Vietinpä tuossa parikin ehtoota luodakseni kartan myyttisestä muinais-Kainuusta ja olihan se vaivan arvoista, jos se oli hauskaa. En tähän tietenkään ole millään muotoa tyytyväinen muttei auta olla ronkeli – tiettävästi maailman ensimmäinen kartta joka edes yrittää hahmottaa asioita. Lukekaa ja tutustukaa.


Ja lopputulos on sitten tuollainen tuhru josta hädintuskin saatte selvääkään. Noh, ehkä me näemme tämän kartan vielä joskus kirjankansissa ja kunnon kokoisena. ja huolellisemmin tehtynä. Ellei näitä paikkoja halua merkitä ylös, on homma tehtävä kertaheitolla vaikka alkaisi väsyä ja siinähän sitten oikoo mutkia, kun joka kolkkaa ei tutki huolella.

muinais mutka
Tää on mun lemppari ja oon nimenny sen `muinaismutkaksi´. Tieverkko näkyy edelleen olevan jossain määrin olemassa tukkiteinä ja mutka kiertää Uudenluhdankallion. Hautaukset on tehty muinaistien varrella oleville kallioille.

Tämähän nojaa puhtaasti pohjanmaan hautaröykkiöihin joita on kiitettävästi merkitty netin maastokarttoihin. En silti sano että kartantekijä olisi ollut täydellistä  laatua, enkä sano sitäkään että Museoviraston rekisteriportaali olisi yhtään sen laadukkaampi. Mutta jotakin on käytettävä, tahtoo tai ei. On kuitenkin suht turvallista olettaa että kivikasat ovat aikalaisia koska niiden tekeminen loppui vuoden 700 jaa tietämillä  tähän kuuluun asutustyhjiöön ja toisekseen ne korreloivat rannansiirtymäkarttojen kanssa ainakin alustavasti. Vaasankaupungin sivuillahan oli loistava historiallis/geologinen kartta-aineisto eri vuosisadoilta joka sitten otti ja katosi kun olisin sitä kunnolla tarvinnut.

Hautaröykkiöistä on nähtävissä selkeä nauhamaisuus joka kielii muinaistiestä tai pikemmin –polusta. Se etenee kunnes kasvaa yllättäin oikein kivikasojen kokoelmaksi ja sitten taas jatkaa matkaansa yksittäin. Siitä voi päätellä  tien, ja vastaan tulevan kylän, ja taas tien jatkumisen, muutaman risteyksenkin. Lopulta ne kaikki päättyvät ei-mihinkään, ilmeisesti sen aikaisen merenrannan ääreen?

rautakautiset kylat pohjanmaa pieni
Toivottavasti tästä ny sais ees vähän selvää. Vaikea näyttää isompana kun alkaa tulla sivuston raamit vastaan. Tästä pitäisi näkyä summittainen tieverkko ja kylät.  Nimet on poimittu vaan lähimmästä röykkiökasojen paikannimestä tai nykyisestä kylästä.


Jos tuosta kartasta jotain saisi selvää, niin siitä erottaisi että olen koettanut piirtää taloa kylän merkiksi, ja mistä tulee savua, se on sitten iso kylä. Tälläisiä tosi tihentymiä, jotka kertovat isosta asutuksesta ovat ainakin Pirttijoki, Laihian Isokylä, Aittomäki ja sen vastapuolella Hiiripellon pohjoispuoli. Vöyrillä vasta isoja kasakeskittymiä onkin: Lågbelt, Mustamäki ja Västerbacken. Nimet ovat tottakai vain viitteellisiä jotta vähän ns. pysyisi kartalla mistä päin näitä kannattaa etsiä.


tervaneva
Tervaneva. Ilmeisemmin muinainen merenlahden pohjukka näihin aikoihin. Näkee rykelmän josta voi arvata että siinä jossakin on ollut muutaman talon kokoinen kyläkunta. Vasemmalle lähtee tieura kohti Aittomäkeä ja Laihian Isokylää, oikealle oikea erämaapolku Orismalan ohi jonnekin merenrantaan asti Kalapäähän.

Tätä  selvitellessä tuli ilmi se jokiperän ”kadonnut kylä” jossa olen ollut muutamaankin otteeseen. Se näkyy olevan muinaisen merenlahden pohjukassa ja ilmeinen risteys Kurikan suunnasta kohti Pirttikylää ja Isokylää ja toisaalta taas pohjoiseen Ooperin kautta Orismalaan, jossa näkyy olleen keskiverto kyläkunta.

Tämän enempiä ei nyt tästä aiheesta. Joku päivä teen sen sitten kunnolla ja ajan kanssa. ja tuskin tämä muutenkaan on vielä mikään lopullinen totuus, mutta onpahan päänavaus uudelle ja tuntemattomalle.Kyllä nää tarttee paperikartalle panna jotta niitä saa funtsata ajan kanssa.

Jukkis
Gravatar
TarJa
Jotenkin minulla on sellainen tuntuma, että ainakin noi Uudenluhdankallion ympäristön kallionyppyjen haudat ovat peräisin siltä ajalta kun ne ovat olleet saaria eli about noin kuuden tuhannen vuoden takaa kun kerran kaikki sijaitsevat 60 m korkeuskäyrän yläpuolella. Jotenkin tuntuisi luontevammalta, että vainaja on Tuonelan lautturi olisi vienyt vainajan Manalaan soutamalla Tuonen mustan joen yli. Tai, jos ei muuta niin edes naapurisaareen... Vaikka se vaikuttais kuinka houkuttelevalta ajatella, että paikalla olis ollut muinaistie kun haudat ovat nauhamaisessa jonossa, niin ei se välttämättä ole niin mennyt. Todennäköisesti tämä on vain osoitus siitä, että maa on noussut merestä ja hautaukset on siihen aikaan mieluiten tehty rannan tuntumaan.
Gravatar
Super-electric
Aika paljon olen muinaishistorian kirjoja lukenut.. jokaisesta itseään kunnioittavasta kunnasta on ilmestynyt historiateos.. mutta hyvin harvassa on rekonstruoitu rautakautinen asutus/tiekartta sekä sen aikaiset vesistöt. Tällaisen muinaiskarttoja käsittävän teoksen julkaisu olisi jo sinällään uroteko.. ja todennäköisesti myyntimenestys.
Piilota kommentointilomake