Joulunpyhinä halusin selvitellä tarkemmin tätä pitkään pyörinyttä myyttiä, ettei koronavirus tapa sen enempää kuin normaali kausiflunssakaan. Nyt kun alkaa olla tilastoa kasassa, voi toki esittää jo vertailuja. Nämähän ei ole koskaan pelkkiä tilastoja vaan maailmankatsomuksellisia asioita jolla vedän pesäeroa ns. vaihtoehtoväen suuntaan joka on mielestäni ollut väärässä kaiken aikaa tämän kriisin aikana.


Yhdysvallat lienee räikein esimerkki siitä että kyseessä on todellakin myytti jonka joku heitti kuin ohimennen kriisin alkuvaiheilla ja joka jäi elämään omaa elämäänsä. Yhdysvalloissahan arvioidaan kuolevan vuosittain flunssaan noin 61 000 henkeä. Koronaan kuolleita on keväästä asti kuollut 337 400 henkeä, määrähän nousee lähes tuhannella per vuorokausi ja kasvattaa keulaa. Matemaattisesti todeten, korona on tappavampi 5,5 kertaisesti kuin flunssa.

Britanniassa on flunssa tappanut viimeisen viiden vuoden aikana 86 000 ihmistä. Pahin vuosi oli 2014 jolloin flunssaan kuoli 28 000 henkeä. Korona on vastaavasti tappanut 2020 n. 70 000 ihmistä eli suurinpiirtein saman verran kuin flunssa viimeisen neljän viiden vuoden aikana. Riippuen kai siitä millaiseen lukemaan tämä vuosi päättyy, nythän siellä kuolee koronaan 500 hengen päivävauhtia.

Hyvä esimerkki on myös Ruotsi flunssaan kuoli 2701 henkeä vuonna 2018 ja koronaan on kuollut vuonna 2020 n. 8279 henkeä - joulunpyhien tilastoja ei vielä näy. Ruotsi on siitä oiva valtio että siitä saa osviittaa siitä millaisista luvuista puhutaan, jos minkäänlaisiin torjuntatoimiin ei ryhdytä. Suhteuttuna Suomeen jonka väkimäärä on puolet vähemmän kuin ruotsalaisten määrä, saataisiin sama kuolinluku jos mitään torjuntatoimia ei olisi aloitettu. jaettuna kahdella tietenkin eli kaaviona 8279 / 2 ja pyöristäen parilliseen lukuun, pitäisi suomen kuolinluku olla nyt 4140 henkeä, jos meilläkin olisi menty tegnellmäisessä hengessä.

Maailmanlaajuisesti flunssaan kuolee hyvinä vuosina n. 290 000 ihmistä ja ärhäköinä vuosina 650 000 ihmistä. vastaavasti koronaan on tänä vuonna kuollut 1, 74 miljoonaa ihmistä eli 2,67 kertaisesti verraten jopa tappavimpiin flunssa-aaltoihin.

Näin tilastot.

can alcohol kill coronavirus 1583225352
Tyhmä kysymys! Tottakai pullo kossua on tepsinyt aina tautiin kuin tautiin

Pitää tietenkin muistaa että kaikki tilastot ovat vain likimääräisiä arvioita. Ne jotka ovat toitottaneet alusta asti että ei ole kausiflunssaa kummoisempi tämä korona-aalto ovat tietenkin olleet väärässä alusta asti. Pelastaakseen kasvonsa on hyväkin kysellä tilastojen perään. Räikeimmilläänhän voi huomata että jos joku on saanut positiivisen koronatuloksen ja jää heti perään linja-auton alle, hänet voidaan tilastoida koronaan kuolleeksi. Syntyy siis ylitilastointia.

Toisaalta sitä voi tarkastella toisinkin päin. Ruotsin kuolinluvut ovat esimerkiksi otettu vain sairaaloista eikä ensimmäistäkään vanhainkodeista, jossa tauti riehui pahimmillaan, joten oikeat luvut saattavat olla 20-30% korkeammat kuin mitä viralliset tilastot antavat ymmärtää. Toisaalta, jos tuijottaa maailmanlaajuisia tilastoja, huomaa että monet kolmannen maan valtiot lopettivat tilastoinnin jo parin ensimmäisen kuukauden aikana. Eipä ole koronan kotimaa Kiinakaan enää viitsinyt tiedotella koronakuolleistaan, ilmeisemmin poliittisista syistä. Jos pitää tämän pohjalta verrata ali- ja ylitilastointia, kääntyy vaaka pikemmin ali-tilastoinnin puolelle.

Itse asiassa vaaka kääntyy entistä enemmän koronan puolelle, koska flunssatilastotkin ovat likimääräisiä. Mehän tiedämme että yleensä talviflunssien yhteydessä esiintyy muitakin ns. jälkitauteja kuten keuhkokuumetta, norovirusta ym joiden yhteisvaikutus tai pikemmin peräkkäisvaikutus on heikkokuntoiselle tappava, mutta flunssa on harvemmin yksin syyllinen.

Ironista kyllä, monien valtioiden keskimääräiset kuolinluvut pysyvät staattisina koska aina suurten kulkutautien jälkeen syntyy tasapainottavaa alikuolleisuutta. Kun vanhainkodeissa jää koronan jäljiltä tyhjiä hoitopaikkoja, ja ne ovat kuolleet jotka muutenkin olisivat kuolleet ko. vuoden aikana, kuolleisuus laskee hetkellisesti. Tilastointi on siitä metka että jos mittaa koronakuolleisuutta päivittäin, on nähtävissä katastrofi mutta jos samaa mittaa koko vuoden mitalta, näkyy sama kuolleisuuden keskiarvo kuin muinakin vuosina. On oletettavaa että kun suomessa on torjuttu koronan ohella myös kausiflunssa ja ahkeran käsidesikäytön jälkeen topattu myös norovirus, meillä kuolee vuonna 2020 vähemmän väkeä kuin aiempina vuosina. Niin uskomatonta kuin se onkin.

Tekisi mieli kumota toinenkin myytti eli onko maskinkäytöstä mitään hyötyä. Onhan se selvää että viruksen kokoluokka on paljon pienempi kuin maskin ilmanottoaukon. Se menee ja tulee kuten haluaa hengitysilman mukana. Mutta maskin salaisuushan on siinä että ilma ei puhalla tai ime suoraan vaan eräänlaisten läppien läpi joka muodostaa ilmamutkan. Osa viruksista tarttuu näissä mutkissa kankaaseen. Miten monta? Sitä ei voi edes arvioida koska asia on kaikkien mittaustaitojen ulkopuolella. Mutta jos hatusta vedetään ihan vaan mitä lukuja että maskikankaaseen tarttuisi vaikka 30% viruksista, niin silloin ilmakehässä leijuu yhdeltä tartuttajalta kolmanneksen vähemmän viruksia joilla tartuttaa kanssakansalaisiaan. Sehän on selvä etu. Mikäli viruksia takertuisi maskiin 51%, teoriassa virusaallon pitäisi loppua kokonaan jossakin kohtaa. Ei maski tätä kautta turhake ole mutta virusta se ei pysäytä mutta hidastaa kuitenkin joka alkuperäinen strategia olikin. Kyllä sitä käyttää kannattaa.

Jukkis
Gravatar
TarJa
En nyt niin hirveän paljon luota koronatesteihin tai koronatilastoihin. Mutta siihen haluaisin selityksen miksi thl on rekisteröinyt viikkoina 40-53 vain 13 influenssa a tapausta ja 6 influenssa b tapausta ? Samaan aikaan viime vuonna oli 1965 influenssa a tapausta ja 178 influenssa b tapausta. Kyseiset virukset näyttävät hävinneen maaliskuun puolessavälissä. Keksiikö joku oikeasti selityksen tälle ? Siis muun kuin, että tavallinen influenssa vain rekisteröidään nykyään jostain syystä koronaksi... https://www.thl.fi/ttr/gen/rtp/infl.pdf
Gravatar
Taavi
KSIN KE KAISUN RAT. IN VO TAA AUT TI HE KUN MI LU JA KANEN PAK ON ISSA PO. TEN MUU SIN OLI SUNUT KUT KI KAI KALLE PAI VANA TULE TAINA MAANAN. siihen asti välttäkää säteilyä puhelimen ja kaiken. seuratkaa sinikiveä ennen kuin alkaa lauhtumaan.
Gravatar
Ilkka T
Tilastoihin voi päätyä myös paljon virheellistä dataa; mm. jos olet sairastunut keväällä, käyt testeissä ja saat positiivisen tuloksen. Tämän jälkeen syystä tai toisesta altistut syksyllä muttet sairastu, mutta varmuuden vuoksi käyt testeissä, voit kuitenkin saada positiivisen tuloksen, koska kehossasi on keväistä virusta. Tällöin päädyt uudelleen tilastoihin, vai kuinka nuo "duplikaatit" tilastoidaan?

Tämän lisäksi on epäselvää onko PCR-testi soveliain kultainen standardi tämän mittaamiseen.

Tuo on totta että kokonaiskuolleisuus ei välttämättä heilahda tämän seurauksena, mutta jos olisimme yleisvaarallisen sairauden äärellä, tilastoihin päätyisi enemmän muutakin kuin +80v väkeä. On uutisoitu myös nuorista urheilullisista ihmisistä, jotka ovat sairastuneet, mutta täytyy muistaa että ylikunto on myös riskitekijä yleisesti ottaen.

Kaiken kaikkiaan olisi mielenkiintoista nähdä jos esim. influenssa-aalloista uutisoitaisiin ja raportoitaisiin samalla pieteetillä.

Gravatar
Juhnu
Toinen maskiteoria: Ilman maskia virukset hajaantuvat ilmaan niin paljon, että saat taudin lievänä tai et ollenkaan. Jos teoreettisesti uloshengitys ilmassa on ratkaisevan paljon viruksia ja ne jää maskiin niin useimmat räpeltää sitä maskia ja tekevät virusryppäitä esim. kaupan tuotteisiin niitä käpälöidessä. Käsien desifiointi kauppaan tullessa auttaa vain sen hetkisten virusten vähentämiseen omista käsistä pois ja teho häviää välittömästi tämän toimenpiteen jälkeen. A-studiossa oli kova väittely hengitystieinfektioiden todentamiskoneen käyttömahdollisuudesta korona testauksessa. Tuloksen olisi saanut puolentunnin päästä ja kustannustehokkaammin. Vähänlaisesti niitä viruksia tuntuisi uloshengitettäessä olevan, kun pitää kaivaa testipuikolla niin syvälle. Aivastus on asia erikseen ja silloinkin varmaan tekee mieli räpeltää sitä maskia vaihtaakseen uuden tilalle. Maskinkäyttö huonontaa turvavälien yms. muiden ohjeiden noudattamista. Olen käyttänyt itse maskia, jos turvaväli ei onnistu.
Gravatar
juppe
Tässä asiassa pitää vaan oppia totutteleen siihen, että asiantuntemusta on montaa lajia, koska tämmönen vaihtoehtonen viisaus on niin arvokas luonnonvara, että se nauttii samasta suojelusta kun muukin viisaus.

Juntit ihmetteli vähän aikaa näitä hyvinvointineuvojia, joitten lääketieteelliset opit on luokkaa Infowarsista päivää, koska niiltä meni vähän aikaan tajuta, että hyvinvointineuvoja on ihan oikee ammatti ja siihen valmistutaan yliopistosta. Infowarsista päivää osaaminen nauttii samasta suojelusta kun lääkiksestä saadut opit, niin että pitää sitten haukkua Qanon-uskovaisia, että vaikuttais siltä kun tehtäis huuhailijoiden torjumiseks oikeesti jotain, mutta nää hyvinvointineuvojat voi kummiskin jatkaa ilosanoman levittämistä kun niitten haukkuminen on sama kun haukkuis jonkun muun akateemisen porukan osaamista.

Piilota kommentointilomake