Yksi aikakausi päättyi tänään kun Trump otti ja väistyi. Melkoisen dramaattisesti, sitä ei käy kenkään kiistäminen. Minähän olin salaa, julkisesti ja puolijulkisesti trumpisti henkeen ja vereen ja nyt ei vissiin auta kun kattella uusia samaistumiskohteita. Aattelin tässä vähän kirjoitella äijän aikakaudesta.


Puhutaan toki Trumpin ansioistakin, eikä niitä vähää olekaan. Vastapainona globaalitalouden hallitessa, jossa on menty leikkauslistasta toiseen ja pankkikriisien seuratessa toistaan, oli Trump vahva elvyttäjä. Uskon että monen amerikkalaisen mielestä hän jää historiaan paljossa hyvässä.

trumpen
Kaikkihan Trumpia rakastaa...salaa ainakin.

On kuitenkin yksi meriitti jota missään ei ole vielä mainittu ja se on islamilaisen terrorismin loppuminen. Meillähän ei siitä lajista ole kovinkaan syvällistä kuvaa. me aattelemme että terrorismi juontaa uskonnollisesta kiihkoilusta, jonka sylttytehdas on Koraani. Ja se yhdistettynä siihen että ne siellä etelässä on ihan hulluja muutenkin, luo mielikuvan spontaanista ilmiöstä joka yhdistyy uskontoon, kansanluonteeseen ja kulttuuriperintöön. Oikeastaan se ei mene noin.

Missään valtiossa, ei edes niissä islamilaisissa sallita mitään villiä porukkaa joka räjäyttelee paikkoja. Jokainen terroristisolu omaa aina jonkun yläpuolellaan. Uskokaa kun sanon että terrorismi ei ole enempää eikä vähempää kuin sodankäynnin yksi muoto. Kaupunkisissisotaa. Epäsymmetristä sodankäyntiä jota ei voi olla olemassa ilman yleisempää konfliktia. Kun Trump lopetti muslimimaiden moukaroinnit, loppui myös terrorismi. Näin yksinkertaista se on. Syyn ja seurauksen laki. Sopii vain toivoa että seuraajansa tajuaa pitää B-52 -pommikoneet maassa, niin rauha vallitsee euroopassa vastakin. Emme lue lehdestä että vastaantulijaa on puukotettu tai joku ajanut autolla väkijoukkoon. Kunnia tästä neljästä hiljaisesta vuodesta sataa suoraan Trumpin laariin.

En ole kyllä ennen nähnyt että presidentillä on fanijoukkoja kuten jollain jalkapallosankarilla tai rock-tähdellä. Jostain syystä Trumpilla on. Hän vaan puhuu sitä filosofiaa joka on tyypillinen valkoiselle pettyneelle työväenluokalle. Amerikassa on laskeskeltu että muutaman sukupolven perästä valkoinen rotu menettää etuasemansa määrällisesti ja siitä tulisi yksi vähemmistö toisten joukkojen sekaan. Pelote joka on saanut kristillisen oikeiston takajaloilleen.

Se on mielenkiintoinen ajatusmaailma kaikkiaan. Eilen tuli teemalta jälkimmäinen osa Ku Klux Klanin historiasta joka mielenkiintoisella tavalla avasi tätä maailmankuvaa. Klaani on nykyisin vain varjo entisestään, lieneekö enää muutama tuhat aktiivijäsentä jotka nekin ovat lähinnä perinneyhdistyksiä ja uusnatsien keskuudessa vain pisara meressä. Mutta sen filosofia on suoraan osa amerikkalaista ajattelua ja siihen syvään juurtunut. Juuri tämä väestönosa aikanaan Trumpin äänestikin valtaan ja Trump osasi kyllä kärjistää tätä kahta erillaista maailmankuvaa. En minä silti epäile, etteikö Biden osaisi tasoittaa turbulenttista voimaa joka nyt velloo.

Laajemmin tämä taisi olla kokonaisen populismipolitiikan loppusointu. Populismista odotettiin suunnannäyttäjää huomiselle mutta korona sotki sen ajattelun. Jäljelle jää vain tälläisiä some-kuplia joissa etäännytään arkitodellisuudesta ja luodaan jokin ufo-todellisuus ja vieraannutaan lopullisesti. mutta lopulta sekin ilmiö tulee jäämään vähemmistöksi ja marginaaliin. Katsokaas kun jokainen vuosikymmen on aina erilainen. Alkaa asiapolitiikan aika ja talouspolitiikka menee koronan takia enemmän ja enemmän kohti valtiojohtoista uus-keynesiläisyyttä.

Se oli siinä tämä tarina. Avataan seuraava luku.

Jukkis
Gravatar
Juppe
Trump on ollu ongelma Lähi-idässä, koska sitä ei oo voinu syyttää oikein mistään ja se on sitten tehny monen maan sisäpolitiikan vaikeeks. Iranilaiset jo ehti huokasta helpotuksesta kun suuri Saatana tuli takasin.

Komeestihan se kummiskin lähti kun ees kauhutarinat armahduksista ei toteutunu. Fake news otti takkiinsa vielä viimesen kerran.

Piilota kommentointilomake