Kaikilla ihmisillä on ne omat fantasiansa. Minun on aina ollut päästä harrastamaan kullankaivuuta lappiin. Sillain vanhanaikaisesti puron varteen vaskoolilla ja sellainen musta lokarihattu päässä jollaisen olen sentään saanut hankittuakin. Jostain kumman syystä Puksajärvelle kun tuntuu että sillä paikalla ja mulla on jokin salaperäinen yhteys. Ja mites tämä alustus yhtyy varsinaiseen tarinaan kanadalaisten kaivosyhtiöiden malminvaltauslupiin?


Unelma on ollut opettava sillä se on pannut ottamaan tietyistä asioista selvää. On kai selvää ettei mua ikinä nähdä vaskoolin kanssa missään. Liian vanha, liian laiska ja liian kaupunkilainen selvitäkseen edes puolen kilometrin päässä lähimmästä asuinrakennuksesta. Tiedot kullankaivuusta on hatarat. Olen käsittänyt että ensin pitää olla kumimatto jolla padota puro jotta se patoaa liejun ja kun sen päältä tulee vaan kirkasta vettä, se siivoaa mudan purosta. Sitten kaivetaan kenttälapiolla reikä läpi hiekkakerroksen sorakerrokseen ja sen alla pitäisi oottaa se isomus. Tai isompi - 2kg kultakimpale. Aloittelijan tuurilla. Voi se löytyä jo sorakerroksestakin eikä sen alta. Ne joilla käy se aloittelijan tuuri, nille kolahtaa tää juttu iäkseen ja ne jotka ei saa mitään, palailee lyötyinä etelään ja jää talo Inarista rakentamatta. Pitää vaan osata lukea tunturin seinää josta se kulta on valunut siihen puroseen eroosion irrottamana. Mineraaleja mitä kallio ilmaisee.

lapin lokarit
Näin Jukkis näkee joskus ittensä kun kaupunkielämä ahistaa

Pitää tarkastaa missä kaivosvaltaukset kulkee. Ei toisen valtaukselle saa mennä kaiveleen ees jokamiehenoikeudella joka kaikkialla muualla on toki laillista. Kaivosvaltaus hankitaan vasta siinä vaiheessa kun kultaa on tietty prosenttimäärä per neliömetri jotta siinä kannattaa istua koko kesä. Kultaahan on kyllä joka paikassa, mutta muutama gramma joita saa vaskoolista kaivaa pinseteillä ei ole kovin järkevää jos sen saadakseen pitää lapioida muutama kymmenen metriä soraa kanttiinsa. On löydettävä se lihava kohta.

Sitten olen katsellut sitä alaskan kullankaivajia pari osaa. On pakko sanoo että niiden kaivinkoneella tehtävä kaivuu on aikas raakan näköistä hommaa noin niinkun luontoarvojen puolesta. Siellä varmaan erämaata piisaa ja puroja sen miljoona joten ei väliksi jos muutama myllätään perusteellisesti. Amerikkalainen tehokkuusajattelu näkyy. On kuitenkin sanottava niitten puolesta että ne koettaa sillä elää eikä ole varaa vaan pelleillä.

Olen melkoisen järkyttynyt kun olen katsellut noita lapin kaivoslupia. Ei ne mitään muutaman metrin palstoja ole puronvarresta vaan isot ulkomaiset yhtiöt on vallanneet kokonaisia maa-aloja tunturilta tunturille. Alan ymmärtää paremmin kun hyvin näitä porosaamelaisia joiden elinkeinoa moiset kymmeniä kilometrejä laajat kaivosvaltaukset uhkaa. Vaikkei niitä ikinä kaivetakaan, se pitää paikallisia varpaillaan epätietoisuuden tilassa. Kaivoksethan tunnetaan todellisina ympäristöriskeinä. Hyvin harvoinhan kaivosyhtiöt viitsivät jälkensä edes siivota vaan päästävät mieluummin luomansa tytäryhtiön konkkaan selvitäkseen tilanteesta. Ehkä se isoin iski on, että kaivos joka puksuttaa 5-10 vuotta luo ympärilleen elinkeinon siitä riippuvaisine ihmisineen joka sitten yksi aamu loppuu kun seinään.

Nämä jättivaltaukset ovat yhtöille lähes ilmaiset. Niitä saa ihan kolikolla ostettua eikä niillä ilmeisesti ole vanhenemisaikaa ensinkään. Niihin ei tietenkään saa eksyä yksikään tarunhohtoinen kullankaivaja kaivamaan koekuoppaa. Tai saa, mutta ei saa pitää löydöstään. Jos haluaisi lopettaa kullankaivuun kokonaan lapista, ei olisi temppu eikä mikään vallata koko lappi yhdellä isolla kaivosluvalla. Kymppitonnilla saisi aikaan melkoista kiusaa. Kai senkin joskus joku vielä tekee.

kaivosluvat
Kuva ei heikkohermoisille eikä korkean verenpaineen omaaville. Omin silmin nähtynä paljonko ulkomaan kaivosyhtiöt ovat kaivoslupia hankkineet, vetää hiljaiseksi. Nehän on varanneet saakutti soikoon pitäjän kokoisia läänejä

Kaivosasioista on käyty polemiikkia ja onhan politiikotkin heränneet uusimaan kaivoslakia. Ne on vissiin heränneet siihen että kanadalaisyhtiö tulee ja varaa muutaman sata tai tuhat nelilökilsaa tuosta vaan. Sit näillä maapaloilla keinotellaan Toronton pörssissä. Niitä ostetaan ja myydään kun mitä tahansa hyödykettä. Niitä voi ostaa jokin newyorkilainen sijoitusyhtiö oottamaan kullan tai nikkelin maailmanmarkkinahinnan nousua jolloin tämä potentiaalinen alue myydään eteenpäin voitolla. Kukaan ei oikeastaan enää tiedä kuka omistaa tänään Kittilän takamaat? Tai huomenna. Aikas loukkaavaa kun ajattelee että ulkomaiset keinottelijat saa päättää tämän maan käyttötavoista.

Loukkaavampaa muuten on että lopulta yhtiöt tarttuu täkyyn ja alkaa avaamaan kaivoksia. Googlen mukaan suomesta vietiin 406 miljoonalla kultaa. Osa tietenkin kotimaan mainareiden kaivamia mutta leijonaosan muodostaa ulkomaiset yhtiöt jotka louhii ja vie. Ei ne veroja maksa, ne kiertää ne ja rojaltit ne antaa kolikkopussistaan. en sit tiiä montako tonnia kultaa suomi lahjoittaa ilmaiseksi ulkomaille mutta puhutaan varmaan kymmenistä tonneista pitkässä juoksussa. Ja ihan ilmaiseksi. Politiikko vaan levittää käsiään ja toteaa lohtuna että käytetään niiden louhimisessa sentään kotimaista työvoimaa. Se on varmasti totta - tuskin kukaan tuo lentokoneella paikanpäälle kanadalaisia kaivosmiehiä.

Samaan aikaan politiikot painii alibudjettinsa kanssa ja mikä erikoisinta - taloustilanteen ollessa tietyssä tilassa, ostaa samaa kultavarantoa ulkomailta pönkittääkseen talouttaan. Velalla tietty. Jotain kertoo että vastaava villinlännen tilanne on vaan suomessa ja bulgariassa joka on todellinen korruption mallimaa.

Että tässä ollaan. Vetäähän se mielen mustaksi. Olisi ollut parempi vaan säästää itsensä mielipahalta ja tyytyä lukemaan vaan lehtiotsikoita kaivosjutuista. nehän keskittyy vaan ympäristöasioihin eikä huomioi että samaan aikaan meidät rohmutaan paljaiksi. Enkä edes usko ikinä näkeväni Puksajärveä.

Jukkis