Newport Tower sijaitsee Yhdysvaltain itärannikolla, tarkennettuna Massachusettsin Rhode Islandilla. Wirallisesti sen ovat rakennuttaneet ensimmäiset uudisasukkaat 1600-luvulla jonkinlaiseksi myllyksi. Olkoonkin ettei se sitä kauheasti muistuta. Asutushistoria seudulla alkaa ensimmäisten siirtolaisten myötä 1639 mutta jo seitsemän vuotta aiemmin eli vuonna 1632 Emund Plowden kirjoittaa että pyöreä linnoitus on oivallinen paikka suojautua vihamielisiltä intiaaneilta joten sen on täytynyt olla olemassa jo ennen siirtolaisten tuloa. On jopa luultavaa että paikka on valittukin sen vuoksi, että sillä on suojalinnoitus valmiina odottamassa.

Newport Tower on eräs maailmanhistorian kutkuttavampia arvoituksia...
Erikoisinta että sen on piirtänyt karttaansa kuuluisa kartografi Gerardus Mercator vuoden 1596 karttaansa nimellä Norman villa. Nimi viittaa normanneihin ja se onkin antanut olettaa että kyseessä saattaisi olla jo itsensä viikinkien tekemä linnoitus. Tuskin sentään, sillä rakennustyylin perusteella se on keskiaikainen ja lähimmät vertailukohdat ovat 1300-luvun skandinaaviset pyöreät kivikirkot. Ilmeisemmin rakennuttaja on ollut skotlantilainen/norjalainen aatelismies Henry Sinclair joka vietti aikaansa näillä main kesästä 1399 aina kevääseen 1340 asti, ja tässä ajassa olisi hyvinkin ehtinyt sen rakennuttaa merimiestensä kanssa. Ottaen huomioon vaivannäön, se varmaan onkin alkujaan tehty kirkoksi.
Kysyä tietenkin sopii mistä Mercator on tämän tiedon saanut karttaansa sillä seudulla oli ainoa valkoinen mies ollut tutkimusmatkaaja Giovanni de Verrazano vuonna 1524 mutta hänkin vain purjehti rantaviivaa pitkin rantautumatta mutta on toki mahdollista, että hän sen olisi huomannut. Toinen mahdollisuus on, että se on ollut valmiina eurooppalaisissa kartoissa joita alkoi amerikan löytämisen jälkeen putkahdella valmiina yksityiskokoelmista. Tämäkin olisi arvoitus sinänsä joihin harvoin paneudutaan. Kun amerikasta alettiin puhumaan laajemmin 1500 –luvun alusta, kiinnostus karttoja kohtaan alkoi kasvaa, ja jostakin vain putkahteli täydellisiä amerikankarttoja aina amerikan luoteisosia myöten Alaskoineen kaikkineen.

Tietenkin tässä on sekin, että tämähän todistaisi että Amerikassa on oleiltu eurooppalaisten toimesta jo reipas satakunta vuotta aiemmin ennen kuin Kolumbus laski jalkansa Karibialle. Sellainen väittämä olisi rajussa ristiriidassa perushistorian kanssa joten new Port Tower ei ole pelkkä rakennuksellinen kummajainen vaan jopa veneenkeikuttaja joka voisi pakottaa koko historiankirjoituksen uusiksi.Tähän taas ei yksikään dokkarintekijä uskalla takertua eikä sellaista halua mikään telkkarikanava ostaa joten siellä se seistä nököttää kuin keisarin vaatteet – tai pikemmin kuin virtahepo olohuoneessa. Kaikki näkvät eurooppalaisen 1300-luvun rakennuksen Yhdysvaltain itärannikolla mutta pitävät silti Kolumbuksestaan kiinni koska näin on aina tehty. Tästä opimme että totuus –kaikessa alastomuudessaan - ei merkitse mitään poliittisen korrektiuden edessä, ja siitä että asioihin vaikuttaa pakotettu yksimielisyys.
Eli Newport tower ei sinänsä ole maailmanhistorian suuri arvoitus sinänsä vaan sen avaama konteksti. Sehän ei johda yksinomaan siihen kuka löysikään amerikan, vaan siihen isompaan kysymykseen kartografian historiasta. Kuka tietää mitä kaikkia mantereita on jo merkitty karttoihin ennen kuin niitä putkahteli julkisuuteen kirjapainotaidon syntyessä – ja keitä nämä kartoittajat olivat? Eräs maailman kuuluisimmista kartografeista `koillisväylä´ Nordenskiöld väitti niiden periytyvän jo antiikin kulttuureilta joita on kopioitu vuosisadasta toiseen, eli amerikan alkuperäiset kartoittajat saattavat olla egyptiläisiä tai foinikialaisia. Sivumennen sanoen törmäsin muuten kirjakaupassa Nordenskiöldin elämänkertaan ja selasin sen verran että tämä Nordenskiöldin kuningasajatus oli leikattu kirjasta kokonaan pois, olkoonkin että se muodosti pääosan hänen elämäntyöstään. Eihän kansalle saa antaa väärää tietoa, herranjumala. Sillä ei ole mitään merkitystä onko se totta vai ei, vaan konsensuksen ylläpito on aina keskeisellä sijalla.
Niinpä tästä kivikirkosta ei sitten koskaan dokkaria nähdäkään ja kun tekijätiimi tajuaa aiheensa radikaalisuuden, on syytä pysytellä vain Kheopsin pyramidissa.
Jukkis