Kerran vuodessa tapaan julistaa koronakriisin päättyneeksi ja nyt on taas se hetki. Olenhan sentään kaikkien alojen asiantuntija - myös koronaepidemian. Lupaan juhlallisesti vieläpä että tällä kertaa ei julisteta ohimenevää tulitaukoa vaan koko koronakriisi oli tässä. Lopullisesti. Vuosi ja muutama kuukausi siihen meni mutta nyt se on kärsitty ne jotka sen kärsimysnäytelmänä ottivat.


Loppujen lopuksi on vaikea sanoa miksi virukset reagoivat vuodenaikavaihteluihin mutta kevätauringon myötä virukset, kuten kaikki hengitystieinfektiot ottavat ja katoavat kunnes keskikesän kuumilla ovat kokonaan poissa. Se saattaa juontaa kosmisista syistä; maapallon magneettikentän muutokseen joka vaikuttaa joko virukseen tai immuniteettiin mutta kenties molempiin. Aurinko vaikuttaa aivan varmasti, mikään virus ei kestä ultraviolettisäteilyä. Poislukien nuo brasilian hökkelimajat jossa elää tusina ihmistä sisässään per maja. Koska niissä maissa on niin kuumaa että on pysyteltävä varjossa, elää viruskin sitkeämmin. Influenssasta tiedetään että virukset rakastavat erityisesti auringonpilkkuja ja sen myötä sähkökentän vahvistumista joka laantuu kesäisin. Toiset virukset vihaavat sitä. Ikinä emme saa tietää puhkesiko koronavirus sen takia että auringon aktiivisuus on ollut vuoden ajan matalimmillaan.

Se mikä tulee sitten syksyllä on pelkkä tussaus. Rokotteiden ansiosta syntyy vain oireettomia tautitapauksia - eihän rokotteissa muuten mieltä olisikaan. Ei tarvitse sulkea ravintoloita ja vetää maskia pärstään marketin tuulikaapissa. Se on ohi. Myönnetään että kaikki tämä on jättänyt meihin jälkensä ja on syntynyt uudenlaisia jakolinjoja jopa arkituttujen kesken kuten yleensä kysymysten kohdalla joista leivotaan poliittisia. Harvahan meistä on samaa mieltä kaikesta toistensa kanssa. En minäkään ole pätenyt diplomatian saralla.

korona uhri
Jotkut kärsii vielä pitkään koronaviruksen aiheuttamista jälkioireista. Mutta jos on kova hinku maistaa ihmisaivoja, kyse on jostain muusta sairaudesta.

Ei varmaan ole jäänyt huomaamatta että olen vinhasti puolustanut pääministeri Marinia torjuntatoimista jotka ovat olleet maailman huippua. Ne ovat olleet jopa niin onnistuneita että osa väestä alkaa suhtautua epäillen koko virukseen koska sitä ei omassa elämässä näy eikä kuulu. On siinä muutakin, ihanne. Viime aikoina olen kompannut Marinin lisäksi Trumpia jota pidän edelleen huipputyyppinä. Ihminen tarvitsee ihanteita. Mitä siitä tulee jos suhtautuu kielteisesti kaikkeen ja mikään politiikka ei ole koskaan hyvää. On vähän ulkopuolella kaikesta ja sitä sanotaan vieraantumiseksi. Jos tältä tyypiltä kysyy poliittista ihannetta, se on yleensä jotain niin marginaalista että saa vastakin, lopunelämäänsä, olla ylhäisessä yksinäisyydessään. Marinin kohdalla on tietenkin vaikuttaneet teot. Ei hän mikään Annnika Saarikon kaltainen puhekone ja papupata olekaan vaan on keskittynyt tekemiseen enemmän kuin telkkarissa roikkumiseen. Ilman häntä olisimme olleet kusessa, vaikkei tämä kiittämätön kansa sitä myönnäkään. Sillä ei tällä kansalla ole ihanteita, sille kaikki on mälsää, tasapaksua ja tylsää ja todellisia kykyjä se ei tunnista kun ei ole ainakaan peilistä sellaista nähnyt.

Nämä koronamarssijat ovat olleet itselleni syvä pettymys. Osoitus koulutusyhteiskunnan pettämisestä ja siitä että pohjasivistys ei ole kyennyt arvioittamaan noille mikä on oikeasti vaarallista ja mikä ei. Kerran facessa otin sellaisen kanssa yhteen. Sieltä tuli heti aloitusvastauksessa se koko litania velanotosta, globaalieliitistä, poliisivaltiosta ja talousromahduksesta ja USAn pommituksista rokoteyttiöiden voitonmaksimoinnista puhumattakaan. Näin ensi alkuun. Sitä en tiedä miten tuo stoori liittyy maskinkäyttöön muttei mun pidäkään. Näillä ihmisillä on ihan oma todellisuutensa, ulottuvuus johon ulkopuolinen reaalimaailma ei kuulu. Ei siitä pidä ottaa itteensä. Biologiastakin tiedämme että kun jotain lajia on liikaa, osa sen populaatiosta alkaa käyttäytymään itsetuhoisasti. Suomessakin on liikaa asukkaita jotta kaikille voidaan tarjota tasaisesti säällisen toimeentulon mahdollisuudet ja ylijäävästä osasta tulee outsidereita jotka eivät vain kiistä koronaa vaan koko ulkopuolisen maailman. Kaikenmaailman laskelmoivat opportunistit ja omaa ääntään rakastavat narsistit osaavat sitten johtaa tätä joukkoa. Niissä piireissä mennään kylähulluimman ehdoilla. Mutta kuten sanottua, se on pohjimmiltaan biologista.

Mutta kun aikaa kuluu, näihin saa etäisyyttä ja ne kykenee analysoimaan paremmin mutta vielä ei ole niiden aika. Kunhan opittiin mikä on kansakunnan selviämisen kannalta oleellinen stressinsietokyky, yhteenkuuluvuuden tunne ja ketkä ovat sen homman heikoimmat lenkit. Niitäkin on. Osa suoranaisia juudaksia jotka vehkeilivät omia kansalaisiaan vastaan. Sotien aikana sellaiset tunnettiin saimaan divisioonana, sotilaskarkureita joita piileskeli saimaan saaristossa ja antoivat toisten sotia puolestaan. Eipä heille ole kunniaa myöhemmin sanottavasti jaeltu.

Olisi paljon muutakin mutta turhaa näistä nyt enempiä jauhaa. Tämä homma alkaa olla taputeltu ja pitäisin suoranaisena ihmeenä jos vielä syksyllä palattaisiin maskinkäyttöön. Ja hyvä niin. Meillä kun on näitä elintasosairauksia; verenpainetta, sokeritautia ylipainoineen jne jotka ovat harmittomia ja sinänsä pillerein hoidettavissa. Koronan täyttämässä maailmassa näistä on tullut tappavia kuolemantauteja. Samalla tavalla on elinikäodote noussut. Minun lapsuudessani miehet kuoli 55-60v iässä kun nykyisin tuntuu vanhuus alkavankin vasta 70v ikävuoden jälkeen. Hyppäys on ollut melkoinen mutta koronamaailmassa elinikä on taas pudonnut ja jos korona jatkaisi vellaamista, harva voisi kuvitella 65v päiviään viettäen. On olemassa syynsä miksi sitä vastaan taistellaan. Monista maista on vanhusväestö käytännössä jo kuollutkin, meillä ei - kiitos hallituksen vaikkei - kuten sanoin - sitä kiitosta koskaan annetakaan.

Jukkis