Hahmotetaan ongelmaa. Olen tottakai pohtinut paljonkin tuota sotaretkeä muinaisKainuuseen vuoden 600-700jaa tietämillä, mikä  lieneekään sitten tarkka vuosiluku, ja ainoa johtolanka on edelleen se Jokikylän metsänsiimeksessä oleva muinaiskylä, joka on sinne ammoin unohdettu ja kadotettu.


Tokihan sotaretki pohjanmaalle täytyy olla jossain määrin todellinen tapahtuma. Jo yksin Leväluhta ja ns.  asutustyhjiö todistaa että jotain radikaalia siellä on tapahtunut. Vaikka tuo Leväluhta nyt on ajoitettu tietyn ajallisen haarukan sisään 300-luvulta 700-luvulle.Ei se varmaan ihan noin ole. Radiohiiliajoitus antaa vain summittaisia lukuja ja joka mittaus on aina omannäköisensä.  Aikanaan tehtiin testikin jossa lähetettiin näytepala – jonka ikä tiedettiin – seitsemään laboratorioon ja saatiin seitsemän erilaista vastausta. Vastaus yleensäkin  voidaan esittää vain plus miinus 500 vuotta ja sillä  tarkkuudella. Tästä ei saisi esittää johtopäätöstä että otanta on viidensadan vuoden mittainen, vaan myöntää että tapahtuma vain kuuluu tietyn ajallisen haarukan sisään. Itse pidän selvänä että Leväluhdan uhrit ovat menneet vetiseen hautaansa, tapettuina ja osin syötyinä, kertaheitolla joskus 600-luvun loppupuolella.

botnia vedet
Olauksen kartassa esiintyy salaperäinen sotajoukko ja vielä salaperäisempi järvi.

Mutta onhan sotaretken piirtänyt kartalle myös  Olaus Magnus. Siinä, tosin keskiajan sotisovissa, rantautuu hurjia juutteja ja yläkulmassa näkyy pohjalaisen Frosten keräämä miesjoukko menossa vastaan. Johonkin perimätietoon tämän täytyy nojata, kenties siihen samaan johon Messeniuskin tarttui 1600-luvun puolella. Nykyisin tästä perimätiedosta ei ole mitään jäljellä meille jälkipolville. Jotenkin kansantarinat varmaan ovat keikkuneet tuon järven ympärillä. Ongelma vaan ettei tuollaista järveä enää ole olemassakaan. Muuten jokainen järvi Carta Marinassa on kyllä tunnistettavissa.

laihelan vedet
Ruotsalainen Kartagenerator esittää summittaisen ja likimääräisen sijainnin oletetulle järvelle joka tosin tähän aikaan (500jaa) on vielä ollut avoin merenlahti. Jotenkin näkee että järvi on vain summittaisesti läiskäisty johonkin kohtaan ja sen kokoluokkakin pitäisi olla lähes tuplasti isompi.

Tämä on vähän kinkkinen juttu mutta silloin 600-luvulla kun rantautuminen tehtiin, se oli vielä meren rantaviivaa.  Sittemmin merenlahti jäi eristyksiin ja supistui järveksi joka oli kuulemma olemassa vielä  1700-luvulla kunnes kuivattiin olemattomiin. Jostakin Jurvasta Jokikylään vissiin olis oikea kokoluokka. Olaus on tietenkin merkinnyt sen karttaansa järvenä. Järven muoto on ehkä suurinpiirtein oikea vaikka näihin karttoihin kannattaa muuten suhtautua terveellä varauksella kuten ympärille läiskittyihin kyliinkin, joiden sijainnit ja nimet voivat olla mitä tahansa.

salavedet
Kun noita muinaishautoja on  asetellut kartalle, niistä kyllä erottaa järven kokoisen aukon.  Tai siis merenlahden koska lähes jokainen kivikasa on tehty vuosien 300-600 välisenä aikana ja sitten täysi nada - ei mitään.

Asia kiinnostaa sen takia että kuten on tullut moneen kertaan toitotettua, on siellä Jokikylässä metsän keskellä ihka aito muinaiskylä joka on sinne ammoin unohdettu ja päästetty katoamaan, kiviaitoja lukuunottamatta. Enkä kyllä pitäisi niitä millään lailla kiviaitoina joita syntyy pellonraivauksen yhteydessä. Siihen ne ovat liian pitkiä, liian monta vierekkäin ja aivan taatun kaukana pelloista jotta niitä kukaan lähtisi roudaamaan, ja vieläpä peltoihin nähden pituusuunnassa. Lisäksi niissä  on ihan selkeä rantakiveys. Jokin muutaman talon kokoinen kylä siinä on ollut, mutta koska, sitähän ei voi tälläinen maallikko ominpäin selvitellä.


rantatoyras
Tämä on aivan selvä kivetty rantavalli. Älkää alkako väittelemään...


Olen muuten käynyt siellä kaikkineen kolme kertaa etsimässä sitä varsinaista kivilaituria. Panen sen tähän ja sain sen aikanaan tutuntutulta ja tosiaan kolme etsintäretkeä on takana, eikä se sieltä  tunnu löytyvän millään. Enkä ole kuvanottajaankaan saanut yhteyttä vaikka kuulemma on omatoiminen kivikasabongaaja siellä päin ja varmaan mielellään tulisi sen minulle näyttämään. Joku kirous tässä jutussa nyt on.

kivilaituri
ja siinä se ny on se kivilaituri jota en ole onnistunut löytämään enkä saamaan edes yhteyttä kuvanotttajaan. Tohon on isot laivat/veneet parkkeeranneet kylkeen kiinni ja on tavara vaihtanut omistajaa. Ei uskoisi mitä kaikkea pohjanmaalla on syvällä sisämaassa.


En ole kyllä koskaan selvitellyt mahtaisiko näitä kadonneita kyliä olla enemmänkin siellä päin. Pohjanmaa on varsin metka paikka siitä, että sieltä tosiaan voi löytää rantakyliä sun muita kivilaitureita keskeltä metsää joten voisihan sitä olettaa että jos on yksi, voi olla useampikin. Mainittuna harmittomasti jossain rekisteriportaalin sivuilla pateettisen kunnanarkeologin toimesta. Näin sitä tietoa vaan kummasti karttuu koko ajan kun asiaa pöyhii.

Jukkis
Piilota kommentointilomake