Toivotaan että jollekulle olisi tästä kirjoituksesta apua. Sillä varmaan jollekulle muullekin tulee eteen tilanne jossa näppäimistöstä hajoaa yksittäinen kirjain. Se onkin mielenkiintoinen tilanne. Olkoon tämä opettavainen kertomus.

 

Joka tapauksessa se oli yksi kaunis päivä kun T-kirjain lakkasi pelaamasta. Tai toimi se kun sitä hakkasi aikansa, mutta tilanne paheni kaiken aikaa. Siinä kohtaa neuvotaan poistamaan leivänmuru sieltä alta millä lie hammastikulla. Niin tein minäkin mutta ei auttanut vaikka kuinka sörkki ja lopulta irrotin koko kirjaimen. Ei siellä mitään näkynyt kun napsautin kirjaimen takaisin paikalleen.

Loppujen lopuksi se on mahdoton elää ilman T-kirjainta. Voi olla että päivitystahti on täällä ollut hidas monestakin syystä. On tullut vanhaksi, laiskaksi ja ulkopuolinen maailma on tullut vähemmän kiinnostavaksi eikä niistä viitsi väkisin tarinaa vääntää. Mutta yksi oleellinen syy on se, että jos joku kirjain kieltäytyy toimimasta se tekee koko hommasta piinaa. Kun nappulaa saa hakata, se katkaisee väkisin ajatuksen ja lennokkaan kirjoittamisen, sikäli kun pystyy kirjoittamaan ensinkään. Se että ylipäätään pystyy kirjoittamaan edes lyhyttä viestiä, vaatii T-kirjaimen copyspastaamista ja liittämistä. Ei hyvä sekään.

hajonnut kirjain

Uskokaa pois. tässä tilanteessa menee kyllä kirjoitushalut jos kirjoittamisen energiasta menee 80% ihan vaan jonkun kirjaimen saamiseen.

Ongelma vieläpä paheni. Muija hoitelee pankkiasioitaan ja sanoo että kolmonen ei toimi. Minä avaan senkin, puhdistan vieläpä nappulan jousistoa myöten, mutta sekin oikuttelee. Kun tutkin näppistä, panen merkille että äxä toimii normaalisti mutta isoa äxää on mahdoton tehdä. Se ei taatusti johdu enää likaisuudesta, näppäimet ovat vain kuluneet pahasti mikä ei ihme tälläisen kirjoittajan kanssa.

Tässä kohtaa neuvotaan siirtymään uuteen tietokoneeseen mikä ei oikein huvittaisi koska tämä oli aikanaan kallis peli, elokuvien editointiinhan minä sen aikanaan ostinkin joten ei ihan perusläppäri. Sitten neuvotaan ostamaan irtonäppis mutta se nyt vasta hoopoa olisi jos olisi kahdet kirjaimistot päällekäin. Yleensä tässä kohtaa siirrytään tutkimaan Suomi24 -palstaa jossa aina on joku, jolla on vastaava ongelma. Siellä vilahti yksi lauseentynkä jossa opastettiin vaihtamaan asetuksissa kirjainten sijaintia. Ei muuta, mutta se jäi kummittelemaan. Voisiko se olla mahdollista? T-kirjaimen lähellä on esimerkiksi tarpeeton Q -kirjain ja voisivatko ne vaihtaa paikkaa? Niin että kun lyö Q tuleekin T.

Eikä se ollut helppo selvitettävä sillä ainakaan näppäimistön asetuksissa ei ollut mitään sen näköistäkään, joka olisi siihen antanut mahdollisuuden. Lopulta kun itse kysyin sitä maailmalta, minulle neuvottiin sellainen ohjelma kuin Power Toy. Microsoftin ohjelma joten varmasti turvallinen. Linkki on tässä ja minä kun en tästä mitään tajunnut, otin vaan listan ensimmäisen:

https://github.com/microsoft/PowerToys/releases/

remap keys 1

Kuvakaappaus po. ohjelmasta. Siitä löytyi opetusvideo YouTubesta, joku How to use Microsoft powerToys tai jotain ja kohdassa 8.15 neuvottiin miten vaihdetaan kirjainten paikkoja

Kun ohjelman otti ja asensi, siitä vaan remap keys ja siitä se plussa merkki. Avasin vasemman sarakkeen ja siinä oli jotain listoja mutta kirjoitin päälle Q ja toiseen sarakkeeseen vastaavasti T. Sitten testasin näppäintä ja se toimi. Kun painoi kirjainta, tulikin toinen kirjain. Isoa äxää en katto tarvitsevani ja kolmonen oli niin helppo että kun vaan laittoi NumLock päälle, näppäimistön oikealla laidalla olevat numerot alkoi toimiin ja siitä saa hyvin kolmosen.

Vähän vaatii tietenkin totuttelua kun on 30 vuotta kirjoittanut kuin kone, eksyy sormet jo automaattisesti halutun kirjaimen päälle. Etusormi ei meinaa osata mennä uuden näppäimen päälle joten vielä se hidastaa. Kokonaista kirjaa ei pysty näin kirjoittamaan mutta tälläinen bloggaus nyt vielä menettelee. Toivotaan että tekisi allekirjoittaneesta vähän aktiivisemman kun ei kiusallinen kirjain enää vaivaa.

 

Jukkis