Ihan vaan aikamme kuluksi teemme pienen tutustumismatkan kotimaiseen fossiilitarjontaan. Paljonhan sitä tavaraa ei ole kertynyt mutta onpahan kumminkin. Korostetaan nyt heti alkuun että wirallisesti tästä maasta ei ole fossiiileja esiintynyt ja ne oikeat tutkijat suhtautuvat ajatukseen lähinnä penseästi. Joten se mitä nyt näette, sitä ei ole wirallisesti olemassakaan.Jalanjäljet kalliossa ovat tietenkin se ensimmäinen aihepiiri johon yleensä tutustuu. Ihan omin nokkineni ja lupineni pihistin tän kuvan aarremaanalta –sivustolta kun tiedettä tehdään ja silloin on kaikki luvallista. Kyseessä on jonkinlainen kengänjälki kalliossa.

tafoni
Että käyttivät tohveleita jo miljoona vuotta sitten... kyllä se valitettavasti on luonnollisin keinoin syntynyt tafoni mutta itsessään mielenkiintoinen. Kuvan alkuperä aarremaanalla -sivustolla. 

Rehellisesti on kyllä todettava että ihan selkeä tafoni se on. tafonit ovat muinaisia kalkkitaskuja jotka sadevesi huuhtelee pois ja jättää jäljelle tämäntapaisen kolon. Yleensä ne on muodoltaan paljon pillumaisempia mutta annetaan tästä silti tyylipisteet.

kantapaa fossiili
Vähän suttuhan kuva on kun on huonolaatuisesta videosta. Pitäs erottua alkuihmisen jalanjälki ja tässä on kyllä yksityiskohdat jo niin kohdillaan, että aitouteen on suhtauduttava vakavasti.

Toinen jalanjälki löytyy sitten Rauman eteläpuolelta.Nyysitty yhdestä  videosta joten suttuinen on ihan sen takia. En ota kantaa onko tafoni mutta selkeät  varpaanjäljet näkyy, sekä syvempi kuoppa joka tulee ponnistaessa jalkaterällä.  Myös  purskeet molemmilla reunoilla viittaavat siihen että silloin nestemäisessä aineessa ollut savi tms on purskahtanut jalan alta. Ongelmaksi tämän tietenkin tekee että  jälki muistuttaa pitkälti nykyihmisen jälkeä  mutta kallio on kivettynyt paljon ennen nykyihmistä. Voihan se tietty olla jonkun saakutin raptorinkin kintunjälki,  mistä ne tietää…

paleoseeni
Jonkun alkunisäkkään jalanjälki joka kallion perusteella olisi paleoseenikaudelta. Eli suomeksi sanottuna heti liitukauden jälkeen jolloin hirmuliskot alkoivat kadota ja ensimmäiset nisäkkäät vallata maailmaa.

Kolmannen jalanjälkikuvan olen saanut muistaakseni Luolamieheltä, en mene vannomaan. Se on jonkun nisäkkään astuma jälki iältään arviolta 55 miljoonaa vuotta vanha. Perinteistä tafonia se ei juurikaan muistuta joten on luokiteltava vakavien löydösten kerhoon.

Luolamieheltä  on irronnut myös se perinteinen lapinkuva jossa kallioseinässä kiiltelee ihka aito trilobiitti. Trilobiitit oli näitä kambrikauden pikkuvekkuleita joiden fossiileihin törmäillään tämän tästä. Sen kuori kun on sellainen ettei helpolla maadu vaan tuppaa enemmän kivettymään ja vielä kun ollaan aikakaudessa jolloin nykykalliot alkoivat vasta kovettumaan, ei varmaan ihme että ovat takertuneet sinne tänne.

trilobiitti
Trilobiitti se siinä hitsautuneena kallioseinämään kiinni.

trilobite fossil 1262 990x742
Tähän vielä kuva niille jotka eivät ole koskaan sanaa trilobiitti kuulleetkaan...

Kruununa pohjalla on tietenkin eoseenikauden jättiläissaniainen joka jostain syystä on mustunut kiinni kalliopintaan. Tiettävästi se on Turun suunnalla olevan kesämökin rantavesistä. Tätä on muuten joku geologikin käynyt vilkaisemassa, puistellut päätään että mikä lie luonnontekele kun ei ole viitsinyt sen kummemmin raportteja kirjoitella kun on viikonloppu tulossa ja kaikkea.

eoseenikausi
Tämän kirjoituksen kirkkain kruunu eli saniaisenlehti eoseenikaudelta. Luulin tämän kuvan jo kadottaneeni ikipäiviksi mutta yllättäen se löytyi jonkun alikansion alikansiosta. Hyvä niin. Toista kuvaa kun ei taida missään ollakaan.

Ja toisekseen kuva tulee Keijo Parkkuselta jota silloiset geologit vihas kun ruttoa eikä ne suin surminkaan voineet äijälle antaa kunniaa mistään. Ei edes siinä tapauksessa että  olisi ollut kaikkien aikojen sensaatiolöydös.

Että sellaista on kertynyt. Toivotaan nyt että tämä kirjoitus inspiroisi enemmänkin ihmisiä pitämään silmänsä auki ja laittamaan kuvia nettiin.Lupaan edelleenkin varastaa kaiken mikä vaan on vähänkään pihistämisen arvoista.

Jukkis
Piilota kommentointilomake