Ainahan meitä suomalaisia on kiinnostanut ketkä ja milloin laskivat ensimmäisenä jalkansa näille raukoille rajoille. Onhan se kuin suuren kansallisen kertomuksemme alkuhetki. Virallisesti se siis tapahtui Ancylusjärven aikaan  kun maaperämme oli jo pitkälle nykyisen näköinen. Tässä nyt höpistään sitä oikeaa tiedettä jotta saadaan nämä megaliittikivet aikajanalleen.


Asutushistoria on sekin kokenut tutkimushistoriansa aikana monenlaisia variaatioita. Varhaisin oli Aspelinin mongoliteoria, jonka mukaan alkusuomalaiset siirtyivät asteittain kohti länttä jostakin Altain vuoristoista. Tämä olisi tapahtunut 700 jKr. Näkemys voi nykypäivästä käsin olla hellyttävä mutta se on aiheuttanut myös paljon vahinkoa suomalaisten itsetunnolle. Sillä se istui hyvin nopeasti vallitseviin rotuterioihin ja mongoliset ali-ihmiset eivät tulleet kovinkaan korkealle noteeratuiksi kansojen rodullisessa vertailussa, jota erityisesti svekomaaniset rotuteoreetikot korostivat 1900-luvun alkuvuosina.

Sen korvasi 1905 Hackamin uudisasutusteoria, jossa seurattiin yksinomaan tarhakalmistojen esiintyvyyttä 200-luvulla jKr. Kiistatta se avasi näköaloja varhaisavirolaiselle vendi-kulttuurille, mutta ei juuri muuhun. Heitä tosin nykyinen historiankirjoitus karsastaa. heistä tiedetään vain että olivat nykyisten virolaisten edeltäjiä ja että kävivät kovaa meripihkabisnestä roomalaisten kanssa.

Kartta 4 350px
Nykyteoria lähtee että maatamme ei asutettu ennen ancylusjärven aikaa. Kartassa pistää silmään että komsankulttuurin asutusjälkiä on nuorennettu tuhannella vuodella jotta se saataisiin istumaan nykyiseen asutusteoriaan.

Seuraavana putkahti sitten vähän tunnetumpi kuulu Volganmutka-teoria jossa asutushistorian alku siirrettiin jo niinkin kauas kuin vuosille 4100-3500 eKr. Tämä on edelleenkin kieliteoreetikkojen rakastama teoria, vaikka migraatio-teoriana (valmis kokonainen kansa siirtyy valmiina pakettina uudelle alueelle) se onkin vähän hupsu.

 Nykyisin on vallalla Nunezin teoria (1987) jossa eri suunnista –lähinnä venäjältä ja baltiasta -  saapuvat ihmiset olisivat seuranneet vetäytyvää jäätikköä. Karjalankannaksella olisi oltu jo vuonna 9200 eKr. ja Askolankulttuuri vuodelta 8600 eKr. Seurata vetäytyvää jäätikköä on tietenkin kornilta kuulostava  käsite, ja jos jokin on tänne vetänyt ihmisiä  niin kyllä se on meriallas, jossa on polskinut vaikka mitä ravinnoksi kelpaavaa.  Teorian ulkopuolella kummittelee erikseen komsan kulttuuri. Vaikka loogisesti ajatellen asutushistorian kuvittelisi etenevän etelästä pohjoiseen, ovat vanhimmat löydökset silti Norjan ja Suomen raja-alueilla Jäämeren rantamilla ja ajoitettu jo vuoteen 9500 eKr. Jäänteitä komsan kulttuurista on löydetty nykyisin torniojoenlaaksosta saakka.

Jukkis-teoria lähtee llikkeelle ihan eri sävyistä.  Se seuraa wiikiläistä genetiikkaa, ja sen pohjalta esitetään johtopäätös että varhaisimmat skandinavian asukit olivat U-geenin kantajia. Ruotsalaiset, jotka ovat pisimmällä DNA-arkeologiassa vahvistavat, että varhaisimmissa ihmisluulöydöksissä  U-geeni kummittelee vahvasti. Suomeksi tämä tarkoittaa että U-geenin kantajat ovat olleet baskeja ja heistä on irronnut mutaatio jonka tunnemme nykyisin saamelaisina.

skandinavian alkupera
Pakko myöntää että on sitten karsean näköinen karttakuva.  Äkkiä tein. Siitä  pitäisi ilmetä maailma vuodelta 9600 eaa kun britannian ja ruotsin välillä oli kuivaa maata ja jota asuttivat baskit - ja josta skandinavian varhaisin asutus sai alkunsa. Saamelaisethan ovat baskeista irtautunut. Samaan aikaan kuitenkin itämeren altaan (silloin vielä yoldiameri) asuttivat N3 -geenin haltijat eli nykysuomalaisten esi-isät. Teoria on perusteltu mutta tiedemaailma ei sitä tule noteeraamaan.

Ursula-geenin kantajien keskuspaikka on ollut myyttinen Doggerland.  Pohjanmerenmaa kuten sitä voi myös kutsua ja josta on päässyt skandinaviaan kastelematta jalkojaan.  Sittemmin se vajosi merenpinnan alapuolelle kun sen alla oleva plastinen massa siirtyi nykysuomen alle ja alkoi nostamaan Suomen maaperää  joka kohosi sitä mukaa kun Doggerland vajosi.

Vaikka nykyisin käytetään mitä eksyttävämpiä termejä, Ahrensburgin kulttuuri, Swidryn kulttuuri, hensbackan kulttuuri, fosnan kulttuuri jne jne ovat ne vain kansallisia termejä  mutta kulttuuri itsessään on aikanaan ollut hyvinkin yhteneväinen aina Britanniasta Puolaan ja Skandinavian eteläosiin.

Ruotsalaisten mukaan ensimmäinen ihmisjalka astui Skåneen 11 000 eaa mutta nuoremman dryaskauden kylmyys karkoittivat ihmiset ja vakituinen asutus alkoi vasta vuodesta 9600 eaa alkaen.  Varhaisin luulöydös, Barumin nainen Skånesta vuodelta n. 7000 eaa oli U5 –geenin kantaja eli esi-saamelainen. Tummaihoinen ja sinisilmäinen. 

jalkakivi
Näitä kiviä esiintyy lähes yksinomaan ylimmän rantaviivan yläpuolella eli aikajanan mukaan ne asettuvat kaikki vuodelle 9500-9300 eaa. Virallisestihan asutushistoriamme alkaa vasta vuosista 8600-8400 eaa.

Samaan aikaan – siis oman näkemykseni mukaan –idästä saapui ihmisiä jotka kantoivat N3 –geeniä tai N1H1 –geeniä ja ovat nykysuomalaisten esi-isiä. he tulivat paikalle 9500 eaa. Heille riitti itämerenallas ja sen hylkeitä polskiva saaristo eli asuttivat maamme nk. supra-akvaattisia alueita (ylin rantaviiva). Heillä  oli täysin omanlaisensa kivistä koostuva megaliittikulttuuri jollaisille ei ole vastinetta missään päin maailmaa ja jopa siperialaisten muuten niin taidokkaat luuveistokset ym eroavat jyrkästi tästä  kulttuurista. Mikä ilmentää että N3 –geenin kantajat ovat kyenneet paikanpäällä luomaan täysin uniikkia ja lähes korkeakulttuurista kivikulttuuria. Seuratessa kiviä ilmenee että nämä alkusuomalaiset asuttivat myös keskiruotsia jonkin aikaa ja viitteitä tästä  kulttuurista on erityisesti Trollstenen alueella.

Näin minä näen tämän kivikulttuurin.Kuin senkin että tiedemaailman nykyisin hyväksymä Nunezin asutusteoria on ylimalkainen ja vanhanaikainen.

Jukkis
Gravatar
Piirakkatari
Kiitos Jukkis todella mielenkiintoisesta sivustosta, ja kiitos myös muillekin sisällön tuottamisesta. Myytinmurtajat on parasta ohjelmaa mitä on ruudusta tullut pitkään aikaan tai koskaan. Osiris oli Uudenmaan siittäjä Ris, O si ris. Sen voi lukea myös toiseen suuntaan, si ris O, siittäjä Ris Uudenmaalta. Tunnetaan hedelMÄLLIsyyden jumalana ja se tarkoittaa siittäjää. Tunnetaan myös nimillä wRis ja uRis. Tästä voidaan päätellä, että nimi todellakin oli Ris. Osiris keksi kaikki nimensä itse vihjeeksi meille. W ja U tarkoittavat sitä, että Osiris nimen voi lukea kumpaankin suuntaan, merkitys pysyy samana ja se ei ole palindromi. Tuollainen nimi on todella vaikeaa keksiä, yrittäkää vaikka itse keksiä vastaavaa. Epäuskoinen pikkuveljeni yritti ja onnistui neljällä kirjaimella, mutta siihen tuli väkisinkin pilkku väliin, kun sen luki toiseen suuntaan. Osiris oli todella viisas mies.
Gravatar
Iku-ri
Joteskin tuntuu että noi megaliitit on alkuasukkaiden tuotoksia. Miks jotkut muinaiset mamut olis niitä pystyttänyt just sillon kun rantaviiva alko laskeen?

Gravatar
Antero
Joulun aikana kävin läpi näitä DNA tutkimuksia ja ennen Niilon saapumista Iivari asui jo täällä ja sitä pidetään pohjoismaalaisena gro-mangon alkuperäis asukkaana 35000 vuoden takaa. Iivarin puoliso on lähes aina Ursula kun Niilolla se on Helena... Saamelaisten vanhin DNA on Iivari, puoliso joko Ursula tai Venla, mutta myöhemmin tuhatluvulla vasta, miesten DNA:n on korvannut Niilo joka nykyisin on jo enemmistönä. Tässä on tapahtumassa hidas miesten väestönvaihto myös pohjalaisten keskuudessa Niiloksi, joka alkoi 1600-luvulta. Samaa Iivaria mitä on Keski-Englannissa 15,2 prosenttia, on Satakunnassa ja Ilmajoella vielä toistaiseksi. Mutta katoaa täältä kuten vanhimpia oleva G, 1 ja 2 koko Euroopasta. G on jäämies Ötzin haaraa ja heitä on ollut muutamia vanhastaan Suomessakin. Sellainen huomio myös, että Niilo ja R1a ovat kulkeneet käsikkäin ja Niiloa on myös somalialaisten keskuudessa...

Englannin Iivarit ovat joko Ilmajoen isäntiä viikinkiajalta tai jäänne doggerlandian ajalta.

Piilota kommentointilomake