Jos jokin on määrittänyt elämäni niin kyllä se on nuo 33-jutut. Siis pääväite että satakunnan alueella kirkot ovat rakennettu toisistaan 33.3 km välein. Hyvin harvoin olen esitellyt mitä tämän ilmiön taustalta löytyy -  ja myönnän että väliin se on ollut itseltäkin hakusessa.


Aihepiiri tapaa olla sellainen joka aikaansaa yleensä hiljaisuutta ja hyvin harva on tämän asian kanssa samalla aaltopituudella. Tiedä sitten alkaako jengi jo vähän kyllästyäkin, tunteeko vaivaantuneisuutta ja onko tätä vaan jauhettu liiankin kanssa. Sen toki tiedän, että niin lennokas kuin väittämä onkin, se on vienyt itseni ammattipiiressä lähinnä naurunalaiseksi. Siltikin vaikka ilmiö itsessään on toki todellinen, se voidaan todentaa ihan tilastolaskennalla. Eihän tämä tietenkään mikään helppo juttu ole mutta kun törmää johonkin todelliseen niin ne harvoin sitä ovatkaan.

Kun ilmiön kokoluokkaa tarkastelee, tajuaa hyvin äkkiä  se on rajoittunut satakunnan historiallisen maakunnan alueelle. Se tuntuu pysyttelevän alueen lauhanvuori – Ruovesi -  Jämsä – Padasjoki – pirkanmaa alueella ja etelässä rajautuu varsinaissuomeen jättäen vakkasuomen ja aurajokilaakson ulkopuolelleen. Aivan varmasti se katkeaa kuin veitsellä leikaten uudenmaan rajalle.

satakondia
Kirkot 33.3 km välein rajoittuvat melko selvästi muinaisen satakunnan alueelle. Niitä on hyvin vaikea löytää tämän alueen ulkopuolelta kuin yksittäisinä erillistapauksina.

Ilmiön iästä ei voi sanoa varmaa mutta melko selvää että se on pakanalliselta ajalta, mahdollisesti 700-800 –luvuilta ja on jatkunut aina keskiajalle saakka 1400-luvulle.

Yksinkertaisin muoto on kiilamainen kolmio. Se kielii pitäjäkuninkaiden olemassaolosta. En tiedä miten on valikoitunut mittojen määrä ja miksi näistä hunajakennoista tuntuu olevan vain yksi tai kaksi siivua. Sen lisäksi näyttäisi olevan isompia hunajakennoja jotka vuorostaan sisällyttävät nämä pienemmät hunajakennot itseensä, joka kai kertoo että jollakin on ollut verotusoikeus pitäjäkuninkaidenkin yläpuolella. Kutsun tätä työnimellä herttuakunta.

hautvuori
Hautvuori tuntuu olevan suurenluokan hunajakenno joka rajaa pienemmät sisäänsä. Varmuudella Hautvuori on ollut käytössä vain pakanallisena aikana. Tästä kuviosta voi päätellä että pitäjäkuninkaiden yläpuolella on vielä toiminut yläluokka jota sanon herttuakunnaksi. Niiden yläpuolella vastaavasti kuningas.

Maapinta-alojen lisäksi valtaosa 33.3 –mitoista menee vesistöjä pitkin, yleensä jokia. Tämäkin saattaa liittyä herttuakunnan omistusoikeuksiin ylitse pitäjäkuninkaiden.

Kokonaisuus vuorostaan kielii että herttuoidenkin yläpuolella on sitten ollut joku joka on vastannut varsinaisesta  kokonaisuudesta. Ei tule mieleen muuta kuin kuningas. Arvattavasti tällä kuninkaalla on ollut oma armeijansa pirkkamiehet sekä tietenkin nämä mittamiesten ammattikuntansa, joka on vastannut järjestelmän pysyvyydestä.

Tästä voi esittää johtopäätöksen että satakunta on ollut itsenäinen kuningaskuntansa vuosien 800-1400 –lukujen välisen ajan. Tämä on sitten erittäin vaikea keskustelunaihe koska olen ensimmäinen joka tätä edes esittää ja jos joku haluaa juttuun tarttua, ei voida muuta kuin spekuloida. Historia on tältä osin tyystin kadonnut eikä edes perimätietoa ole olemassa. On vain sen rakenteet eli nämä  33 –mitat jotka ovat onnistuneet säilymään kirkkolaitoksen pysyvyyden ansiosta. Se mitä näissä on sitten ollut alla ennen kristinuskoa, se alkuperäinen mittauspiste, on sekin tyystin tuntematonta. Kaikki on tuntematonta.

mutta näin minä sen itse näen. Näen senkin että kun satakuntalaiset levittäytyivät  eteläpohjanmaalle 700-luvulta eteenpäin, sama ilmiö alkaa toistumaan pohjanmaalla. Ja tästä onneksi on perimätietoa ja arkeologista evidenssiä. Ja näen että pirkkamiehet levittivät  ilmiön vielä pohjoispohjanmaalle omaksi ryppääkseen, ja sitä tapaa jossain määrin aina kainuussa saakka jonne on edetty jokia pitkin.

En minä tiedä onko tämä niinkään hörhöä  teoriaa. Siinä on oma järkensä ja sitä voidaan perustella vahvasti.  Tietenkin näin nettisivulla ei voi kovin perusteellisesti mitään sanoa, ja tuo kirja ja sen kirjoittaminen tästä aiheesta vaan venyy ja vanuu kun on monia tekijöitä jotka on aina esteenä. Valitettavasti. Mutta enpä  aatellu mennä kumminkaan hautaani ennen kuin olen tuonut uudestaan päivänvaloon tämän kadonneen kuningaskuntamme. Ja ottaen huomioon ettei vastaavaa tunneta muista maakunnista saati ulkomailta on pakko olettaa, että tämä satakunnan kuningaskunta on ollut kulttuurisesti ja laadullisesti yläpuolella toisia aikalaiskulttuureita.

mutta sainpahan nyt tämän vuodatettua ja aihepiiri voidaan taas jättää lepäämään toviksi.

Jukkis
Gravatar
kirjis
Mitä mieltä olet Unto Salon teorioista, että Satakunta olisi ollut alisteinen Ruotsin - tai siis Svean, kun Ruotsiahan ei tuolloin ollut - hallitsijoille? Ainakin satakunnan malli on sama kuin ruotsien puolella. Mutta mistä se olisi tänne tullut, kun hundare-järjestelmä taitaa olla alkujaan ihan muualta kuin Ruotsista?
Gravatar
Pertti
33,3 km = päivämatka (kävellen, soutaen, härällä, hevosella)?
Gravatar
Lanttu
Päiväntasaajalla maapallon piiri on 40075 km / 360 = 111km 320m

Napojen kautta maapallon piiri on 40008 km / 360 = 111km 133m

Keskimäärin siis 111km 227m

111,227 / 3,333 = 3,33681... km eli lähelle menee.

Gravatar
juppe
33.3 kilsaa on roomalaisissa yksiköissä 1.5 leugaa ja leuga oli yleinen mittayksikkö vielä keskiajalla, millon se alko saada erilaisia pituuksia. se omaksuttiin gallialaisilta ja sitä käytettiin kanssa germaanisissa provinsseissa elikkä aika lähellä.
Gravatar
tarja
Tai siis 33,3 kilsaa on 15 gallialaista leugaa...

Lisäksi 33,3 kilsaa on 18 meripeninkulmaa eli kaariminuuttia. Asteen pituus taas on 111 kilsaa. Sattumalta 33,3 kilsaa menee 111 kilsaan 3,33 kertaa...

Tämän lisäksi meripeninkulma on kymmenen (ptolemaioksen) stadiaa. eli 33,3 kilsaa on myös 180 stadiaa. Stadian eli stadiuonin mitan pituus on siis 185 metriä.

Piilota kommentointilomake