; lähes kaikkialla näkee nykyisin autiotönöjä väestön mennessä joko hautaansa tai palvelutaloon. Tämä on ollut se suuri negatiivinen kehityskulku. Maaseutu autioituu monesta eri syystä.

keskustan kannatusta

Suurin yksittäinen yllätystekijä, jota ette arvanneet varmaankaan Keskustan suosionlaskuun kirjoitetaan Talvivaara! Se on kaivos joka on siitä kuulu että se ei ole tuottanut voittoa vielä yhtenäkään vuonna, lieneekö sieltä mitään metalleja saatukaan, ja joka on ollut monen sijoitushenkisen kankkulankaivo. Ainakin se on ansainnut kunnian maamme suurimpana ympäristökatastrofina. Talvivaara oli niin keskustalainen hanke kuin olla ja voi, ja tämä puolue sitä on vaalinut, koplannut, koijaroinut ja vaikka mitä sitä ylläpitääkseen. Meille muille talvivaaran kaivos näyttäytyy ympäristö-ongelmana, joka on olemassa vain Keskustan kannatuslukujen vuoksi ja joka imee veronmaksajien rahoja kuinMoolokin kita. Se on suurin yksittäinen tekijä alentuneissa puoluesuosioissa. Ja väitän että niin kauan kun se puksuttaa rikkihappoaan isoihin vesistöihin, ei suosio ainakaan nouse.

Vastoin yleistä luuloa vasemmistolaisuus ei muodostanut kompastuskiveksi vaan liiallinen oikeistolaisuus. Sipilä oli kuin kaiken thatcherilisuuden reinkarnaatio ja suoranaisen uber-kapitalistinen yhteiskuntakokeilija. Köyhät yritettiin tappaa nälkään, työväestö työskentelemään ilmaiseksi etujen heikentyessä, rahat jaettiin ökyjohtajien kanssa ja talousrikollisuus kukoisti. Samaan aikaan keskiluokka supistui ja sekin vähä yritettiin korvata ulkomaisella halpatyövoimalla. Sipilä aikaansai saman minkä Paavo Lipponen aikanaan teki demareille, onnistui pudottamaan sen lähes pienpuolueeksi jolla ei ollut paluuta ennen kuin ymmärrettiin mitä Sipilän jatkokausi tarkoittaisi. Sipilää ei kannata muistella yksinomaan suomen täystuhona, hän oli sitä Keskustan kannatusluvuille niin paljon, että menee kokonainen miespolvi se korjata, jos riittääkään. Tästä voi oppia että äärityypin päästäminen ääneen ei koskaan pääty hyvin. Sipilähän vei tämän niin pitkälle että hänen takiaan suomessa lakattiin jopa syntymästä kun kellään ei ollut tietoa huomisesta. Luulen tosiaan että menee vielä pitkä aika kunnes hänen haamunsa haihtuu.

Talvivaarasta pääsemme kaivoslakiin. Sain asiasta omakohtaisen havainnon kun yksi ehtoo leikittelin ajatuksella viettää viikon lapissa kullankaivuuhommissa. Ihan vaan omaksi ilokseni. Kartasta katselin jotain kivaa puroa ja siinä sivussa tutkin valtauskarttaa etten vaan tunge kenenkään valtaukselle. Nehän on näitten lokareitten merkitsemiä alueita, jotka voi olla jokivarressa mitä vaan 30-100m väliltä. No eihän siitä sitten mitään tullut ja seuraavana talvena, kun taas oli tylsää, sama homma. Sillä erotuksella että ulkomaiset kaivosyhtiöt, todelliset suurkorporaatiot, olivat vähän hakeneet valtauslupia. Ne olivat valtavia alueita. Satoja neliökilometrejä kairaa tunturista tunturiin. Miten ja missä välissä tämä tapahtui? Piti oikein googlata asiaa ja ilmeni että nytkin ulkomaiset yhtiöt roudaavat tästä maasta kultaa neljälläsadalla miljoonalla. Mikäs siinä kun kerran toinen antaa ilmaiseksi.

Se miten tämä liittyy mihinkään, juontaa sekin Sipilästä joka mielellään vastaanotti nämä yhtiöt kuin huomaamatta. Vaikka lapissa onkin aina arvostettu kaivostoimintaa koska se tuo leivän, alkavat lappilaiset hissuksiin heräämään siihen, että pian heidän maillaan saatetaan mellastaa kunnolla. Vitsi on siinä että jos vaan on iso esiintymä, siihen kannattaakin kaivos tehdä, mutta nykymallilla voidaan pienetkin määrät peruskalliosta kerätä talteen. On vain tuhottava maaperän kalliot. Se vaatii vain laaja-alaisia maansiirtoja ja mammuttimaisia avokuoppia. Maata on tuhottava kymmenien neliökilometrien alueelta, aidattava koska mineraali on paikanpäällä kemikalisoitava puhtaaksi. Pohjavesi kiittää.

Yhtä kaikki, kun tätä vertasi miten Keskustan suosio on pudonnut lapin maakunnassa pohjalukemiin, ei ole vaikea arvata keitä paikalliset pitävät syypäänä uhkakuvaan.

Nämä ovat vaikeita ja hahmottomia asioita ymmärtää miten moiset skandaalit liittyvät puoluekannatukseen. Sitä ne kuitenkin tekevät sillä päivän nimi Keskustaa kohtaan on epäluulo. Puolue oli kuosissaan kun se vielä tupailtojensa jälkeen juonitteli ja koplasi asioita paikallisen kunnallismafian kanssa. Nyt se tekee samaa isokenkäisten kanssa ja jalkoihin jäävät ne, jotka Keskustaa ovat aina äänestäneet. Siinä ne ovat aina olleet uskollisia ja Keskustan äänestäminen on perinteisesti periytynyt maajusseilla isältä pojalle. Nyt on jotenkin toisin.

Ja jotenkin luulen...että vanhabatman eli Väykkä on onnistunut taannoisilla sooloiluillaan etäännyttämään puolueen vanhan kenttäväen nykyisestä puoluejohdosta. Hänhän loi kontrastia vanhan alkiolaisuuden ja nykypäivän markkinaliberalismin kanssa, että vanhempi äänestäjäkunta alkoi tosissaan miettimään, onko perusuomalaiset sittenkin parempi vaihtoehto. Tavallaan sekin on perustaltaan maaseudunpuolue, ajanut SMPn aikana pientilallisen asiaa, joten vaihtoehto ei ole kuitenkaan kovin kaukaa kaivettu.


Gravatar
juppe
Kepun suurin ongemla on sen julkisuuskuva, joka on sitä tasoa, että pää-äänenkannattajasta on tehty lukijoiden puuteen takia kuukausilehti. Lanttu leikkaa siihen malliin, että vaikka kepulaiset möhlivät ensimmäisen Nuorisosäätiö-skandaalin luulemalla, että se menee ohi sillä kun haukkuu muita, niin silti ne ovat päättäneet hoitaa samalla tavalla tän toisenkin. Maan historian toiseksi suurin talousrikosvyyhti muka vain katoaa kun ollaan kuin sitä ei olisikaan ja kitistään, että vitun populistit vievät kannatuksen.

Siitä kuukausilehdestä voi lukea, että kepulaisien imagonrakentaminen on sellainen taitolaji, missä tyhmyydestä saa kehuja, koska sen jutut eivät vaikuta edes ihan todellisilta.

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/nyt-tuli-ministerilta-hyva-idea-julkaisee-somessa-joulukalenteria-jossa-esiintyvat-tahdet-antti-tuiskusta-alkaen/

Gravatar
juppe
Persuthan tästä tietty eniten hyötyy kun se on SMP:n perillinen ja SMP synty kun Maalaisliitto hajos pikkurikollisiin ja isoihin rikollisiin eli kepulaisiin, joitten tilaisuus oli ja meni sillon kun Aittoniemi yritti viedä puoluetoimiston kirjanpidon poliisiasemalle tutkittavaks. Sillon olis ollu hyvä aika puhdistella vähän puoluetta rötösherrojen vastasessa ilmapiirissä, mutta nää tyhmät meni estään sen.

Nyt Persut on onnistunu järjestäytyyn silleen, ettei puolue enää hajoakaan hölmön valtataistelun takia vaan sitä harrastava jengi häippäs ja onnistu viemään mukanaan niin vähän kannatusta, ettei sillä oo mitään todellista merkitystä.

Kepu kyllä heittäytyy hankalaks jos sen tontti siirtyy persuille nyt kuntavaaleissa, koska sillon paljastuu niin paljon korruptiota, että siitä riittää skandaaleja ens vuoskymmenen puolelle asti kun kaikkee ei ehditä käsitteleen samaan aikaan.

Piilota kommentointilomake