Palaamme jälleen mieliä kuohuttavaan koronatilanteeseen. Muuta järkeväähän ei tapahdu joka herättäisi edes etäisen mielenkiintoni. Päällä on keskustelu tehohoitopaikkojen riittävyydestä jota jokainen ylilääkäri nyt tuntuu toitottavan ja ainakin allekirjoittaneella on siihen halvin ja toimivin konsepti. Kun ja jos ylikuormitus tapahtuu, aletaan priorisoimaan. Eli suomeksi sanottuna jätetään ylimääräiset hoitamatta eli annetaan kuolla. Eikös ollutkin räväkästi sanottu?


Minähän pidän sairaalahoitoon joutuvia rokottamattomia puhtaasti älynhankinta puuhana. Teho-osaston hengityskone on oiva älylaite joka leipoo puupäistä ainakin aavistuksen älykkäämpinä. Joka sieltä ulos saapastelee, ei ehkä enää olekaan sitä mieltä että koko korona on pelkkää huijausta. Näin on saatu viisauden kipinä aikaan.

Terveydenhuollon vastaavat ovat vain olleet huolissaan näiden älypaikkojen riittävyydestä. On ehdotettu laajoja toimia jotta tehohoitopaikat eivät ylikuormittuisi. Kiistatta vain ennaltaehkäisy on toimiva metodi mutta onko sitten tolkullista kolmen miljoonan ihmisen pitää maskia turvallaan kuukaudesta toiseen vain sen takia, että tehohoitokapasiteetti ei ylittyisi viidellä tai kymmenellä puupäällä. Erityisesti kun se ei ratkaise mitään sillä ongelma on heti edessä kun maskit riisutaan naamoilta. Aikakin toimii tässä vastaan. Rokotteen teho laskee olemattomiin kevään korvalla ja on harvinaisen lyhytnäköistä pelata aikaa sinne asti. Nyt jos koskaan pitäisi koronan antaa levitä vapaasti jotta rokotteesta olisi jotain hyötyäkin. Se maksaa muutaman puupään hengen ja sairaanhoitokuluja mutta se on muutenkin pakko ennemmin tai myöhemmin eikä asioiden siirtelyllä voiteta mitään.

tays
Kuva ensi maaliskuulta TAYSin takaa kun normit hautausmaat on jo täyttyneet.

Venäjällä tämä sama dilemma ei ole Putin-sedälle minkäänsortin ongelma. Siellä rokotevastustaminen on saavuttanut hurmoksellisen uskonnon määrät. Tuskin kukaan on rokotettu koska neuvostoajoilta tiedetään että kaikki minkä valtio tiedottaa, se on aina epäilyttävää. Jos Putin-setä suosittaa Sputnikia, sitä ei pidä missään nimessä ottaa. Perusvenäläinen ei luota Kremliin, ja on sitä kohtaan välinpitämätön tai vihamielinen. Nyt näitä Putin-sedän poliittisesti vastahankaisia kuolee tuhannen per vuorokausi. Se ei koske niitä Putin-nuoria jotka tottelevat, heiluttelevat venäjänlippuja Kremlin parvekkeen alla ja ottavat rokotteet kiltisti kantaen Putinin rintanappia. Täytyisi olla vähän päästään vialla ellei olisi vain hyvillään että moista porukkaa kuolee kuin kärpäsiä. Mikä on sen ilahduttavampaa kun että poliittiset vastustajat tekevät suurta joukkoitsemurhaa - se varmasti sopii.

Sama juttuhan se tuolla amerikoissa jossa kaikki on varpaillaan Trumpin uudelleenvalinnan puolesta. Siellä pahimmat rokotevastustajat löytyy Yhdysvaltain kristillsestä oikeistosta eli suomeksi sanottuna republikaanipuolueen trumpilaisesta siivestä. Heitä menehtyy koronaan myös - demokraattien silmälasien läpi nähtynä - ilhaduttavan paljon tai ainakin käyvät viisastumassa tehoilla. Uncle Biden on pannut merkille että mitä enemmän rokotetta tuputtaa hyväntahtoiseen sävyyn, sen enemmän karvat nousee pystyyn ja periaatteellinen vastustaminen kovenee. Joten kannattaa tuputtaa lisääkin koska sitten kun Trump aloittaa kampanjoinnin, hän saa pitää parhaat puheensa hautausmailla. Sieltä löytyy silloin se uskollisin kuulijakunta. Jos minä olisin demokraatti jossain siellä Capitolilla, tilanne olisi mitä parhain. Omatunto puhtaana saa kattella kun poliittinen uhka tekee ihan itse ja pyytämättä harakirin. Sillä lailla.

Meillä Suomessa ei tietenkään ajatella näin. Meille jokainen ihmishenki on tärkeä. Eikä se ole yleinen asennekaan vaikka onkin nähtävissä että ideologisesti rokotevastustus on outsiderien puuhaa. Siihen osallistuu kaikki ne joiden suhde yhteiskuntaan on parhaimmillaankin löyhä ja pahimmillaan vihamielinen. Kysehän ei ole rokotteesta sinänsä vaan sen symboliarvosta yhteiskuntavastaisuudelle. Siihen kuuluu venäläisvähemmistö joka jakaa vain oman kulttuurinsa, imaamien lietsomat mamut joiden juurettomuus on ilmiselvää kuin sekin etteivät he jaa kantasuomalaisten arvokäsitteitä. On uusnatseja, laitaoikeistoa ja sitämielistä jotka suorastaan sotivat demokraattisia arvoja vastaan. Jossain määrin hyväuskoisia ja höynäytettyjä NewAgereita joiden hippimäinen elämäntyyli ei juurikaan suosi keskiluokan oravanpyörässä pyörimistä, pikemmin tyhjäntoimittelua marisätkä suussa. On oma kysymyksensä pitääkö kaikkien kärsiä näiden outsiderien toimesta joiden suhde muutenkin yleiseen yhteisöllisyyteen on pinnallinen.

Pandemia on sekin yhdenlaista sotaa ja siihen voi soveltaa sodan mekaniikkaa. Jotenkin asetelma on mennyt ylösalaisin; rokottamaton on etulinjaa ja rokotettu takaportaassa. Rokotettu on tosin aseeton joka panee takaporukan pohdiskelemaan. Mutta he ovat siellä vapaaehtoisesti ja tieten joten ei pitäisi miettiä asiaa. Tiesittekö että oman kuolemansa tietoinen etsiminen vaatii syvällistä oivallusta? En minä vaan tiedä onko tuo jotain itämaista filosofiaa koska luin sen aikanaan jostain Batman-sarjiksen puhekuplasta. Mutta niin se toimii.

Tätä kirjoittaessa tilanne velloo paikallaan pattitilanteessa mutta varmasti kehittyy johonkin suuntaan. Olen sitten aivan vissi että jos palaamme järeisiin suojatoimiin muutaman rokottamattoman riskiryhmäläisen takia, tuskin olen ainoa johon tarttuu jonkinlainen lynkkaysmieliala. Minä vain ratkaisin sen niin että ne hoidetaan jotka mahtuu ja siitä eteenpäin hoidetaan vain onnekkaat joilla vapautuu vuodepaikka onnekkaasti. Loput vaan sinne telttasairaalaan pelkän happilaitteen kanssa, josko se korvaisi varsinaisen hengityskoneen. Jos ei, niin C `est la Guerre kuten ranskalaiset sen sanoo. Suomeksi sama kuuluu että soronmoroo. Lähes kaikissa muissa maissa tämä onkin jo koettu ja ehkä tekisi hyvää ilmapiirille jos meilläkin. Enkö olekin piristävä, mutta niinhän sitä saa mitä pyytää.

Jukkis