Vihdoin viimein onnistuin pääsemään Lumikuninkaan kivellä saakka. Sinnehän olen tehnyt lähtöä jo varmaan neljä tai viisi kesää mutta inspiraatio on aina loppunut kesken. Nyt oli pyytäjänä simpsakka naisimmeinen ja sehän muutti mielipidettä ja niin sitä mentiin. Oli aika paikata aukko sivistyksessä.


Lumikuninkaankivi on aivan kiinni moottoritiessä ja itse asiassa sen säilyminen onnenkantamoinen. Mikäli tienvetäjä olisi vetänyt suoraa edes muutaman metrin koilliseen, olisi kivi räjäytetty tienteon edestä. Samasta syystä harva on siellä viitsinyt käydä. Moottoritielle ei saa pysähtyä, välissä on järeä riista-aita ja hiekkateistä ensimmäinen on puomilla kiinni. Jalkapatikkaa puolitoista kilometriä. On onneksi toinenkin hiekkatie joka lienee syntyisin tienteon yhteydessä ja oli jopa suht hyväkuntoinen ellei lammen kokoisia lätäköitä lasketa.

lumikuningas 1
Vanha keskiaikainen selkätie on edelleen olemassa

Se on niitä muinaiskohteita jotka on piilotettu liian näkösälle. Sammaleet kertovat ettei siellä ole paljoa käyty ja olematon kuvamäärä netissä kielii, ettei siellä paljoa käydä poseeraamassakaan.

Siihen sitten jätettiin auto ja lähdettiin patikoimaan metsikön halki. Onneksi ylänkömaata joten kuivin jaloin mentiin ja alkumetrit meni muuten kommelluksitta, mutta yksi peura tuli säikäytettyä. Sitten meni ryteiköksi ja lopulta heinäiseksi vanhaksi hakkuuaukeaksi jossa vanhoja risuja piisasi. Sitten aukealle joka kertoi lahjomattomasti että kuusikon takana muutaman metrin päässä olisi koko ajan mennyt vankkapohjainen tie joka olisi vienyt suoraan perille. Noh, näin sentään yhden ikiaikaisen nuotiopohjan, joka lienee jo keskiaikaista perua.

lumikuningas 2
Liitu on näissä oloissa korvaamaton. Suomalainen Kirjakauppa, 3.50e.

Itse kivihän löytyi tosi nopeasti ja helpolla. Siinä lukee WRA 619 eli suomennettuna Wasa Rex Anno 1619. Muistomerkki on siis Ruotsin kuningas Kustaa II Adolfin aikainen ja hakattu siihen hivenen ennen 30-vuotista sotaa.

Kun aikani tutkin kiveä, oli siinä muitakin merkkejä. Ankkurinkuvan näki silmälläkin mutta O V ja joku riimumerkki olivat vaikeammin havaittavia. Nämä salamerkit lienee paikallisten tilallisten puumerkkejä ja tehty kenties vasta Isonvihan jälkeisinä vuosina.

lumikuningas 3
Monet puumerkeistä nojaavat ikiaikaiseen Futhark -riimuun joka on tullut suomeen jo viikinkikaudella ja elänyt vielä pitkälle 1600-1700 -luvuille asti.

Harva tunnistaa polkua, tai polku-uraa keskiaikaiseksi ratsupoluksi. Selkätieksi kutsuttua joka on kääntynyt ennen Tunturivuorea Pyhäsuon pohjoispuolta edeten jonnekin Saarioiskylän ja Päivölän suuntaan. Se on leikannut myyttiseen Hiidentiehen ilmeisemmin Linnanen -nimisessä paikassa. Nimi ainakin kielii että parempaa paikkaa tietulliasemalle ei olekaan. Nämä tietullit ovatkin melkoinen mysteeri tämän maan historiassa sillä ruotsinvallan aikana niitä ei ole peritty joten ne ovat iältään sitäkin vanhempia. Ehkä kuitenkin varhaiskeskiaikaa vuosien 1000-1300 välisenä aikana jolloin ruotsalaisvaikutus oli vielä rannikolla.

lumikuningas 4
Kyllä minä tätä koloa kivessä mietin ja tutkin sillä vastaavaa ei joka päivä kävele vastaan. Mutta jos se on ihmiskäden tekemä, syystä tai toisesta, niin ainakin tuntuu järjettömältä. Miksi joku löisi koloa kiveen? Kyllä sen täytyy olla luonnonoikku tai sitten se on jäänne moottoritien rakentamisvaiheesta kun dynamiitti on puhunut.

Lumikuninkaankivi on matkan varrella. Ilmeisesti siinä on levähdetty ja joku tuntemattomaksi jäänyt kuninkaan virkamies on siihen aikansa kuluksi raapustellut. Matkalla Heinuun tai Akaaseen tai mihin suuntaan onkaan mennyt ties missä asioissa.

Emmepä mekään viivystelleet sen enempää. Sade alkoi uhkaamaan ja autolle päästyä tihutti jo komeasti.

Jukkis