Talvella on hyvä miettiä noita kesän aikana keräämiä kivibongauksia ihan järjen kanssa. Tämä olkoon osoituksena mitä aattelen päivät pitkät enkä odotakaan että niistä kukaan kylmiltään tajuaa mistä helkatista edes puhun. Mutta joskus on vaan niin että kun sanoo asiat itselleen tai toisille ääneen, tajuaa itsekin asioiden yhteyksiä. tai sitten ei.


Ennen kuin ruotsalaisen Bo Westlingin sivusto otti ja hävisi ehdin kumminkin kopsaan sieltä megaliittikivien mallikuvan. Se on mielestäni ihan kiteyttävä  eikä minulla ole luokitteluun lisäämistä tai poistamista – samanlaisia ja –muotoisia ne on olleet tälläkin puolen lahtea.

bo westling 1

Minä toki tiedän että ne ovat kivinen sarjakuva joka kuvaa luomiskertomusta. Kun ruudut asettelee oikeaan järjestykseen, ilmenee että maailma on syntynyt punaisesta alkumunasta. tai pikemmin tämä mystinen alkusynnyttäjä synnytti ensimmäisen uroksen joka sittemmin siitti koko maailman. Tarinaan kuuluu olennaisesti sekin osuus jossa alku-uros kelluu alkumeressä kunnes löytää alkusaaren jonka siittää täyteen elollisia. Vivahde sanoo vieläpä että lintu johdatti uroksen saarelle.

kohoaminen
Tämä artikkeli käsittelee tätä kivityyppiä eli keskeltä keikkuvia kiviä.

Silti mietityttää nuo kivet jotka kohoavat joko keskeltä tai reunoistaan. Ylläolevassa kuvassa numerot 4 ja 6. Jotakin kohoamista siinä tapahtuu ja väkisinhän sen täytyy tarkoittaa alku-uroksen nousua merenpohjasta. Nostaen päänsä alkumerestä – kohottavi kokkoansa. Toisaalta kun sitä ajattelee niin nouseminen on sinänsä merkityksetön yksityiskohta tässä suuressa kertomuksessa. Sehän kuvastaa vain liikettä joka tapahtuu pisteestä A pisteeseen B ja on sitä myöten vain detalji.

koho 1
Sen vastakohta on sitten reunoistaan irti olevat kivet.

Vai sisältyykö siihen sittenkin funktio jota ei tule ajatelleeksi? Mietitään. Alku-uros kuoriutuu punaisesta alkumunasta ja viettää aikaansa ilmeisesti merenpohjassa ylhäisessä  yksinäisyydessään. Kunnes eräänä päivänä siitä tulee sukukypsä ja on valmis siittämään maailman. On siis siirrytty lapsuudesta aikuisuuteen. Tokihan on niin että tämä miehuuskoe kuten sitä on sanottu, on edelleen maailmanlaajuinen siirtymäriitti – meillä sitä edustaa rippikoulu. Ottaen huomioon riitin merkityksellisyyden kaikissa kulttuureissa, jopa tässä alkukulttuurissa, ei se sittenkään taida olla niin merkityksetön yksityiskohta. On kyse ikiaikaisesta laista jossa pojista tulee miehiä ja sen vuoksi se on vallannut myös kertomuksesta ison lohkon.

kohottavi kokkoansa
Tarinan seuraava vaihe on kun sukukypsä alku-uros nostaa päänsä alkumeren yläpuolelle. Kohottavi kokkoansa niin sanotusti. Tämä herrasmies löytyy Vöyriltä ja on aikanaan tsiigannut ancylusmerelle.

Jäljellä on toki että miksi kaksi erilaista kiveä? Vai onko reunoistaan ylhäällä keikkuva se sukupuolielimetön versio ja keskeltä killuva sukupuolielimellinen? Jotenkin alkaa itsekin kuulostaa jo 60-luvun vapaan rakkauden aikakauden tiedemieheltä. Jotenkin luulen että tällä teoreemalla selittää vain toisen kiven mutta toinen kivi liittyy johonkin kertomuksen toiseen osioon jota ei vielä tässä päässä  ymmärretä. Se on tämän kivisen palapelin yksi pala joka ei vielä sovi kokonaisuuteen kunnes sitä oppii ymmärtämään, ja se loksahtaa paikalleen kuin itsekseen.

Näitä minä mietin. Te jotka ette ymmärtäneet mitään ja mielestänne katselette kiviä jotka on jääkausi kivasti nostanut erikoiseen asentoon, ette voikaan ymmärtää mistä tässä puhutaan. Vaan olkaa huoleti, joskus koettaa se päivä kun tämä selitetään juurta jaksain kohta kohdalta niin näette saman kuin minäkin, tai ne jotka tätä sinikiveä ovat seuranneet. Ei nyt kuitenkaan heilahdeta vielä ylimielisen puolelle, tässä on vielä paljon pureksittavaa itselläkin. Kun törmää kokonaiseen tuntemattomaan kulttuuriin tässä maassa, josta kukaan ei ole tietänyt mitään, ja jotka ovat pykänneet tuhansittain kivipatsaita pitkin maita ja mantuja, ja joista niitäkään ei ole kukaan kyennyt tunnistamaan niin… aikaa tarvitaan.

Jukkis
Piilota kommentointilomake