Eteen tulee taas vakavat paikat kun tupakan hinta nousee. Tämä hallitushan ei ole sitä nostellut vuosiin ja nytkin ilmeisesti sen takia, että elintarpeiden hinta nousee noin yleisesti, ja olisi kai vähän kummaa ellei tupakin siinä sivussa? Ei siitä pitää silti tarvitse. Mutta onko tähän pitkään ja loputtomaan hintaralliin lopulta muuta mahdollisuutta kuin luovuttaa ja ryhtyä savuttomaksi? Hui olkoon.


Itselleni oli henkilökohtainen tragedia kun Silja Line pääosin luopui tupakan myymisestä sen jälkeen kun sen osti joku virolainen laivanvarustaja. Tampereelta pääsi niin näpsästi Turkuun ja kun muijakin tykkäsi laivalla käydä, kyllä siellä yönsä vietti. Varsinkin kun tuli maihin melkoisen kartonkikasan kanssa. Pääosin maihin saisi kai tuoda yhden hikisen kartsan mutta kun yhtiö suosi salakuljetusta antamalla tarjousalennuksen kolmesta kartongista, se tiesi kolmea omaani ja kolmea muijan kassiin. Sitten vaan leikitään tullissa tyhmää. Mutta oikeastihan tulli ei saanut kollata suomen ja ruotsin välistä lauttaliikennettä. Näin sitä meikä meni vuodesta toiseen ostamatta kaupasta mitään kallishintaista. Nyt on tämä satu lopussa, ellei sitten satu oleen mallun tai muun lastenmerkin ystävä, niitä vielä saa. Norttia ei ja se sattuu.

nordendaali
Norttihan on yksi miehisyyden viimeisiä linnakkeita.

Olen pannut toivoni viime aikoina Viroon. Koska Viro on EU-maa sieltä saa vapaasti tuoda omaan käyttöön tupakkaa niin paljon kun kantaa jaksaa. Siis periaatteessa. Suomen päättävät elimet tajusivat hetkessä että jos Tallinnassa röökiaski maksaa alle 4 euroa ja suomessa lähellä kymppiä, niin kotimaan tupakkamarkkinat romahtavat heti kun trokarit pääsee asialle. Kuin jonkinlaisena paniikkiratkaisuna keksittiin että askeissa pitää olla varoitustarrat suomeksi eikä viroksi, ja mikäli näin ei ole, saa vanhaan malliin tuoda sellaista tupakkaa vain katrongin.

Nyt vaan ootellaan koska Viron päässä keksitään askeihin liimata varoitustekstit usealla eri kielellä; viroksi, suomeksi ja ruotsiksi. Sitten jääkin nähtäväksi mitä hallitus keksii vai keksiikö. Varmaa on vain että kotimaan tupakkamyynti tulee alas taivaalta ja se huoli tuntuu nyt jo painavan hallitustahoja.

Se miksen lähde jo Viroon hakemaan edes sitä yhtä kartonkia, ja koeta onneani yhden tai kahden ylimääräisen takia tullin läpi, juontaa varmaan matkan hankaluudesta. Ei ole helppoa mennä Tampereelta asti lauttaan joka hesalaisille on kävelymatkan päässä. Matkasta tulee rasittava vaikkei edes poistuisi laivasta sillä saahan saman tax-freestakin. Olen tämän vuoksi seurannut eteneekö tunnelihanke suomenlahden alta. Aivan taatusti maksaisin mukisematta lipunhinnan Tampereen rautatieasemalta kun määränpää on Tallinna. Varsinkin kun paluumatkalla reppu on täynnä "omaan tarpeeseen" tuotua norttia. Ja aivan naurettavaan hintaan.

Jotenkin vaistoan kumminkin että suomen päättäjät ovat häviämässä tämän sodan. He tuntuvat käyvän jonkinlaista viivytystaistelua kallishintaisen monopolinsa pelastaakseen. Luulen ettei montaa vuotta tarvitse enää sätkiä kun selkävoitto saavutetaan. Seuraava vaihe on sitten nettimyynnin ilmaantuminen jos helsinki ja tallinna alkavat olla samaa talousaluetta. EU-kehitys lähentää asioita poispäin kansallisvaltioista, tulleista ja monopoleista.

Ootteks te tän nähny? Hyvin intensiivinen mainos ainakin

Ainakin nuuskasodan on hallitus hävinnyt. Mitä olen nuuskarallia seurannut sivusilmällä, olen tajunnut että suomessa täytyy olla jo useita nuuskamiljönäärejä. Kundeja jotka on trokanneet tätä himoittua tavaraa ja koska kate on jotain 10-20e per nuuskatorni, niistä tulee äkkiä tuhansia ja sittemmin kymmeniä tuhansia kun vaan hommaa tiiviin ja ostohaluisen myyntiverkoston. Sitä en tiedä onko tupakkamiljönäärejä sillä Imatraa lukuunottamatta en tiedä näitä pimeitä myyntipaikkoja.

Mutta ootellaan... kyllä se tästä voi vielä iloksi muuttua

Jukkis
Piilota kommentointilomake