Köyliönsaari on mielenkiintoinen paikka –on tullut käytyä moneen kertaan. Hiljainen, rauhallinen ja seesteinen paikka jossa on jotain lumoavaa. Suositan ihan hiljentymiskohteeksi. Tällä kertaa kumminkin tutustumme sen 33-mittoihin.Kuten lukija huomaa, ei tässä päästä satakunnasta vielä mihinkään ja ellen välillä hyppelisi pois kokemäenjoen varrelta, homma menisi varmaan vieläkin tuskallisemmaksi. Koetan tässä välillä ettiä jotain toistakin jutunjuurta ettei menis ihan tämmötteks... Köyliönsaaressahan on siis kirkko ja tiettävästi kartanonmailla ollut muinoin toinenkin. Kuka tietää paljonko niitä on siellä ollutkaan... paikkaahan pidetään luonteeltaan jo muinaisen mahtimiehen tai pitäjäkuninkaan asuinpaikkana.

kirkkokari 1
Kirkkokari on ihmisen kokonaan rakentama saari ja sen pieni muistokappeli on jämptisti 3.33km päässä Köyliönsaaren kirkosta.

Tämä nykyinen kirkko lienee  kuitenkin ollut jo hyvän aikaa paikallaan sillä sen alta löytyi lallinkellarina tunnettu kivetty kellari, joka lienee keskenjäänyt kivikirkon alku. Voi se olla vanhempikin. Onhan tuota epäilty että sinne on aikanaan yritetty tehdä kunnon kivilinnaa – Vesilahden kartanon tyyliin – ja sen rantaan vieviä kiviportaitakin on epäilty tehdyn jo 500-luvulla.

kiviportaat koylio
Köyliönsaaren kiviportaat joiden on epäilty periytyneen jo 500-luvun kelttikirkolta. Mikä mahtaa sitten olla asiassa totuus? Ainakin itse piipahdin täällä hollantilaisen tutkijan kanssa, joka teki laajaa tutkimustyötä kelttikirkon vaikutuspiiristä ja löytöretkistä. 

Yhtä kaikki, Köyliönsaaren kirkosta on jämptit 33.3 km niin Nakkilan kirkkoon, Irjanteen kappeliin kuin Alastaronkin kirkkoon. Ja jos oletamme, nimenomaan oletamme, että Eurajoen varhaisempi kirkko sijaitsi vastapäätä sen pappilaa nykyisen voimalaitoksen kohdalla, saadaan siihenkin 33.3 km etäisyys.

On kuitenkin mielenkiintoinen detalji että järvellähän sijaitsee se kuulu murhapaikka jossa Lalli murhasi piispa Henrikin ja siinä kohtaa on tämä kirkkokari jossa on joku muistokappelinkin tapainen. Pyhiinvaelluskohde siis. Kirkkokarihan on siitä mielenkiintoinen että se on ainoa ihmisen valmistama saari. Sen etäisyys Köyliön kirkosta on tasan 3.33 km joka ei varmaan ole millään muotoa sattumaa. Pikemmin päinvastoin.

koylionsaari
Köyliön kirkon 33.3 km väliset etäisyydet toisiin kirkkoihin.

Hyvin harvoin löytää näin perusteltua kirkonpaikkaa mitä köyliö on. Yleensä näissä on se sama murhe, että kun pitäjässä on lukuisia kirkonpaikkoja, ja vähän kaikista menee joku mitta jonnekin, joutuu aina valitsemaan kun näistä tekee jonkinlaista tilastoanalyysia. Sillä tuntuu jotenkin älyttömältä käyttää useaa eri mittapistettä samasta kohtaa joka on vaan turhaa työtä. Samalla kuitenkin aina menettää muutaman mitan. Tai voisihan sitä valita ne kaikki mutta sitten on rehellisyyden nimissä valittava kaikkien pitäjien kaikki vanhat ja uudet kirkonpaikat.  Tilastollisesti sillä ei merkitystä, sattuma-arvo on ja pysyy 0.2% hujakoissa eikä tietoinen mitattomien valitseminen paljoa hetkauta ilmiön tarkoituksellisuutta. Siinä on vaan niin helkutinmoinen työ. ja samalla sitä antas kriitikoiden käsiin työkalut kun kumminkin irvitään tarkoitushakuisesta etsinnästä. Onneksi tätä ei tartte sentään Köyliön kohdalla soveltaa.Jukkis