Te kysytte mikä on maailman arvoituksellinen kirja? Raamattu? Voynichin manuscripti? Ehdokkaita on mutta itse totean että erikoisin kirja mitä on kuunaan tehty, on Manuel Hieroglyphe Micmac vuodelta jonka katolinen pappi Abbe Maillard julkaisi vuonna 1723. Miksi? Siksi että sen sisältö vastaa egyptiläisiä hieroglyfejä, joita opittiin tulkitsemaan vasta sata vuotta myöhemmin.Ensimmäiset maininnat siitä, että amerikan micmac –intiaanit käyttivät kirjoituskieltä koivuntuoheen on jo 1600-luvulta. Tosiaan katolinen pappi Abbe Maillard keräsi kirjoituskielen talteen ja ajatteli sen olevan vaivan arvoista, koska näin voitaisiin sovittaa villit intiaanit Jumalaa pelkääväksi kansaksi.


micmac
Siinä se nyt on. Kirja jolla olisi voinut tulkita egyptiläiset hieroflyfit jo sata vuotta ennen kuin siinä oikeasti onnistuttiin.
Samaan aikaan Atlantin toisella puolen kummasteltiin egyptiläisiä hieroglyfejä. Ne onnistuttiin avaamaan vasta 1800 –luvun puolella kun Jean-François Champollion tulkitsi merkit ns. Rosettan kiven avulla, jossa sama teksti oli sekä kreikaksi että egyptiksi. Tiettävästi tutkijoilla oli kova kilpajuoksu kuka ensimmäisenä ehtisi hieroglyfit tulkitsemaan ja niiden avaamisyritykset olivat pitkä ja vaivalloinen urakka ja ilman Rosettan kiveä se tuskin olisi onnistunut säällisessä ajassa.

Kukaan ei vain oivaltanut että koodiavain oli koko ajan olemassa. Se  pohjasi amerikan intiaanien kuvakieleen, jonka vasta 1970 –luvulla Barry Fell osasi yhdistää. Fell huomasi että merkit olivat identtisiä keskenään ja niitä riitti satamäärin. Tästä Fell päätteli että tavalla tai toisella egyptiläiset olivat ammoin vaikuttaneet micmac –intiaanien kirjoituskieleen.

gregjenner11l
Omituinen aurinkokiekko jollainen löydettiin Yhdysvalloista. Sen ideaalinen yhteys kirjoitusmerkkeineen on suhteellisen yhteneväinen Välimeren antiikin ajan kansoihin.


Säällisesti katsoen näillä kansoilla ei pitäisi olla mitään keskinäistä yhteyttä, ellei sitten tunne laajempaa kontekstia joka käsittelee esi-kolumbiaanisia amerikanyhteyksiä lähemminkin. Eihän se salaisuus ole, että Amerikoista on paljonkin löydetty välimeren antiikin ajan raapustuksia ja kivisiä viestejä. Tiettävästi vanhin tulkittavissa oleva oleva kivikirjoitus on Hanno Merenkulkijan nimikirjoitus vuodelta 500 eaa. joka on kaiverrettu Yhdysvaltain itärannikolle.  Egyptiläistyylisiä merkkejä on löydetty aina Kaliforniasta asti, jonne Välimeren merenkulkijat ovat ilmeisemmin purjehtineet Rio Grandea pitkin.

Nämä ovat sen tason historiaa jota ei tietenkään ole koskaan tutkittu akateemisella tasolla. Ei siksi että ne olisivat puutaheinää vaan siksi että ne käsittelevät liian isoja ja radikaaleja kokonaisuuksia ja nykyinen historiantulkinta menisi liian pieniraamisena kokonaan uusiksi. Silti ne osaavat muhia pinnan alla ja todistaa että maailmamme on paljon kompleksisempi paikka kuin uskommekaan.

Jukkis