Jatkan tästä rokoteaiheesta kun olen siitä aiemminkin huomioita tehnyt. Kävi kuten epäilin takakuukausina - rokotekriitikot hiljenivät kummasti kun mitään ei-toivottuja rokoteoireita ei sitten tullutkaan. Silloinhan panin oman rokotekriittisen kärkeni enemmän koronarokotteiden toimivuuteen ja vaikka itse sanonkin, olen kyllä melkoinen profeetta näkemään muutaman kuukauden päähän. Niiden tehohan on paljastunut olemattomaksi. Nyt on rokoterintamalla kokonaan uudenlainen juonenkäänne jonka nimi on Sputnik.


Epäily koronarokotteiden toimivuuteen oli alusta asti ilmassa. Niitä kehiteltiin kiireessä, osittain hätäillenkin eri yhtiöiden kilpajuoksussa ja parhaan ja nopeimmin valmistuvan rokotteen valmistaja saisi kuitata koko potin itselleen. Dollarinkuvat silmissä siinsivät. Kokonaisen maailman rokottaminen ei ole nappikauppaa. Samaan aikaan politikot hoputtivat, halusivat päästä karanteenipolitiikasta irti, ja näkivät siinä propagandistisen aseen jolla tarjota toivoa ja hankkia itselle suosiota. Toiveikasta odotusta oli ilmassa. Kun nämä rokotteet sitten tulivat markkinoille, kysyntä oli niin kovaa että yhtiöt myivät ei-oota ja sen myötä hidas ja sykäyksittäin etenevä rokotusjärjestys vähensi tautisalpauksen tehoa. Suurin pettymys oli niiden toimivuudessa. Suojan on arvioitu olevan maksimissaan 50% ja sekin lähinnä lohdullinen mielikuvalukema, oikea luku voi olla mitä vain 20-30% väliltä ja ehkä vain 10%. Hitaasti alkaa valkenemaan että kauan odotettu rokote onkin teholtaan plaseboa. Ilmassa olevan pettymyksen voi maistaa.

Sen sijaan näyttää siltä että venäläinen Sputnik -rokote on tehty aivan eri ammattitaidolla ja omaa 91% suojan. Tilastot ainakin tukevat asiaa. Tautitapaukset, kuolinmäärät ja tarttuvuus ovat Venäjällä ankarassa alamäessä rokoteohjelman alettua. Rokote todellakin näyttäisi olevan mitä lupaa. Joskin venäläisillä on se sama ongelma mikä muuallakin: rokotteeseen suhtaudutaan kriittisesti ja sen kauppaaminen epäileville kansalaisille on ollut todellista myyntitykin puhetta. Tämä tulee ilmeisesti jäämään vain välivaiheeksi sillä teot ovat parasta propagandaa ja kun kerran rokote toimii niinkin hyvin, ajan myötä kritiikki rokotteita kohtaan sammuu väkisinkin.

sputnik
Sputnik rulettaa...

Miksi venäläinen rokote toimii mutta eurooppalainen ei? Siihen on syynä se, että eurooppalaiset rokoteyhtiöt ovat yksityisiä kun taas Venäjällä nämä samat asiat ovat aina jollain tavalla valtiojohtoisia. Yksityiset yhtiöt eivät harrasta tietojen jakamista, suojelevat keksintöjään patentein ja ovat haluttomia kertomaan koostumuksista edes turvallisuustesteissä. Liikesalaisuus on prioriteetti. Koska ei ole vapaata kaikkien tutkijoiden hyödyntämää tietopankkia josta ammentaa, kaikkihan on aina liikesalaisuutta, kehitystyö on väistämättä kapea-alaista. Sellainen ei huomioi mutantoituneita viruksia vaan käytännössä joka mutantille joutuu kehittämään oman rokotteensa, joka on tietenkin hullua. Kun tilanne on tämä, voidaan virukseen reagoida vain viiveellä.

Venäjällä on se etu että se voi hyödyntää aiempaa tietopankkiaan virologiasta jota on arkistoitu jo Neuvostoliiton ajoista. Eri tutkimuslaitokset, rokotekehittäjät ja väestötutkijat voivat lainata ja koostaa tietojaan kollektiivisesti ja hyödyntää eri laitosten tietopohjaa. Tämä vapaan jakamisen periaate tarjoaa selkeän etulyöntiaseman jolla väistää toheloivat virheet, nähdä virus laajemmin ja reagoida etukäteen jo niihinkin mutantoituneisiin tyyppeihin, joita ei vielä ole edes olemassa, mutta jotka syntyvät sieltä kyllä. Tieteenfilosofisesti venäläisillä on etu saada tuhannet huippututkijat puhaltamaan yhteen hiileen, kun taas eurooppalaisilla yhtiöillä on tallissaan vain muutama tutkija joilla ei ole aavistustakaan mitä muissa yhtiöissä puuhataan, ja jotka eivät voi edeltäkäsin tunnistaa ovatko kehittämässä rokotettaan tehottomaan umpikujaan.

Kun tässä olisikin kaikki mutta tässähän ei ole kaikki. Nolointa EU-maiden kannnalta on erittäin huonot suhteet Venäjään. Sitä se on ollut jo vuosia. Nyt kun käsillä on navalnyi -episodi, diplomaattien karkoitukset ja miten Lavrov kohteli EU-lähettilästä, ei taatusti ylpeys anna periksi ruinata Sputnikkia Eurooppaan. Se olisi koko talouspakotelinjauksen filosofian vastaistakin. Tilastoista näkee että eurooppalaisten tehoton rokoteohjelma ei ole vähentänyt tarttuvuutta edes nimeksikään, ja pelätään - aiheellisesti - mutanttien saapumista joka tekee uudet tartuntapiikit. Vain Saksa on saavuttanut menestystä sulkemalla koko yhteiskuntansa. Sen he osaavat kyllä jo historiallisista syistä, sotavuosina kouliintuivat. Hinta on velkaantuminen, konkurssit, elinkeinoelämän näivettyminen ja valtionkassojen tyhjentyminen. Eikä loppua näy. Asiantuntijat sanovat että pienikin lipsuminen räjäyttää tautitapaukset uuteen nousuun. Näillä eväillä siis mennään kevääseen asti. Toisissa maissa tautitapaukset osoittavat tasaista käyrää jolla ei ole vielä loppua.

Sputnik olisi vastaus mutta sen ostaminen on poliittisesti mahdotonta. Poliittisesti mahdollista sen sijaan on uhrata muutama tuhat, tai kymmenen tuhatta, seniorikansalaista kulkutaudin alttarille. Tiedättekö että älykkyyttä on vaikea mitata mutta yhtä vaikea on mitata tyhmyyttäkin. Jonkinlainen konsensus on että tyhmyys olisi toimintaa joka tähtää omaksi vahingoksi. Sahata oksaa jolla istuu. Nyt näyttää siltä että EU-maiden pakotepolitiikka on kääntymässä omaksi vahingoksi. Sen sijaan että sillä aiheutettaisiin venäläisille harmia, ongelmia tuleekin itselle. Eivätkä ne venäläisetkään tyhmiä ole. Kyllä he näkevät Sputnikissa strategisen aseen. Mitä syvemmälle EU-maat ajautuvat kulkutaudin vuoksi, sen enemmän paine kasvaa ostaa venäläisrokotetta. Kun ollaan veitsenterällä ja kaikki muut keinot on jo käytetty, ei siinä auta kuin mennä lakki kourassa Putinin puheille ja suudella sormusta. Siinä kohtaa venäläisten on hyvä sanella ehtoja ja vaatia pakotteiden asteittaista purkamista.

Tähän tullaan vielä menemään ja hyvänä puolena että korona ei niittaa ainoastaan ihmisiä vaan myös typerän, hyödyttömän ja tehottoman pakotepolitiikan. Uskokaa kun sanon että Sputnik on ase jolla Venäjä vielä voittaa pakotesodan. Kyse on vain ajasta. Kauanko eurooppalaiset valtiot vielä kiristävät ruuviaan ennenkuin myöntävät tappionsa. kauanko sulkuja ylläpidetään tai paljonko kuolleita vaaditaan. Se riippuu ihan EU-päättäjien jääräpäisyydestä.

Koronaan on siis olemassa lääke. Vieläpä lääke joka jättää tämän maskimaailman historialliseksi vaiheeksi jolla oli alku ja loppu. Piina kuitenkin jatkuu koska on olemassa suurvaltapoliitiiset syynsä miksi koronakriisiä ei voida ratkaista. Ei vaikka yhteinen konkurssi uhkaa. Mitä pidemälle tätä vastausta siirtää on selvää että toipuminen tulee tarvitsemaan venäläistä halpaenergiaa ja venäläispankkien myöntämiä luottoja sekä tietenkin laajaa kauppaa Venäjän kanssa. Tämän syvän nöyryytyksen voisi varmaan ehkäistä vielä nyt taipumalla pienempään nöyryytykseen kun hintana on vielä pelkkä poliittinen tappio. Mutta niinhän sitä ei ajatella. Epäilen vieläpä että tulevaisuudessa arvioidaan EU-maiden poliittiset toimet eettisesti kyseenalaisina joka nyt uhraa kansalaistensa henkiä pelkän poliittisen arvovallan nimissä.

Jukkis
Gravatar
juppe
Täähän on taas edustava esimerkki tsuhniaisien järjenjuoksusta. Ekaks ne ei uskonu, että venäläiset vois puhua totta ja se oli hauskaa, mutta kun muut sitten todisti, että Sputnik on just niin tehokasta kun venäläiset kerto jo ajat sitten, niin siitä tuli jotenkin ihmelääke. Varmaan se on jotain urheilemista kun nää tykkää siitä, että puskista hyppää joku haastaja, kellä ei pitäis olla mitään mahkuja voittaa, mutta se voittaa kummiskin.

Nää ei vieläkään oo huomannu, että Sputnikkiakin on jo vaikee saada kun kaikki ei oo metsäläisiä ja jonossa on paljon isompiakin kansoja, koska nää ei pysty ajatteleen lineaarisesti. Pitää vaan saada jotenkin sitä, mitä tekee mieli saada, niin että rokotehankintojen tulevaisuus ei lupaa hyvää kun niitä tarvitaan koko ajan lisää erilaisia kantoja vastaan ja tsuhniaiset on vaan pelkkiä helvetin metsäläisiä. Pitää saada sitä mitä muut jo kehuu, niin että ajoissa oleminen ei oo vaihtoehtojen joukossa.

Gravatar
juppe
Nyt ne on vissiin saanu AstraZecenaa sen takia, että se ei enää kelpaa muille, koska ne on kovasti rokottamassa porukkaa sillä, mutta täähän on taas metsäläisen järjenjuoksua, koska muut on huomannu, että rokotteita on testattu sekasin ja AstraZeneca ja Sputnik on erittäin huono yhdistelmä. Siitä saa tosissaan huonon suojan.

Tsuhniainen alkaa hölöttää ennen kun se tietää mitään, niin että kaikkee AstraZenecaa ei tarvii viedä kaatopaikalle kun nää pystyy luulemaan, että sen ottamisen jälkeen voi vielä parantaa vastustuskykyä ottamalla vaikka Sputnikkia.

Gravatar
juppe
Kuvaavaahan tässä on se, että neekerit lopetti AstraZenecan piikittämisen heti kun tuli selväks, ettei se tehoa eteläafrikkalaiseen kantaan, mutta tsuhniaisien hösäämistä tällanen ei haittaa kun ne on olevinaan maailman viisain kansa. Ne on siinä asemassa, että ne voi päättää keskenään miten älykkäitä neekerit on, mutta ei oo mitään tarvetta epäillä, että jos neekerit päättää jotain, niin siinä vois olla järkee takana.

Siitä vaan AstraZenecaa ränniin kaikille ja myöhemmin voidaan ettiä syyllisiä siihen, ettei kukaan jotenkin huomannu kun muut lopetti sen käyttämisen. Urheiluruudussa on varmaan joku salaliitto kun siinä ei kerrottukaan näin tärkeestä asiasta, vaikka kaikki tietää, että päättäjä seuraa sitä.

Gravatar
Matti maalta
Hyvä kirjoitus. Kiitos siitä. Ja ote siitä: "Sputnik olisi vastaus mutta sen ostaminen on poliittisesti mahdotonta. Poliittisesti mahdollista sen sijaan on uhrata muutama tuhat, tai kymmenen tuhatta, seniorikansalaista kulkutaudin alttarille." Unkari on ostanut Sputnik-rokotetta ja Tsekkia on ilmoittanut ostavansa. Miksi Suomi (PM Marin) itsenäisenä valtiona ei osta? Onko Marin selkärangaton? Mikä on syynä?
Piilota kommentointilomake