Julkisuudessa on ollut tiettyjä eriskummallisia tiedonjyväsiä jota yhdistelemällä päätyy tietynlaiseen johtopäätökseen. Näyttää vähän siltä että Kremlissä on joku korkean tason vakooja joka on vuotanut alusta saakka kaikki sotasuunnitelmat Ukrainaan sitä mukaa kun niitä on tehty. "Kuka jumalauta?" kysyy Putin oikeutetusti ja on pistänyt maan vastavakoilun johtoa kotiarestiin tai pidätysselliin. Selvää on että näissä oloissa ei oikein voi hyökkäystä jatkaakaan.


Alkuperäinen suunnitelma oli yllätysisku kahteen Kiovan vieressä olevalle lentokentälle. Yllättäin taivaalta putoaa venäläisiä laskuvarjojääkäreitä jotka kukistavat lähivartioinnin kun samaan aikaan Spetnaz -kommandot tulevat helikopterilla. Kun alue on hallinnassa, alkavat kuljetuskoneet laskeutua täynnänsä hampaisiin asti aseistautuneita sotilaita. Ilmasilta on voimassa kokonaisen vuorokauden ja sinä aikana ehtii vaikka mitä. Jos ei muuta niin vallata presidentinpalatsin.

Tälläisessä operaatiossa on aina omat riskinsä mutta ei se mahdoton ole. Sellaisia on tehty aiemminkin.

Ainoa vaan että kun laskuvarjosotilaan saapas tömähti kiitoradalle, joka puolelta avattiin tuli. Yllättäin venäläiset olivat armottomassa ristitulessa ja pian enää kamppailivat eloonjäämisestään. Kuljetuskoneet joutuivat kääntymään takaisin mistä tulivatkin ja kommandot jäivät sinne katsomaan paljonko heillä luoteja piisaa ja missä kohtaa on kädet nostettava pystyyn. Tuskinpa ne ukrainalaisjoukot ihan sattumalta olivat paikanpäällä - heitä odotettiin. Oli hyvissä ajoin rakennettu väijytys ja sehän tietää että Ukrainassa tiedettiin edeltä käsin mitä on tulossa.

Ukrainan presidentti Zelensky ehti siinä hyökkäyksen alla olla huoleton ja epäillä onko sotaa tulossakaan. rauhoitteli vaan joka sekin varmasti kuului näytelmän luonteeseen. Näin eivät venäläiset osanneet epäillä mitään. Selvää on sekin että Zelensky sai tiedon amerikkalaisilta. Joku sen suunnitelman vuosi, joku jonka amerikkalaiset tai britit olivat värvänneet jo aikaa sitten. Korkean tason petturi.

matahari
Mata Hari on kenties tunnetuin vakoilijatar ja osoitus mitä kaikkea yksittäinen vakooja voi saada aikaan. Kenraali joka vuosi hänelle sänkykamarin puolella kaikenlaista aikaansai brittien epäonnisen hyökkäyksen Sommessa jossa kaatui 175 000 brittisotilasta. Myös neuvostoliitolla on kokemuksia omista myyristään. He mm hävisivät Kuuban ohjuskriisin 1962 koska joku vuosi amerikkalaisille neuvostojohtajien salaisia päätöksiä ja tämä epäonnistuminen johti Hrutsevin syrjäyttämiseen

Yksi vakooja saa paljon tuhoa aikaan. Kuka tahansa voittaa sodan jos tuntee vastapuolen suunnitelmat etukäteen. Venäläiset ovat sen verran vainoharhaista väkeä ja omaavat vakoilussa pitkät perinteet että tiesivät varmaan jo hetikohta fiaskon jälkeen että heidän suunnitelmansa on myyty. Nyt ollaan sitten siinä tilanteessa että hyökkää sitten mitä tieuraa pitkin tahansa, vihollinen ehti aina kasata joukkoja eteen. Eteenpäin pääsee vain siellä missä vastapuolen joukkoja ei ole tai raakalla ylivoimalla. Niinpä koko koneisto on pysähtynyt.

Julkisuudessa on esitetty että Venäjän vakoiluviraston johtaja olisi kotiarestissa ja varajohtajakin viety käsiraudoissa jonnekin. Onko sitten syynä ollut että tiedustelutieto petti vai se, että koko ajan on ollut kyy povella vai epäilläänkö vuotoa armeijan sijasta tiedustelupuolella. Onko esim varajohtajalla itsellään paljastunut yhteyksiä. Sen toki saa selville Lubjankan kellareissa missä on ennenkin kuultu tunnustuksia. Venäjän sodanjohto on nyt siinä tilassa ettei se oikein voi tehdä mitään ennenkuin tiedetään kuka vakooja on.

Ajan saatossahan vakooja paljastuu. Listataan ne ihmiset joilla on pääsy tiettyihin tietoihin. Ensimmäinen saa tiedon että pian edetään tietä A pitkin ja toinen saa tiedon tieurasta B ja kolmas tiestä C jne. Sitten katsotaan satelliitilla minkä tien eteen ukrainalaiset alkavat kasata joukkojaan. Mutta se on pitkän linjan tie. Jos kaikkiin niin silloin vuotaa itse salakirjoitus. Silloin jos petturia ei löydä, pitää vain tuottaa väärää tietoa sekaan ja sekoittaa vihollinen oikeilla ja väärillä tiedoilla. Itse sotatoimiin on annettava rintamakomentajille autonominen asema hyökätä oma-aloitteisesti ja ilmoittaa niistä Kremliin vasta jälkikäteen. Silloin ei vakoilusta ole hyötyä.

Putinille henkilökohtaisesti tämä on vaikea tilanne ulkopolitiikan vuoksi. Hän näyttäytyy nyt sotapresidenttinä ja käyttää ns. hullun johtajan imagoa. Mutta sehän on vain bluffia ja turhaa jos hänen laskelmoidut tavoitteensa tietävät amerikkalaiset ennalta. Menee hyvä show hukkaan. Venäläiset ovat nyt tyystin läpivalaistut. Huono siinä on sotamenestystä saada. Ei ole tänään helppoa istua Putinin pallilla ei.

Jukkis