Korona-aika lähestyy loppuaan joten aattelin vielä aiheesta sanoa sanasen. Jollain tavalla olen vähän otettukin että sain elää ja kokea tämän ajanjakson joka mieleeni jäi poikkeuksellisena ja merkityksellisenä - ja taatusti muutti maailman suuntaa. Mutta kuten sanotaan - loppu hyvin kaikki hyvin! Tietenkin aina kun joku sanoo näin, joku muistuttaa syksystä ja varianteista jotka vielä ei ole olemassakaan mutta kyllä ne sieltä tulee.


Ja mistäkö tiedän pelin olevan lopussa? Koronahan tulee jylläämään ihmiskunnan seassa vissiin ikuisesti ja pelottava se tulee olemaan jälkitauteineen ja epäilyttävine kroonisine oireineen. Kyllä sen loppu voidaan silti katsoa alkaneen rokotusohjelmasta. On nähtävissä että rokotusohjelman edistyessä meillä suomessakin vanhusten kuolemat on pudonneet lähelle nollaa, suuret ikäluokat ei enää loju teholla happiletku naamassaan ja sitä uskaltaa jo piipahtaa naapurikorttelin pikkukaupassakin ilman maskia. Minä ainakin joka on rokotettujen heimossa. Sillä jos taudin saa, se tulee väkisinkin lievänä rokotteen ansiosta ja luultavasti niin pienenä ettei sitä välttämättä edes itse tiedosta.

Rokotehan ei estä koronaa eikä sen leviämistä. Se estää vain oireiden rajuutta. Tauti on kun harmiton flunssa jos aina sitäkään. Sitten on ne rokottamattomat, yleensä nuorimmat ikäluokat jotka sairastaa niin ikään taudin lievänä - tai sitten ei. Jos on teholle asiaa, sinne menee nykyisin yksinomaan ja vain rokottamaton. Pahinkaan rokotevastustaja ei mahda sille tosiseikalle mitään että rokote on ylittänyt tavoitteensa. Jos me halutaan niin me voidaan laskea paljonko keskimäärin kuoli koronaan väkeä ennen rokotetta ja paljonko ne on pudonneet. Voidaan laskea montako ihmishenkeä pelastuu joka päivä rokotteen ansiosta. Kävi kuten ennustin, rokotevastustajien kelkkaan hyppäämisessä ei tehnyt muuta kun nolasi itsensä ja nyt sitten ei auta muu kuin ryhtyä entistä fanaattisemmaksi.

koronavirus


Se on kumma juttu. Evoluutiohan nitistää tyhmimmät tai sanotaan että ne joilta tuntuu uupuvan terve itsesuojeluvaisto. Ne luottaa siihen että korona tulee oireettomana mutta ei välttämättä ajattele asiaa nenäänsä pidemmälle. Sitä kun voi sairastaa lukuisia koronoita peräkkäin joka ei ehkä tule mieleen ja tulee se ärhäkkäkin sieltä ennemmin tai myöhemmin vastaan. Tai sitten sellainen joka jättää tulehdustilan päälle. Silloin sitä saa keuhkopussitulehduksen tai mikä pahempaa, sydäntulehduksen joka yleensä tietää tahdistinta rintakehän alle loppuelämäkseen. Pahimmillaan käy kun sille tanskalaiselle jalkapalloilijalle, kuukahtaa niille sijoilleen ja ellei vieressä satu seisoon ammattitaitoinen lääkintähenkilöstö on kuollut jo ennen ambulanssin tuloa. Kukin tyylillään tästä maailmasta lähtee. Tai ainakin ottaa tietoisen riskin että näin käy.

Rokotevastustajat ei ehkä ymmärrä että nämä ovat ihan eri rokotteita mitä sikapiikki tai MPR aikanaan oli. Kriiseissä on ihan tavallista että tiede tekee kvanttiloikan eteenpäin ja edistyy muutamassa kuukaudessa 20 vuoden kehitystyön kun resurssipula ei ole esteenä politiikkojen syytäessä rahaa tutkimukseen jota motivoi kilpajuoksu jättimarkkinoista. Tuossa kun olen tuota sotakirjaa tehnyt niin ymmärtänyt natsi-Saksankin kehitystä vuoden 1944 syksyllä. Silloin ne kehitteli suihkuhävittäjiä, pimeänäkölaitteita, ensimmäistä ilmatorjuntaohjusta, maaliin hakeutuvia torpedoita ja eletronisia tunnistin- ja häirintälaitteita. Kuumatkakin kuin avaruuden valloitus sai alkukipinänsä von Braunin suunnittelemasta V2 -raketista. Aikas paljon tapahtui lyhyessä ajassa kun tahtotilaa löytyi. Nykyisessä kriisissä yhtä lailla rokote otti jättiloikan kehitystyössään.

Maailmakin muuttui. Oligarkki -maailma loppui kuin seinään. Tuskin kukaan enää luottaa terveydenhuollon yksityistämiseen. Nähtiinhän se mitä tapahtui näissä esperiCaren sisuksissa kun kriisivalmiusrahat oli käytetty osinkoihin. Lähinnä ne oli rasitteena jaloissa. On ymmärretty keskusjohtoisen pankkijärjestelmän merkitys ja valtionrahoituksen tukeminen. Valtio is back! Ei siitä enää palata pörssikeinottelun ja köyhät kyykkyyn -ajatteluun. Voi sen ajatella niinkin että vanha markkinaliberalismi otti ja tuli tiensä päähän ja vaihtui uus-keynesiläisyyteen. Samalla se jätti vastavoimansa ja erityisesti populismin tyhjän päälle. Jotenkin luulen että Halla-aho ymmärsi tämän, että yhdenlainen poliittinen liikehdintä tuli tiensä päähän aikakauden muuttuessa.

Tosin luulen että venäläisten saarrospolitiikkaa haluavat näkevät elämänsä tilaisuuden saartaa koko venäjänmaa koronan tekosyyllä. Sehän ei ole salaisuus että perusvenäläinen viis veisaa kokonaiskuvasta ja siitä että naapuri kupsahtaa. Tuttu hälläväli -asenne eli legendaarinen "harashoo" -mentaliteetti takaa ettei venäläisiä pidäkään päästää maastaan.

Ymmärrän ettei kukaan halua koronasta enää puhua. Ei haluttu puhua sodastakaan syksyllä 1944. Oltiin väsyneitä ja kyllästyneitä. Edessä siinsi harmaa ja ankea arki johon toi lohtua suomi-filmin kansankomediat jossa hetkeksi saattoi unohtaa mitä sota teetti. Sama sotaväsymys se meilläkin, rasite arkistuu ja voimat on heikossa. Sen voi ajatella toisinkin; me olemme siltikin valittu sukupolvi, kultainen sukupolvi jota tulevat tutkijat tulevat tutkimaan. Aikaa myöten, siellä 5-15 vuoden päässä tätä aikakautta muistellaan monella tavalla ja nostetaan tikun nokkaan. Jälkipolvet leipoo meistä sankareita. Nythän se ei siltä varmastikaan tunnu.

Sitä ei parane unohtaa että me oikeasti olemme sankarikansa. Me ylitimme pimeimmän vaiheen parhaana maana euroopassa ja maapallonkin rankingissa sijalla viisi. Jopa piskuinen Viro meni kuolintilastoissa ohi että heilahti. Suomalaiset oli koronatorjunnassa täysin ylivoimaisia. Maski sen teki. Se loi puolustukselle syvyyttä kun jokainen maskinaama on oma puolustuslinjansa. Toiset maat luottivat puolustukseen rajoillaan joten niiden puolustus oli ohut ja helposti läpäistävissä. Tarvitaan vain yksi viruspartikkeli rajan yli suojaamattoman väestön sekaan ja alkaa tapahtua. Muualla kävi näin. Meillä sen teki Marinin hallitus joka kykeni uskomattomiin suorituksiin. Marin oli kun joku marokonkauhu Kollaalla. Rynnäköi virus sitten miten monta kertaa tahansa, aina se törmäsi monoliittiseen puolustukseen kun joku sieltä ylhäältä ohjasi puolustusta aina siihen kriittiseen kohtaan jossa se torjuttiin. Se että kiitos oli sitten aamiaiskohu oli tietenkin häpeällistä. Se on temppu jota pitääkin hävetä, ei sankareita noin pidä kohdella.

Siinä se. Tämä tarina oli tässä. Korona jatkaa harventamistaan ihmiskunnan keskuudessa, riippuen aina kunkin maan hallituksen toimista tai sen kansalaistensa leväperäisyydestä. Se ei koske meitä koska toisen rokoteannoksen jälkeen olemme kaikki vapaita tästä pari kolme vuotisesta piinasta. Ainahan näissä kyllä pitäisi nostaa malja myös kaatuneille - kaikki eivät nähneet voitonpäivää.

Jukkis