Olen tässä etsinyt varsinais-suomea. Sitä aitoa, alkuperäistä ja kauan kauan sitten historiaan kadonnutta. Piruako tässä muutakaan? Hitaasti, tuskallisen vaivalloisesti olen taas tutkaillut muinaisuutta, kuin velvollisuuden pakosta. Kaamosmasennus luo apatiaa, alitajuisesti lihottaa itseään talvivarastoille kun pitäis laihtua ja mikään ei suoraan sanoen kiinnosta. Paitsi että jossain määrin varsinais-suomi - missä ikinä on ollutkaan.


Rehellisesti sanoen nojaan koko hommani tyhjän päälle. Näihin kirkkoihin jotka menee 33.3 km välein kuin salaperäinen tieverkosto josta kukaan kuullutkaan. Mitään oikeaa historiaa se ei edes ole mutta sekös hidastaisi. Minä olen rakentanut kaiken sen varaan. Onhan tässä opittu että tämä salaperäinen ilmiö ilmaantuu esiin aina siellä missä satakunnankin rajat luuraa. Tarkennettuna vieläpä keskiajan satakunnan suurlääni. On sitä pohjanmaallakin ja torniojokilaaksossa sitä mukaa kun satakuntalaiset sinne löysi tiensä. Tai tarkennettuna pirkkamiehet mutta nyt ei mennä pohjoiseen vaan etelään.

Etelässäkin ilmiötä löytää Salon ympäristöstä. Olen sitten aivan vissi että muinoin on ollut myyttinen Rikalanlääni joka aikaa sitten kadonnut ja muuttunut osaksi nykyistä varsinais-suomea. Sen rajat olen tietenkin määrittänyt 33-mitalla. Länteen aina Turun eteläpuolelle asti, itään uudenmaan rajalle. Pohjoisrajana ilmeisesti hämeen härkätie. Sen selvittäminen on oma tarinansa se. Mutta tältä alueelta löytää 33-mittaa eikä se liity satakuntaan mitenkään.

Varsinais-suomesta ilmiö puuttuu. Ensin on tiedettävä millä alueella. Turun pohjoispuolen alue ja koska se sieltä uupuu, se on sitä alkuperäistä ruotsalaisvetoista varsinaista suomea. Se kaikki alue on yhden tieverkon varassa joten rehellistä on sanoa, että sitä ei ole rakennettu yhden tien varrelle. Suuri Ruotsintie vai mikä sen nimi nyt oli. Suuri Postitie toisena nimenä ja se on jatkanut aina Unajaan - jossa muinoin oli satama - ja jota jatketta sanottiin Läntiseksi Rantatieksi. Samaten ilmiö puuttuu Euran ja Laitilan välillä olleesta Kalatiestä joten se lienee niin ikään ollut varsinaisuomalaisten nautinta-alueeseen kuulunut tieosuus, olkoonkin että on sijainnut ulkopuolella.

Suuri postitie
Siinä se nyt on, aito varsinaisuomi 800-luvulta

Ruotsalaiset, tai pikemmin siis svealaiset näihin aikoihin, ovat asuttaneet varsinaissuomea hyvin harvain. Puhutaan jo 800-luvusta mutta 900-luvulla viimeistään. Kiusaus on nyt jo kova todeta että svealaisten ulkopuolella muinaiset suomalaiset jo rakensivat 33-järjestelmäänsä, hillitöntä geometrista rakennelmaansa jolle ei juurikaan vastineita muualta löydä. Knowhowssa muinaissuomalaiset olleet ihan omassa sarjassaan suhteessa primitiivisiin skandinaaveihin. Okei, onhan tämä populistinen heitto mutta aion käyttää sitä silti. Se on hyvä koska se on totta mutta tokihan se voidaan tulkita toisinkin.

33-mitta on talvitieverkosto ja kirkot sen välillä olleet ennen kirkkoja etappipaikkoja. Niihin on tultu talviyöksi nukkumaan ja jatkamaan matkaa aamulla. Ne ovat silloisen turkiskaupan selkäranka. Ymmärrettävästi turkiskauppa eteni sisämaasta kohti rannikkoa josta vuorostaan lähti tavaraa vastineeksi sisämaahan. 33-mitat ovat luonnostaan poikittaissuuntaisia. Ei niitä pituuspäin menevistä teistä löydä. Toinen että varsinaissuomalaiset ovat alusta asti olleet maanviljelijöitä. He eivät kaipaa mitään turkisteitä joka on se isompi syy kuin ruotsalaisuus. Rikalassa ja satakunnassa ei ole maata haluttu tonkia samaan tapaan koska kauppa se on kun kannattaa. Tosin aikaa myöten tämäkin turkiskauppa ajautui monenlaisten kauppakiltojen käsiin, pirkat kuuluimpina, ja väki sai sielläkin alkaa viljelemään sillä turkispyynti oli vain lisätulo päätulon sivussa.

Mutta vastatakseni omaan otsikkooni totean tämänhetkisen tiedon perusteella että se 800-luvun varsinaisuomi on sijainnut sen tien varressa missä Suuri Postitie menee. Maaria, raisio, Masku, Rusko, Lokalahti, Taivassalo, Mynämäki, Vehmaa... Turun eteläpuolinen alue on sen sijaan ollut sitä Rikalan lääniä.

Että semmosta. Nyt takaisin masentumaan ja pimeyttä katselemaan. Se varmaan näkyy päivitystahdissakin kun kerran muutenkaan maailmalla ei tapahdu mitään, joka saisi mielenkiintoani hereille edes akateemisessa mielessä.

Jukkis


Piilota kommentointilomake