Juuh...nyt se sitten muuttuu todeksi eli se ihka aito muinaiskunkku -kirja. Hyvässä vauhdissa olen sitä naputellut jo muutaman päivän hyvinkin intensiivisesti ja melkein uskaltaa jo luvata, ettei jää kesken innostuksen sammuessa. Tätä vauhtia pitäs nähdä kevätmarkkinoilla päivänvalonsa.


Onhan tätä aihepiiriä - eli kainuun muinaiskuninkaita - funtsattu pian jo kymmenkunta vuotta vai mitä siitä onkaan jo aikaa. Oli mielessä putkauttaa aiheesta kunnon teos sillä mitä akateemiseen maailmaan tulee, he yliolkaisesti toteavat sen olevan haihattelevaa myyttiä historiallisuuden sijasta ja maallikot, joita nettimaailma on väärällään, heidän kykynsä harvoin ylettyvät saagojen suomentelua pidemmälle. Näin on ollut viimeiset sata vuotta.

Kukaan ei ole lähtenyt selvittelemään missä tämä muinaiskainuu kuninkaineen on aikanaan ollut, mistä se on saanut maineikkuutensa ja milloin. Millaisissa olosuhteissa se syntyi ja kuoli ja mitä todisteentynkää ylipäätään voi siitä löytää. Ne ovat isoja kysymyksiä sillä liikutaan jossain nuoremman roomalaisen rauutakauden vuosisadoissa joista ylipäätään tiedetään hyvin vähän, jos oikein mitään. Kun faktapuoli on niukkaakin niukempi on silloin siitä vähästä vedettävä johtopäätöksiä parhaan analyysin pohjalta. Mitään hurmahenkistä ja ylimalkaista teosta en ajatellut tällä kertaa luoda koska aöitajuisesti olen kyllä tietoinen, että tuolla jossain Oulun yliopistossa sitä tullaan lukemaan suurennuslasin kanssa ja yksinomaan virheitä ja virhepäätelmiä etsien. Sillä tavalla kuin piru raamattunsa lukee koska tavallaan muinaiskuninkaat on niin kiellettyä historiaa kun olla ja voi, ja moista teosta voi pitää suoranaisena sodanjulistuksena. Tai toivotaan että se on niin hyvä ja perusteltu, että se vain vaiettaisiin kuoliaaksi ja pahimmillaankin vain käytettäisiin tyyppiesimerkkinä pseudotieteistä. Mitään positiivista kun en siltä puolen odota.

Mechev A Sampsa 1 400
Pohjolanhäät hyvinkin inspiroivana taidekuvana. Itse olen vakuuttunut että muinaisrunomme tunnistavat muinaiskainuun Pohjolan nimellä. Sen toki myönnän että jo pelkkää Kalevalaa tunnen suht heikosti ja muinaisrunoja, joista Kalevala on tehty, vieläkin huonommin mutta joka päivähän sitä uutta oppii.

Tässä että mennään kevääseen asti on syynsä. ostin tuossa uuden tietokoneen kun vanha alkoi oikuttelemaan ja kuvapuolen jätin vanhaan koneeseen. Piti tuossa avata nyt sekin ja siirtää keräämiäni ja valokuvaamiani kuvia tähän uuteen myllyyn. taisin vetää sen tehoihin nähden vähän liian suuria siirtoja koska se kaatui ja pakko oli hätäsammuttaa. Eikä se sitten olekaan käynnistynyt enää sen jälkeen enkä ole päässyt sen sisään edes vikasietotilan kautta. Käynnistyksen korjauksenkin lopetin kun se siinä junnas yli kuutisen tuntia etenemättä mihinkään. Kyllä se uskottava on, että todennäköisemmin kovalevy taisi mennä halki. Täytyy siis odottaa kevääseen että pääsee uudestaan kuvaamaan pohjanmaalle noita Aittomäen ja Huumuksenmäen kivikasoja. Ei ole iso tappio. Se vähän ehkä harmittaa että kokoelma megaliittikivien kuvia otti ja katosi samalla mutta kaipa nekin pitää käydä kuvaamassa uudelleen. Samallahan sitä etsii sitten uusiakin kiviä mutta onni onnettumuudessa etteivät ne kivet liity tähän aiheosioon.

Kirjoittaminen sujuu kumminkin juohevasti ihan sen takia ettei tässä ole mitään isompaa tehnyt muutamaan vuoteen ja on ehtinyt jäsennellä ja pohtia aihetta päässään. taukoon on ehkä ollut syynä sekin, että olen jossain määrin tietoinen ettei ennen minua eikä ehkä jälkenkään kukaan tee tästä aihepiiristä yhtä laajaa ja perusteellista koostetta. Se mitä nyt sanoo, tulee olemaan pitkään tämän kielletyn historian kivijalka. Aika paljonhan se tulee muistuttamaan Muinaissuomalaisten kadonnutta kuningaskuntaa koska siinä sivussa tullaan myös käsittelemään toisiakin maakuntia satakuntaa ja hämettä. Uskokaa kun sanon ettei pelkillä kainuun kuninkailla kovin paksua teosta aikaansaada.

Toivotaan että buumi olisi yhtä kova kun muinaissuomalaisten kadonneen kuningaskunnan kohdalla oli. Siitähän oli sen kymmemiä lehtijuttujakin paikallislehdissä joka varmaan selittyy kyllä pääosin sillä, että se oli oivaa mätäkuu -aineistoa. Tiettävästi siitä otettiin yli kymmenen painostakin vaikken minä niitä rahoja koskaan nähnyt, mutta sainpahan sentään olla joku tärkee heebo sen kesän koska maine sentään tuli tähän suuntaan. Sen kyllä myönnän että menestys toi myös kateutta ja vainoharhaa että jotenkin kusetan silloista kirjan ympärillä ollutta tiimiä. En minä tätä puolta sen enempää avaa mutta kunhan totean että oma omatuntoni on tyystin niistä asioista. Ehkä tällä kertaa on parempi tuuri eikä menestys avaa negatiivista karmaa ympäillä? Sikäli kun menestystä nähdään. Nämä ahepiirit kun tapaa olla vähän ajanhenkeen sidottuja ja parhaimman vastaanoton ne tapaa saada monenkirjavien murrosaikojen tiimoilla.

pohjanakka
 
Pohjanakka Gallen-Kallelan kuulussa taulussa. harva on huomannut Gellen-Kallelan tuttuja tavaramrkkejä miten pohjanakka muodostaa peilikuvan G-kirjaimesta ja miten kynsikäsi luo harpin ja kyynärpää suorakulman. Mainitsin nyt vaikkei vapaamuurarillinen symboliikka nyt tähän aiheeseen liitykään.


Harmittaa vaan ettei voi enää palata sen kanssa tuonne kirjamessuille jossa silloin niin juoksin. Ne tapahtumat ovat kuivuneet ja vain isoimmat on enää pystyssä kuten Helsinki tai Turku ja muut ovat panneet lapun luukulle. Eikä se oikein ole nykypäivää että toimitaan käteisellä kun korttimaksut on päivän juttu. Ne oli kyllä kivoja reissuja vaikken siellä koskaan mikään menestystarina ollutkaan muutaman hikisen kirjan kanssa joiden aihepiirikin oli lievästi sanoen marginaalinen siitä mitä ihmiset oikeasti lukevat.

Odotelkaa siis te, jotka ootatte Jukkisen paluuta. Kyllä minä vielä kerran aattelin nousta tästä kuolonsuosta sillä äkkiäkös sitä unohtuu ihmisten mielistä. Nyt taas kirjoittelun pariin. Pitää hakea tietoa 300-luvun pohjanlahden kauppareiteistä.

Jukkis
Gravatar
Onela
Tätä on odotettu! Suomi-neito on valmis! Toivottavasti kirja tulee olemaan vähintään 750 sivua, ja lopussa mahdollisimman kattava referenssi-osio, ainakin sitten syksyllä julkaistavassa laajennetussa editionissa.

Tämä on sen verran tärkeä aihe että pärkkele tätähän ei ryssitä, vaan nyt täytyy saada kasaan sellainen tiukka, ylimaallisesti hohtava paketti että uudistava, elvyttävä Henki pyyhkii läpi kuivuudesta kituvan Suomen maan ja juuret virkoavat eloon!

Gravatar
Juhnu
Tsemppiä. Tätä historiaa Suomikin juuri tarvitsisi.
Piilota kommentointilomake