Kun puhutaan geologisista ja kulttuurisista arvoituksista, ei tietenkään voi ohittaa 31  leveyspiirin muhkeaa arvoitusta. Jos ei muuta niin se kielii että maailmamme omaa pinnan alla kaikenlaista outoa  ja kummallista joka on itse asiassa niin outoa ettei niitä ole mietittykään.  Hyvät naiset ja herrat – tervetuloa etsimään muinaista päiväntasaajaa.Oikeastaan tämä on asia jota on tietyissä piireissä kuiskittu jo kauan. Onko 31 leveyspiiri muinainen päiväntasaaja? Väite kuulostaa kylmiltään tyypilliseltä rajatieteen hassutuksilta mutta kun asiaa miettii, niin onhan se kaikkea muuta. Se pohjaa maailman suuriin jokiin ja niiden suuaukkoihin. Jokainen tietää että Amazon ja vastakkaisella puolella oleva Kongo –joki ovat aikanaan olleet yhtä jokea kunnes mantereet erkaantuivat mutta kaikki tietää että ne molemmat laskevat myös vetensä päiväntasaajan kohdalle. Tämä johtuu tietenkin maapallon pyörimisestä ja sen aiheuttamasta keskipakoisvoimasta joka johtaa joet laskemaan vetensä päiväntasaajan suuntaan.

Kun  nyt katsotaan muita suuria jokia; Mississippiä, Niiliä, Eufratia ja Tigristä, Rio Grande, Jangtse, ne kaikki laskevat vetensä 31 leveyspiirille tai sen välittömään läheisyyteen. Vapaasti tulkiten myös Intian Indus ja Ganges tekevät näin. Oikeastaan kaikki merkittävät joet siis omaavat suuaukon samalla leveyspiirillä. Mystistä? Maallinen selitys tietenkin on että mannerlaatat päättyvät niihin kohtiin joka on luonnollinen selitys mutta sehän vain siirtää ongelmaa – myös mannerlaatat pyrkivät keskipakoisvoiman vetäminä kohti keskustaa. Näistä tärkein eli Niili – tai vaihtoehtoisesti Israel – niistä merkittävin koska jos ne ovat aikanaan sijainneet päiväntasaajalla, ne ovat myös mantereiden leikkauskohdissa, ja muodostavat näin ollen kirjaimellisesti maapallon keskipisteen. Ihan konkreettisesti.

world2x
Rekunstraatio muinaisen päiväntasaajan kulkemisesta. Huomaa myös Pääsiäissaarten sijainti.

Onko tämä  myös yksi keskeinen syy pyramidien sijainnille? Katsoo asiaa miten päin vaan, totuus kuitenkin on että valtaosa –ellei lähes kaikki – ole rakennettu samoille leveyspiireille kaikilla mantereilla joissa niitä vain on. Paikkoihin joissa aurinko on paistanut yksinomaan ja vain yläpuolelta ja niitä on sitten tavoiteltu kaikenlaisilla baabelintorneilla. Mielenkiintoisesti ne ovat myös olleet erinäisten aurinkokulttien rakentamia.

On tätä aikanaan tutkittukin 70-luvulla jolloin antrpologiassa vielä vallitsi monenkirjavia kokeellisia ideoita. Muun muassa Hapgoodin kataklysmi oli aikanaan teoria joka olisi vastannut asiaan.  Hapgood todisteli maapallon luiskahtamista akseliltaan merenpohjan kasvinäytteillä jotka olivat lämpimämpien vesien simpukoita ja kasveja kuin mitä nykyiset leveyspiirit sallisivat ja kohdisti huomionsa holoseenikauden äkilliseen lämpenemiseen. Idea tässä mallissa on, että planeetta yllättäen olisi luiskahtanut akseliltaan ja tämä olisi tapahtunut vasta niin vähän aikaa sitten, että pyramidit olivat jo rakennetut. Eli raamatullisesti ilmaisten suuren tulvan aikaan. 

Ziggurat of ur
Zikkurat. Itsekukin voi vertailla atseekkien ja sumerien pyramideja ja huomata että ne ovat toistensa kopioita.

Kokonaan ei 31 leveyspiirin arvoitusta voi ohittaa vaikka asiaan suhtautuisikin epäilevästi. Uskon että valtaosa kuitenkin tekee niin sillä meille on niin iskostettu maapallon historiikista sen staattista luonnetta jossa asiat tapahtuvat ennustetusti ja pitkillä aikaväleillä. Tämä on myös se syy -  oma ajattelumme – miksi hyvin harvoin pääsemme pureutumaan todellisiin ilmiöihin.  

Jukkis