Johan putosi pommi kun THLn Salminen antoi melkoiset luvut huhtikuun tautimäärissä. Vähintään kaksinkertaistuu nykylukema, joka on jossain 700-1000 tapauksen välillä ja nousee 2600 sairastuneeseen. Ottaen huomioon monta altistavaa tekijää, saattaakin ääriluku olla 11 000 per vuorokausi. Tähän mennessä on vain puhuttu siirrettävistä vaaleista mutta ei vielä siitä, mitä nuo luvut käytännössä tarkoittavat.


Laskelmahan perustuu siihen että nykymeno jatkaa katkeamatonta nousuaan. Ei se sen kummempi skenaario ole. Olen kyllä melkoisen vissi että Salminen joka on pannut maineensa peliin tässä asiassa, omaa parhaan mahdollisen tietopohjan laskelmilleen, kuin mitä epäuskoinen kansakunta. Se on jo totuttautunut koronan marginaaliseen luonteeseen. Sitä ei ole vielä edes Viro herättänyt jossa yllättäin kulkutauti roihahti epidemiaksi. Hyvänä uutisena kuitenkin että oli tautimäärä huhtikuussa sitten mikä tahansa, se alkaa väistämättä laskea toukokuun puolella ja katoaa kesäksi kokonaan. Syksystä ei tiedä kukaan.

Kymmenentuhatta ihmistä per päivä kahden viikon sairaslomalle vaikkapa viikon tai jopa kahden viikon ajan halvaannuttaa koko yhteiskunnan. Se tekee 100 000 ihmistä saikulle. Liikehuoneistot, tehtaat suljetaan henkilökunnan puutteessa ja alkaa vaarantaa jopa keskeiset toiminnot. Sopii vaan toivoa että hätäkeskuksessa on vielä joku tervekin vastaamassa puhelimeen. Sen taloudellisia vaikutuksia voi vain arvioida.

Jos tuollainen muuntovirus epidemia pääsee jylläämään, nuorista terveistä ihmisistä tiettävästi kuolee silloin neljäkymmentä vuorokaudessa. Kymmenessä päivässä 400. Siis teoreettisesti. Tokihan sairaaloiden happilaitteet kuin käytettävissä oleva lääke remdersvir pelastavat ihmisiä elämälle ja luvut jäävät väistämättä keskiverron alapuolelle. Meillä kun on hyvä terveydenhuolto, joskin se rakentuu hoitohenkilöstön selkänahasta. Vanhusmäärän katoa ei sovi edes ajatella.

Näyttää siltä että olemme kriisin kynnyksellä. Kriisin jollaista ei ole vielä koettukaan tämän pandemian aikana. On sitten oma kysymyksensä, toteutuuko se. Raflojen sulkeminen kun voi myös kääntää tautimäärät laskuun. Sehän on niitä paikkoja jossa ollaan maskitta levittämässä tautia. Hyvällä lykyllä tautimäärät voi tästä tasaantua ja päästään pahimmillaan vain nykyisten tautimäärien kaksinkertaistumiseen mutta joka ei siitä nouse.

active cases small
Tähän käyrään THLn antama arvio perustuu. Jos ei huomaa suuntausta on sokea tai haluton katsomaan sitä sellaisena kuin se on. DejaVu tulee väkisinkin kun töllöstä tuli näitä Tappajahai -elokuvia joita katselin nostalgiamiellessä. Niissä ui ihmislihaan mieltynyt hai, jota pikkukaupungin pormestari ei tahdo millään myöntää koska menettäisi turistisesongin tuotot.

Ymmärrän toki perussuomalaisiakin. Heillä olisi tiedossaan vaalivoitto ja vaalien siirtäminen voi muuttaa lopputulosta huonompaan suuntaan. Sehän on puolue jossa on useitakin heikkoja lenkkejä ja ihmisiä pöyristyttävä sammakko voi lentää koska tahansa kenen tahansa suusta, olkoonkin että Halla-aho kiristää itsekunkin ehdokkaan kuonokoppaa kireämmälle. Tilanne on tuttu esim Tuntemattomasta sotilaasta. Muistatteko sen kohdan jossa pommikone tuli ja korttiringissä se yksi sotilas menetti sen takia henkensä kun jäi korttirinkiin istumaan muiden juostessa suojaan. Kädessään neljä ässää ja akkahai. Ymmärtää sen ettei sellaista peliä viitsi kukaan menettää ja siinä on syytäkin uhrata oma henkensä. Korttikäsi on tässä yhteydessä vaalipäivä ja pommikone koronavirus. Toisaalta perussuomalaisten olisi syytä ymmärtää myös, että jos ja kun tautimäärä on päivittäin jotain 5000-6000 välillä, tuskin kukaan lähtee äänestämään. Ilmassa on silloin orastavaa paniikkia ja pysytellään visusti kotosalla. Vaalitappio persuille on silloin tosiasia mutta kesäkuun vaaleissa on sentään vielä optio voittaa.

Nykyinen sairastuneiden määrä tulee väistämättä vielä kohoamaan hetken aikaa, tekee millaisia sukutoimia tahansa. Tänä viikonloppuna, ennen kapakoiden sulkua, on eletty kuin belhazzarin pidoissa viimeistä päivää kuluttaen viimeiset lantit tuopposeen. Jokainen käsittää että kolpakkoa ei tyhjennetä maski naamalla vaan tartutetaan koko pöydällinen. Siitä sen sitten itsekukin levittää perheeseensä ja perheenjäsenet työtovereihinsa. Vasta sitten lockdown alkaa vaikuttaa jos on vaikuttaakseen. Viiveellä. mutta kepeästi päästään ainakin 2600 sairastuneeseen per päivä mutta nouseeko se vai alkaako vakiintua, on kai meistä itsekustakin kiinni. Varmaa on vain ettei Salminen moisia lukuja ravistele hihastaan. Minä väitän että lopullinen päivätartunta määrä tulee olemaan 3000-5000 per päivä vielä tässä kuussa - joskin olen myös mielelläni väärässä. Sekin vaikuttaa koko yhteiskunnan toimivuuteen halvaannuttavasti ja sairaalakapasiteetti alkaa rasittua. THL itse puhuu realistisemmin 6500 määrästä ja tuo 11 200 on sellainen ääriluku joka tuskin tulee sellaisenaan toteutumaan.

Se tarkoittaa myös sitä, että ne keiden mielestä korona on harmiton virus joka ei niittaa kuin 84-vuotiaita ja tämä on joku salaliitto vaalien siirtämiseksi, kuten qanon -piireistä on kuultu, ovat jälleen, ties kuinka monennen kerran, väärässä. Qanonisteilla on yllättävä lahja arvioida tilanne toistuvasti väärin. Joskus vielä koostan kaiken, missä kaikessa he ovat ajaneet metsään koko kriisin pituudelta tekemällä vääriä johtopäätöksiä tämän tästä. Yhä vakuuttuneempi olen siitä, että tällä vaihtoehtoväellä ei ole mitään katu-uskottavuutta tämän episodin jälkeen. Mutta vapaa maa ja itsekukin saa päättää seisooko joukossa joka loppupelissä ajautuu naurunalaiseksi vai hyppääkö siitä ajoissa pois.

Jukkis