Tänään opettelemme profetoimaan säätä. Tähän on syynsä sillä yllättävän huonosti nykypäivän urbaani suomalainen niistä mitään tietää. Riittää kun Anne telkkarissa kertoo mitä tulee tapahtumaan. Joitain asioita on tietenkin hyvä tiedostaa, eikä pelkästään yleissivistyksen nimissä, vaan niistä voi oikeastikin olla jotain hyötyä.



Pitänyt pitkään tästä naputella mutta vasta eilinen Aapeli –myrsky sai motivoitua. Sinänsähän omalla kohdalla tilanne ei ollut paha, mutta myterin takia ei nähnyt missä oja alkaa ja kinos loppuu, ja onnistuin jotenkin peruuttaan niin että auton kuskinpuoli vajos lumeen. Jouduin shanghaijaan mummelin joka oli hereillä siinä vastapäisessä talossa, ja pistään sen ratin taa. Sellanen pieni mummo jonka tungin sisään repsikan ovesta ja joka oli niin lyhyt, ettei sillä  jalat ulottunut polkimiinkaan kunnolla – varpaankärjellä sai kaasua painettua kun minäpoika  tönäsin auton koko ruhollani irti pöykystä. Eikä tätäkään olisi rehellisesti sanoen edes tapahtunut, jos nuo huoltofirmat ei olis säästökuurilla aurauskalustonsa suhteen.

Se oli ElNino. Se tulee täsmällisesti – melkein päivälleen – seitsemän vuoden välein. Tasan seitsemän vuotta sitten oli vastaava talvimyrsky tapaninpäivänä. Seuraavan kerran kattopellit lentää tiehensä vuoden 2025 ja  2026 välipäivinä. Tarkan päivänkin voi laskea etukäteen kuukalenterin avulla, sillä aurinkokalenterimme ei noudata luontoäidin omaa rytmiä ja sen vuoksi sen voi ennustaa vain viikon tarkkuudella.

elNino
Tämän kuvan nappasin tismalleen seitsemän vuotta sitten.  Kiistatta mökkitie ei oikein vaikuta ajettavalta.

Homma menee niin että talvella on täysikuun aikana yleensä korkeapaine eli  saakutin kylmä. Se johtuu tietenkin kuun vuorovesivoimista, joka pätee ilmakehäänkin. Tavallaan täysikuulla  kuu vetää ilmakehää puoleensa jossain päin maapalloa, ja me suomalaiset ollaan silloin vastakkaisella tai sivullisella puolella joten teknisesti avaruus on lähempänä suomemme kamaraa. Koska avaruus on tunnetusti kylmä paikka, se tuntuu meilläkin huuruavana hengityksenä.  

Se on laskennallisesti monimutkaista missä kuun vetävä gravitaatiopiste menee ja tilanteesta riippuen se on joko lähempänä maapalloa tai kauempana, liikkuen vieläpä leveysasteita edes takaisin, mutta riittää kun sanon, että täysikuulla on kylmä.

Ja että sen jälkeen kun siirrytään laskevaan kuuhun, eli kuun avaruudellinen asema suhteessa meihin siirtyy, se kääntää myös ilmavirtoja eli tuulia. Tuuli tulee etelästä ja laskee pakkasia.  Paitsi jos on ElNino –vuosi, silloin se tulee talvimyrskynä. Suomalaiset tuntevat huonosti ElNinon koska se vaikuttaa täälläpäin hyvin marginaalisesti. Hyvä on tietää että sillä on myös ilkeä sisar LaNina joka  häijysti heikentää golf-virtaa, ja etelätuulia, jolloin ilmaa tulee sitten pohjoisnavan suunnasta – tavallisimmin siperiasta, ja kaikkihan sen tietää mitä se tarkoittaa. Ainakin talvella. Lohduttavan kuuloisesti sanomme että tämä on tälläinen wanhan ajan talvi, kuin se olisi jotenkin nostalginen kokemus. Mutta armollisesti LaNinakin tulee vain joka seitsemäs vuosi. Pääsääntöisesti sen vastakotana eli ElNino –vuotena on sitten tiedossa loskatalvi. Asia jonka jokainen sääprofeetta tietää ja osaa hyödyntää.

En menisi silti vetoa lyömään tämän talven loskakeleistä. On olemassa muuttuvia tekijöitä joiden takia Golf-virta on keskimääräistä heikommalla, tai sanotaan näin, että se on myöhässä virtauksensa vahvistumisen puolesta. No nyt kaikki sanoo että jos Golf-virtaa ei olisi, tulisi vähintään jääkausi. Oikeastaan ei. Meille tulisi ja tulee tänne niinä vuosina mannermainen ilmasto, eli kansanomaisesti venäläinen vuosi. venäjä, joka on mannermaisen ilmaston mekka, siellä kesät ovat tulikuumia ja kuivia, onko tuttua viime kesältä? Vuodenaikoja ei oikeastaan ole vaan syksykin on yleensä kesän jatkoa, eli seuraa lämmin ja kuiva syys. Sitten pärähtää talvi kertaheitolla päälle – jonka muuten saksalaisetkin oppi sillon Moskovan edustalla, ja se talvi on raaka ja viheliäinen, kunnes taas jostain vapusta alkaa kesämäinen ilmasto. Näin se on meillä mennyt tämä vuosi ja jotenkin kutina että sama rata jatkuu talvenkin.

Luonnossa vaikuttaa tietenkin muitakin ilmastollisia rytmejä  eikä ElNino ole suinkaan ainoa. Laskennallisesti pitää osata mitata myös auringonpilkkuja jotka nekin muuttavat talvia 11.1 vuoden välein. mutta jos sen kaiken osaa, ei tarvitse kun alkaa sääprofeetaksi ja nehän saa aina kuulijakuntaa.

Jukkis