Yksi tyystin merkityksetön sivuraide tässä Venäjän-Ukrainan sodassa on ollut tuo kotomaisten vaihtoehtoliikkeiden sisäinen kriisi. Silti se on arvioinnin arvoinen. Omasta puolestani tein wiisaasti kun hyppäsin pois siitä kelkasta koronakriisin aikaan juuri ennen sen lopullista romahdusta joka on nyt. Opetuksen sanana että esim NewAgen ei olisi koskaan pitänyt pyrkiä yhteiskunnalliseksi liikkeeksi vaan pysytellä ravinto-opeissa ja astrologiassa niin ei olisi nyt niin hämillinen olo.


Koronatauti, kuten siitä poikinut koronakriittinen liikehdintäkin tuli ja meni. Se sai kiistatta väkeä kasalle ja hetken näytti siltä että siitä saattaa kasvaa todellinen oppositioliike mutta ongelmana oli, että sillä ei mennä lopun elämää. Tauti loppuu, niin ikään rajoituksetkin ja sen myötä katoaa se yhteiskunnallinen jännite joka sitä ylläpiti. Suvereenisti liike etsikin uusia uomia ja alkoi muuttua asteittain Convoy -liikkeeksi. Vastustamaan polttoainehintoja ja siinä sivussa sen aiheuttanutta vihreää siirtymää. Convoy oli se todellinen liike. Vasta se aikaansai kansanliikkeen tapaisen siinä missä sen edeltäjä tyytyi keikkumaan muutaman hörhön varassa. Convoysta olisi hyvinkin ajan saatossa voinut kasvaa kymmenientuhansien ihmisten liike mutta ei. Putin-setä potkaisi korttitalon hajalle.

tyhjio
Kuvavin kuva jonka löysin määreestä tyhjiö. Sitä elää nyt kotomaamme politisoituneet vaihtoehto -piirit jotka eivät tätä kirjoittaessa ole edes marginaalia. Ne ovat tyhjiö!

Vastusta siinä nyt polttoaineen hintoja kun jokainen tietää että sellaisen mielenosoittaminen sataisi suoraan Putinin taskuun joka tietenkin haluaisi myydä halpaa öljyä kaikkialle. Convoy olisi avoimen putinistinen liike jos se kehtaisi lähteä automarssille. Niinpä se ei lähde ja odotellessa liike hajoaa eri tuulensuuntiin.

Helppoa ei ole tätänykyä Johan Bäckmanilla ja kaikkein vähiten Janus Putkosella. Putkonen onkin traagisessa tilanteessa jossa MV-sivustosta paistaa Venäjän hyökkäyksen jälkeen silkka hämmennys. Ei oikein tiedä mitä sanoa, ja miten päin olla. Sinänsä ihmettelen. Miehellä olisi nyt tuhannen taalan paikka ryhtyä kunnon sotareportteriksi jota varmasti kuunneltaisiin jos vetäis asialinjalla ja näyttäisi sellaista mitä viestimet eivät. Mehän tiedämme että väkisin valtamedia sortuu sotapropagandankin ansaan jossa omia tappioita vähätellään ja vihollisen liioitellaan. Kun joku oikoisi pahimmat ylilyönnit, se saisi arvostusta. Sen sijaan vittuilua yleisökunan puolelta tuntuu riittävän ja oikeastaan Putkonen on koko aihepiiristä hiljaa vaikka on tälle aiheelle omistanut käytännössä puoli elämäänsä.

Vähän samassa veneessä on nämä meidän yleiset salaliittoteoreetikkommekin. Hehän toimivat säännöllisesti yleistä narratiivia vastaan ja jos narratiivi on länsimyönteinen, on asenne automaattisesti jossain määrin venäjä-mielinen. Nyt sitä polkua ei voi seurata. Siinähän sitten seisoo tyhjänpanttina kun joku Luther vainaa kun ei muutakaan voi. Joku koettaa veistää aihepiirin ulkopuolelta ja joku lässyttää vielä koronasta vaikkei se ketään enää kiinnosta. Niinpä.

Entäs ne pakolaisvastaiset jotka muodostaa genren selkärangan? Tuskin koskaan maamme historiassa on ollut niin pakolaismyönteistä asennetta kuin mitä ukrainalaisiin osoitetaan. Joku on lähtenyt omatoimisesti niitä noutamaankin omalla linja-autollaan. Vedä siinä nyt perussuomalaista linjaa stoppi pakolaisille kun kansa on niitä toivottamassa tervetulleeksi. Yhä enemmän käy Riikka Purraa sääliksi jonka pääteemat; pakolaisuus ja korkeat bensanhinnat on aiheita joista ei nyt auta sanoa sanaakaan. Ei kummastakaan. Irtojäsenten luulisi tekevän tällä hetkellä diasporat kohti Kokoomusta jossa sentään puhutaan Natosta myönteiseen sävyyn.

Elämme ihmeellisiä aikoja. Aivan kuten giganttieläimet tai neanderdahlit eivät koskaan selvinneet pleistoseenikaudelta, monet vaihtoehtoliikkeet ja salaliittoteorioiden aikakausi päättyi koronan loppumetrille. Ei se ihme ole, pimeä keskiaikakin päätyi renessanssiin ruton ansiosta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli vain armonisku kehityksestä joka oli jo nähtävissä.

Muodostuu uudenlaiset jakolinjat. Oma ennusteeni on että vastapainoksi nato-suomelle palaavat vanhat rauhanliikkeen kaltaiset elementit vastavoimaksi. Voin olla väärässäkin. Kunhan talouspakotteisiin ja sen tuomaan lamaan kyllästytään, alkaa uuden sukupolven bensaliike mutta senkin aika näyttää. Nykymeininki kuihtuu ja puolen vuoden päästä kukaan ei enää tiedäkään mikä joku tokentube on. Seuraavat pari kolme vuotta tulemme elämään ilman vakavasti otettavaa vaihtoehtoliikettä. Näillä mennään. Sellainen oli Putin-sedän potku

Jukkis
Piilota kommentointilomake