Jauhan muuten yllättävän paljon näistä anomalia –jutuista ja huomaan olevani varsin useassa asiassa läpeensä eri mieltä monen kanssa. Löydän paljon uuttakin jolle valtaosa ei korvaansa lotkauta. Tänään aattelin mainita pari sanaa psykologisesta ilmiöstä nimeltään poisselittäminen ja se lienee kenties isoin este ihmiskunnan tiedolliselle kehittymiselle.Yleensä kun tulee vastaan jokin outo ja selittämätön ilmiö, niin se hämmentää. Ihminen on luonnostaan sellainen että asia jää kaivertamaan ja se haluaa sille selityksen. Siihen saumaan iskeekin sitten jokin hätäselitys joka antaa sen sielunrauhan ja ihminen voi taas keskittyä muihin juttuihinsa kun asia on ns. poisselitetty.

Otan kerrankin tyyppiesimerkin jostain muualta kun omista jutuistani.  Kuten monet muistavat,  moneen kertaan olen pamissut esim noista meteoriittikraatereista. Lapsikin tietää että ne syntyvät kun meteoriitti iskeytyy maanpintaan ja jättää kraaterin jälkeensä. Kuitenkin niitä tutkittaessa on tullut hyvin selväksi, että vaikka kraatereita löytyy pilvin pimein, niistä on sitä metoriittia aivan turha etsiskellä. Ollakseni rehellinen, ei tiedetä ensimmäistäkään meteoriittia löydetyn näistä kraatereista. ja päinvastoin: tunnetaan lukuisia meteoriitteja joista vastaavasti puuttuu kraateri ympäriltä. Namibiassa on tiettävästi maailman suurin meteoriitti, todellinen rautamöhkäle josta kuitenkin puuttuu kraateri tyystin. 

PIA06257
Varsin useassa kraateerissa on keskellä tuollainen nyppylä joka sotii kaikenlaista törmäyslogiikkaa vastaan. 

Ilmiöhän ei rajoitu maapallolle. Näitä kraatereita on Kuun tai vaikkapa Marsin pinta täynnänsä ja siellä ei ainakaan kaasukehän pitäisi kitkalla polttaa meteoriittia pois. Silti niistäkin puuttuu tyystin se varsinainen kivenmöhkäle. Turha tätä jatkaa tämän pidemmälle; on lukuisia meteoriitteja joista puuttuu kraateri ja sitten on kraatereita joista puuttuu meteoriitti.

Ei varmaan siis ihme että Thunderbolts –työryhmä on vakuuttunut, että näillä kraatereilla ei olekaan välttämättä mitään tekoa meteoriittien kanssa, vaan että ne ovat voineet syntyä muiden kosmisten tekijöiden avulla, kuten muinaisuudessa tapahtuneiden valtaisien plasmapurkausten. Se ainakin selittäisi mistä  näihin kraatereihin ilmaantuu aina iridiumia, alkuainetta jota syntyy erittäin kovissa kuumuuksissa.

Epäilevä tuomas tottakai sanoo, että kun kivenjärkäle tulee korkealta ja kovaa, se kertakaikkiaan räjähtää olemattomiin ja tämän vuoksi yksittäistä kivenmurikkaa on turha etsiskellä. Ehkäpä niin, vaan mitä sanoo tutkimukset? Mehän tiedämme kaikki senkin että dinosaurukset hävisivät kun Jukatanin niemimaalle osui meteoriitti joka jätti jälkeensä Jukatanin kraaterin. Kun tämän kraaterin pohjaa on kaiveltu, on suureksi yllätykseksi havaittu, että heti pintakerroksen alla on orgaanista materiaalia. Tai siis liitukauden fossiileja joiden säilyminen pitäisi olla mahdotonta moisessa iskussa. Niinpä on sitten hissuksin epäilty josko tämä nyt olisikaan se oikea kraateri ja oikeaa on etsitty viime vuodet Grönlannin suunnalta – siellä ei ainakaan ole fossiilista evidenssiä riesana – kun siellä on vaan pelkkä kuoppa. 

meteor crater panorama
Maapallonkin monet kraaterit ovat keskeltä korkeammalla kuin reunat. Erikoisinta että kaikki kraaterit eivät ole täyspyöreitä vaan tunnetaan myös kuutiomaisia muotoja.

Asia on kuitenkin ohitettu; miten kraaterin pohjalla voi olla liitukautista ainesta ? Miksi näistä kraatereista ei ole koskaan löydetty meteoriittia vaikka kaiken järjen mukaan ainakin yhdestä pitäisi sellainen löytyä? Miksi tunnetut meteoriitit eivät  sitten ole synnyttäneet kraateria? Miksi näissä kraatereissa useissa on keskellä sellainen nyppylä joka sotii törmäysteoriaa vastaan?

Hyviä kysymyksiä jotka usein saavat selittäjät liikkeelle. He hakevat äkkiä Nasan sivuilta jonkin käteensä osuvan selitysmallin (joka ei varsinaisesti vastaa näihin olennaisiin kysymyksiin vaan selittää asian vain mekaanisesti).

Pääasia että torjumme sen ajatuksen että kraaterit saattavatkin olla syntyisin aivan eri tavalla kuin mihin olemma uskoneet. Ja uskokaa kun sanon, että ihminen voi olla melkoinen junttura kun muutosvastarinta iskee. Se selitysmalli mikä kerran on hitsautunut mieleemme, siitä ei irti päästetä. Tämä  pätee yhtälailla tälläiseen mattimeikäläiseen kuin Nasan tutkijoihinkin. Me selitämme jonkin ilmiön itsellemme päältä päin tyydyttävällä tavalla vapautuaksemme arvoituksesta ja sitten pidämme siitä kiinni kynsin hampain säilyttääksemme sielunrauhamme. Näin se menee.

Mutta jos puhutaan luonnontieteellisen tutkimuksen edistymisestä ja siitä että ihmiskunnan olisi tarkoitus ymmärtää erilaisia ilmiöitä ympärillämme ja haemme sitä selitystä mitä oikeasti on tapahtunut, ei siihen tietenkään kelpaa että otamme ne selitykset jotka itseämme tyydyttää eniten. Sellainen ratkaisu on lähinnä tunnepitoisuuteen pohjaava. Edistyäksemme olisi vain hyvä jos silloin tällöin ajattelisimme jonkun asian tyhjältä pöydältä ja kyseenalaistaisimme asiat jotka olemme itsellemme poisselittäneet.

Jukkis
Gravatar
acc
Tässä linkki Namibian meteoriitista kertovaan sivuun.
http://www.thevintagenews.com/2017/09/10/the-hoba-meteorite-estimated-at-66-tons-left-no-crater-when-it-fell-to-earth/

Gravatar
Jukkis
Sekin on muuten huomionarvoista että ainoa kraateri joka on syntynyt meitin aikanamme on tuo Tunguskan tapaus vuodelta 1908 - eikä kai kukaan ole sitä koskaan sanonut meteoriitin tekemäksi. Tästä voi varmuudella sanoa että kraaterien syntytapoja on siis muitakin joka samalla asettaa tämän pohdinnan vakavalle tasolle.
Gravatar
Tomppa
"Miksi näissä kraatereissa useissa on keskellä sellainen nyppylä joka sotii törmäysteoriaa vastaan?

Mun mielestä ei sodi. Tämän voi koittaa lyömällä vasaralla hiekkaan. Hiekkaan tulee kuoppa mutta keskelle jää kumpu jonka vasaran paine siihen tekee. Mielestäni meteoriitin iskeytyessä suoraan maahan efekti on samanlainen.

Samoin meteoriitti on varmuudella kuuma tultuaan ilmakehän läpi, mikä selittäisi iridiumin olemassaolon.

Meteoriitti ei välttämättä osu maahan kohtisuoraan, eli tulokulmasta riippuen, se voi osua kallioon(?), tai vastaavaan kovaan materiaaliin jolloin meteoriitti jää ehjäksi pomppiessaan maan kamaralla. Kohtisuoraan tullessa se todennäköisesti hajoaa atomeiksi.


Gravatar
Tomppa
Lappajärvi? Pakkohan tää on kysyä.
Gravatar
Arhi
Virossahan on iso kraatteri josta on kaivettu rautameteoriitin rautaa ahkerasti rauta-akjalla.
Piilota kommentointilomake