Paikkahan on tietenkin Muuratsalossa ”Ramin kuntopolun” päässä oleva Tapionalttari. En ole itse piipahtanut vielä paikanpäällä mutta aattelin tänä kesänä käydä. Sitä odotellessa voitte tutustua paikkaan vaikka satunnaisen retkuilijan blogista:
hakolanvuoren-tapion-alttari-muuratsalo
http://www.satunnainenretkuilija.fi/2015/06/hakolanvuoren-tapion-alttari-muuratsalo/
Kuten huomaatte, siellä on ne samat totemikivet, kivikehät kielimässä asuinpaikasta ja ylipäätään mesta on tyystin samanlainen Kivikeskun vastaavan kanssa. Kuuleman mukaan siellä on käynyt muhkeat 11 000 turistia/samoilijaa joista kukaan ei ole oivaltanut paikan sisältöä. Kaikille se on vain kiva jääkauden tekemä luonnonoikku. Jos joku epäilee ihmiskättä, on pitänyt ajatuksensa omana tietonaan.

Vuonna 9400 eaa Muurame näytti vähän toisenlaiselta. Se oli sokkeloista saaristoa, vähän kuin ahvenanmeri nykyisin. Tapionalttari on rakennettu ammoin saareen ja kivikehästä päätellen ollut pihatotemi suoraan asuinpaikan edessä. ko. saari ympyröity punaisella.
Sukulaiseni tuossa kysyi että sinähän käyt mettissä ettimässä niitä jääkauden nostamia kiviä, että miten sinä aina löydät niitä? Rehelliseen kysymykseen rehellinen vastaus. Totesin että siten ettei ne ole jääkauden tekemiä ensinkään vaan ihmiskäsien. Niiden sijainnit voi tämän takia helpolla päätellä jo kotoa käsin,sillä ne ovat kaikki samalta aikakaudelta. Tämän vuoksi niitä esiintyykin vain tietyllä korkeuskäyrällä. Katseli minua silmät sirrillään epäuskoisesti; lapsikin tietää että ne on jääkauden tekemiä.
Niinpä! Minkä lapsena oppii, siinä pysytään. Sanotaan että tieteellisen vallankumouksen salaisuus on, että osaakin kyseenalaistaa arkisen asian jota on elämänsä ajan pitänyt itsestäänselvänä. Minä olen kylläkin oppinut näkemään asian kokonaan uudella tavalla mutta vielä melkein lajissani ainoa. Se tietämättömyyden muuri on jokaisen ihmisen kohdalla edessä, ja käytännössä joutuisin selittämään tämän asian viidelle miljoonalle ihmiselle erikseen, jos sitä haluaisin julkituoda.

Ei ole Tapionalttarista copyright -vapaata kuvaa joten tyydytään näihin naapurisaaren vastaaviin. Tämä Konnevedeltä.
Ja onhan se sanottava etten mikään helppo tyyppi ole.En minä ole koskaan osannut luoda näistä sutkauksia; helppotajuisia lauseen kahden mittaisia tiivistyksiä joka avaa asiat kaikille. Onhan se nähty että mun jutuissani vilisee mitä vaikeimpia termejä; on Yoldiamerta, pleistoseenia, mesoliitti-ja paleoliittikausia, nuorempaa ja vanhempaa Dryasta, ancylusjärveä,Askolankulttuuria jne jne joista harva mitään ymmärtää. Ne on liian monelle liian hämäriä käsitteitä. Myönnän olevani vaikeaselkoinen ja varmaan tämän takia en tunnu saavan niskaani edes nettimaailman känkkäränkköjä,koska mun kanssani ei ole helppo kinata. Ammattitason ihmisetkin on yleensä hiljaa, mitä nyt takanapäin vittuilee mutta sillain hiljaa, etten vain ole kuulemassa. Minähän tulisin heti paikalle messuamaan korkeuskäyristä, holoseenin ilmastosta, ja sellaisesta mistä vain harva osaa samalla tasolla kinata.
Mutta en minä syytä niitä jotka ei näe jotain Tapionalttaria ihmiskäden tekemäksi. Kun on omaksuttu että ne on jääkauden tekemiä, ne on silloin jääkauden tekemiä. Käytännössä saman ihmisen pitäisi nähdä toinenkin kolmijalkainen kivi Kukkulankuningas siitä läheltä Isojärven kansallispuistosta. Tuskin sekään vielä avaisi silmiä oivaltamaan että luonto tuskin valmistaa kahta identtistä kolmijalkaista kiveä. Pitäisi nähdä vastaavia vielä Jämsän mettistä ja erityisesti Konneveden maastoista joissa näitä on. Yllättäen niitä putkahtelee esiin sieltä täältä, ja varsin läheltä toisistaan. Kaikissa aina kolme irtokiveä allansa, ja asettelu aina sama: kaksi kiveä takana ja yksi edessä ns. leuan alla. Ja huomata että takana olevat kivet ovat harmaita ja edessä oleva punainen.
Ajatelkaa että tosiaan 11 000 ihmistä on nämä nähneet tajuamatta näkemäänsä. Minä kun olen heittänyt muutaman luennonkin aiheesta on varsin tavallista että joku yleisöstä toteaa että noita on lapissa pilvin pimein. Joku toinen sanoo nähneensä niitä milloin missäkin kansallispuistossa vetonaulana, joku näki niitä Saimaalla kalliotöyrään päällä. Yksi tietää sellaisen jo kesämökkinsä lähimetsästä.Kaikki tietää, kaikki on nähneet. Kukaan ei ole vain koskaan oivaltanut.

Erona Kivikeskun ja Muuramen asuinpaikkojen välillä on tämä kivikeskulainen kivi. Selvästi sitä vasten on hiottu jotakin mutten kuolemaksenikaan keksi että mitä.
Turha olla kuitenkaan ylimielinen ja antaa ymmärtää, että olisin ainoa nero joukossanne. Minä tiesin nämä kanakivet jo kymmenkunta vuotta sitten kun kaveri näitä bongaili pitkin mettiä ruotsalaisen Bo Westlingin inspiroimana. Esitteli niistä valokuvia minulle. Minäkin aattelin vielä että ne on jotain metsälappalaisten seitakiviä jostain ajanlaskun alun taitteesta,ja kiinnostukseni oli lähinnä hajamielistä laatua. Vaati pitkän salapoliisityön kunnes alkoi tajuamaan että ne on todellakin samalla korkeuskäyrällä ja siten –paitsi identtisiä kopioita toisistaan – myös samalta aikakaudelta. ja pelottavinta tässä aikakaudessa oli että ne ovat Yoldia-meren aikakaudelta.
ja se mikä siinä on sitten pelottavaa on se, että virallisesti ihminen tuli vasta tuhannen vuotta myöhemmin Suomeen. Joten kyseessä ei ole pelkästään tuiki tuntematon kulttuuri, vaan se on vieläpä vanhin kuviteltavissa oleva kulttuuri. Ja totemikivistään päätellen vieläpä jonkinlainen korkeakulttuuri.
Nyt sitten en enää selitä että ne ovat ihmisen tekosia. Selitän sen päälle että ne ovat kivipatsaita ja maailmanlaajuisesti vieläpä maailman vanhimpia pystyssä olevia patsaita. Mitään vastaavaa ei löydy mistään tältä aikaudelta. Ne on pykätty vuosien 9600-9200 eaa välisenä aikana. Ja että niiden takaa löytyy kokonainen kulttuuri ja että ne punaiset kivet siellä alla on se punainen alkumuna jonka suuri luojajumalatar siinä munii, ja taru tekee nämä kivien symboliikat järkeviksi. että se Kalevalan luomiskertomus täytyy olla kymmeniä tuhansia vuosia vanha taru ja seon luettavissa jo näistä kivisistä sarajkuvista. ja että kukaan ei tiedä asiasta mitään. Siis ei mitään. Vaikka mettät vilisee kivipatsaita tuhansittain.ja että jokainen niitä näkee mutta ei tajua näkemäänsä. Joka kerta unohdan mainita senkin että kivet kun ovat irtokivien päällä eivät ole mielivaltaisia. Etten suinkaan poimi rusinoita pullista valiten isosta joukosta vain omalle agendalleni sopivat. Ne ovat aina samanlaisia – kerta toisensa jälkeen.
Ja tässä tulee ihmispololle tarinaa ihan liikaa kerralla ja se tuijottaa epäuskoisesti, että onhan se Jukkis joku rajatieteilijä ja kannattaa suhtautua varauksella. Jääkausihan ne on tehnyt. Ja Jukkiskin tajuaa että tämä on asia jota ihmisten on hyvä pureskella aikansa ennen kuin sen sisäistää, ja se voi viedä kokonaisen sukupolven tai parikin. Tai sitten hakkaa päätään seinään koko ikänsä. Tietämättömyyden muuri. Sen kanssa on pakko elää.
Jukkis