Koska tuo ilmastonmuutos puhuttaa niin jatketaan aihetta ainakin vielä tämän kerran tuon CO2 –kaasun tiimoilta. Eli katsotaan hiilidioksidia ihan puhtaasti biologiselta ja fysikaaliselta kantilta sekoittamatta juttuun millään muotoa ns. poliittisia totuuksia. 


Koko ilmastonmuutosepisodi taisi lähteä liikkeelle Al Goren elokuvasta ”Epämiellyttävä totuus”. Katselin sen aikanaan itsekin ja siinä Gore nousi oikein tikkaille näyttääkseen miten korkealle lämpökäyrä vielä nouseekaan. Tämä tunnetaan ns. lätkämaila  -teoriana. Siitähän poiki sittemmin oikeusistuntokin kun sitä oli väitetty vilpilliseksi. Siitä oli kokonaan häivytetty satojen aikaisempien tutkimusten osoittama suuri luonnollinen vaihtelu, kuten keskiajan lämpökausi ja pikkujääkausi. Lisäksi sen kehittäjä Michael Mann oli yhdistänyt 1900-luvun datan vain pariin vanhaan puulustoon. Hän käytti myös virheellisiä tilasto- ja mallinnusmenetelmiä. Näin hän oli synnyttänyt ilmastollisen ”lätkämailan”, lämpötilakuvaajan, jossa lätkämailan pitkä varsi esitti tasaisesti laskevaa menneiden aikojen lämpötilaa, mutta sen lapa nousi jyrkästi vuoden 1900 jälkeen.

Peräti 120 varteen otettavaa ilmastotieteilijää hyökkäsi tämän manipuloidun lätkämailan kimppuun. He yksinkertaisesti sanoivat sen olevan häpeäksi koko tiedemaailman ammattikunnalle. Te ette tietenkään ole siitä mitään kuulleet, koska suomalaisten pienessä kieliryhmässä on helppoa piilotella ihmisiltä asioita, ja päinvastoin vain toitottaa miten yksimielisesti tiedemaailma uskoo ilmastonmuutokseen.  Edes kiihkeimmät ilmastopelottelijat eivät enää kehtaa lätkämailaa käyttää.

Tieteellisesti on todistettu että Ilmastonmuutos eli ilmaston lämpeneminen päättyi jo lähes 20 vuotta sitten.

Nythän samainen lätkämaila elää hiilidioksidin muodossa kun tässä on ensin koeteteltu kansantajuntaa ilmastonlämpenemisen sijasta ilmastonmuutoksella – eli sään ääri-ilmiöiden lisääntymisellä, joka sekin paljastui vain el Ninon kaltaisten normaaleiden ilmiöiden ylitulkinnoiksi. Sen voi tulkita niinkin että kaikki mitä on ilmastolla peloteltu viimeiset 10-20 vuotta on ollut huijausta alusta loppuun.

Lehvästöjen kasvu 30 vuoden aikana
Hiilidioksidin kohonnut määrä ilmakehässä on tuuheuttanut maapallon kasvikuntaa viimeisten vuosikymmenten aikana melko reippaastikin. Pahaa kehitystä josta me kaikki ollaan niin saakutin huolissamme ja koetetaan tehdä ilmastotekoja että elollisuus olisi vastakin kituliasta ja sukupuuton partaalla.

Kun nyt sitten takerrumme nykyiseen pelotteluun eli hiilidioksidiin, niin aiheeseen voi tarttua toisestakin näkökulmasta.  Mitä jos hiilidioksidimäärät nousevat, kuten ovat tehneet. Mitä tapahtuu?

Asiaa pitää katsoa kasvien näkökulmasta. Kasvit kehittyivät satoja ja kymmeniä miljoonia vuosia sitten, jolloin ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli monikymmenkertainen nykyiseen verrattuna. Ne ahmivat hiilidioksidia jota niille onneksi riittää, koska kaikki missä on hiiltä (koko orgaaninen elämä ja kaikki maapallon hiilivetyketjuihin perustuvat kaasut ja aineet) omaavat myös hiilidioksidia. Kasvien näkökulmasta on aivan sama tuleeko tämä kaasu elollisten hengityksestä vai tehtaanpiipusta.

Kasvien elinvoiman säätelee se hiilidioksidin määrä joka on ilmakehässä. Kasvit kuolevat "nälkään", jos hiilidioksidipitoisuus laskee alle 150 ppm:n, jota rajaa lähellä se on käynytkin viimeisten Dryaskausien aikana. Ilmakehän pitoisuus on nyt noin 400 ppm joka on vielä alarajoilla. Joskin parempi kuin esiteollisen ajan 280 ppm 1700-luvulla, joka näkyi pienentyvinä viljelypinta-aloina ja suoranaisia katovuosina. Ilmakehässä oleva määrä on vielä liian pieni joten monet kasvihuoneet pitävät 600 ppm tai yli, pitoisuuksia saadakseen kurkkunsa ja tomaattinsa kasvamaan suht normaalivauhdilla. Oikea määrä kasvuston kannalta lienee jossakin 1000 ppm hujakoilla joka on kaksi ja puoli kertainen nykyiseen. Toivotaan että siihen vielä päästään.

On selvää että kun kasvimaailmalla riittää tätä polttoainetta, metsät tihenevät silmissä, kasvit kasvavat nopeammin, tuuheutuvat ja lisääntyvät nopeammalla potkulla. Tämä on ollut nähtävissä jo nyt sillä tutkimustilastojen mukaan lehvästöt ovat kasvaneet äkillisesti 10-30%. Kasvu on ollut nähtävissä erityisesti kuivien autiomaiden reunamilla, sillä kasvimaailma valtaa alaa hiekkaerämailta. Mikäli vain pitoisuudet kasvavat ja aikaa annetaan, näemme lopulta Saharan muuttuvan savanniksi.

Tuuhentunut kasvisto näkyy myös hyönteispopulaatioissa. Poissa ovat takavuosien mehiläiskadot sillä oli sen taustalla sitten mikä tahansa, on pölyttäjillä liikkumatilaa kun kasvia  puskee joka kolosta. Tämä luonnollisesti vaikuttaa myös lintukantoihin, jotka näillä pörriäisillä elävät. Hyvällä lykyllä pian ovat pois huolet lintukantojen taantumisesta. Oma lukunsa on sitten kasvinsyöjät ja sen perässä vaeltavat lihansyöjät eli teoriassa koko eläinfaunan pitäisi kasvaa kasvimaailman runsastumisen myötä. Mikäli hiilidioksidin määrä kasvaisi vaikkapa nykyiseen kasvihuonetasoon 1200 ppm tietämille, saataisiin metsiä hakata ihan tosissaan että edes jotakin näkisi ja pakko olisi ihmisen ryhtyä  verottamaan liian suuriksi kasvaneita eläinpopulaatioita. Ihmiseltä loppuisi tila planeetalla sitä vauhtia.

 Tämä on siis kehityskulku jonka estämiseksi politiikot koettavat tehdä kaikkensa. Minen sano mitään, hullutuksia on ollut ennenkin ja on vastakin. Ei ne siitä lopu vaikka tässä asiassa tultaisiin järkiinsä. Ihmiskunta on tyhmää ja on sitä aina ollut.

Jukkis
ps. kannattaa tutustua ilmastorealismia -blogiin josta minäkin nää juttuni ammennan. Sieltä selviää tämä ja paljon muutakin.
Gravatar
Leenakka
Mitenkä hiilidioksiidi ja happi suhtautuvat toisiinsa. Ihmiskunta ja eläinkunnat pääsääntöisesti käyttävät happea hengittääkseen ja elääkseen. Kasvit taas hiilidioksidia. Pysyykö suhde ilmakehässä tasapainossa? Ihmisen hapentarve on aika ahtaassa välissä – ei saa olla liikaa eikä liian vähän. Tähän hätään en nyt muista tarkkaan lukuja, mutta olisiko sallittu vaihteluväli vain noin 1 -2 % luokkaa.
Gravatar
jukkis
Mikäli hiilidioksidia tunkisi ilmakehään mittavasti enemmän kun nyt on, se ei suinkaan korvaisi happea vaan ilmakehän koko vaan kasvaisi samassa suhteessa. Aikain myötä löytyisi tasapaino koska joka kolkka alkaisi vihertään
Gravatar
realiteetti
Kun tutkii noiden ns. tutkijoiden artikkeleita kannattaa muistaa, missä kohtaa hiilidioksidipitoisuus alkaa käydä myrkylliseksi. Esim. sisäilman osalta toimenpiteisiin pitää ryhtyä, kun arvo ylittää 1 150 ppm:n. Tällöin on aistittavissa tunkkaisuutta, väsymystä, päänsärkyä ja keskittymisvaikeuksia. Oireet tietysti kasvavat pitoisuuksien kasvaessa. Kasvit voi hyvin, ei ihminen

No joo, nyt ilmaston pitoisuus on nyt 415 ppm, 10 vuotta sitten 388 ppm. Vuotuinen lisäys n. 2 ppm eli 20 vuoden päästä ollaan luvussa 455 ppm. Jos isompi tulivuori posahtaa, niin luonnon ja ihmisen yhteisvaikutus voi aiheuttaa isommallekin joukolle väsymystä ja päänsärkyä

Gravatar
Antero
Hiilidioksidi ei ole myrkyllinen kuten on hiilimonoksidi. Tosin sellainen kokemus on, kun talossamme on monta tulisijaa ja niissä jokaisessa kun pitää valakiaa yhtäaikaa, valakia syö ilmasta hapen ja hiilidioksidi pitoisuus lisääntyy huoneilmassa. Tästä tulee väsymystä ja päänsärkyä, ainut konsti on tuulettaa tupa ja ulkona tehdä happilenkki. Valakian palaessa on huolehdittava että korvaavaa ilmaa tulee riittävästi vaikka ikkunaa raolla pitämällä.

Windystä näkee CO2 pitoisuudet reaaliajassa ja tällä hetkellä sitä tulee Ukrainan suunnasta, ollen Keski-Suomeen saakka 269 ppbv (0.269ppm). Keski-Suomesta pohjoiseen pitoisuus laskee 139 ppbv ollen Huippuvuorilla 119 ppbv:tä.

https://www.windy.com/fi/-CO-konsentraatio-cosc?cosc,62.104,24.258,4,m:fpBagRf

Gravatar
Juhnu
kimmol said :
Hullua fantasiaa tuo kaikki.
Vailla pienintäkään linkkiä todellisuuteen.


Ja hulluimmasta päästä on keinot, millä sitä pyritään estämään. Aivan tohloja on kuitenkin ne, jotka uskoo näihin ilmaston muutoksen rajoittamisen hulluihin keinoihin - siinäpä vasta varsinaista todellisuudentajua.

Gravatar
kimmol
Hullua fantasiaa tuo kaikki.
Vailla pienintäkään linkkiä todellisuuteen.

Gravatar
jukkis
Maapallon pitkässä historiassa hiilidioksidin määrä on ollut keskimäärin 4500 ppm. Poikkeuksen muodostaa vain oman alansa ennätys eli kambrikauden 7000 ppm. Samaa ajanjaksoa kuvataan myös nimellä "lajiräjähdys" sillä evoluutio teki tämän `vihreämmästä vihreän planeetan´aikana kaikkien aikojen superhyppäyksen. Nykyisin se on 200-400ppm hujakoilla joten ei ihme että puhutaan sukupuuttoaallosta. Kasvimaailma kun on ennätysniukkaa liian alhaisen hiilidioksidin vuoksi.
Gravatar
volleyball
Maapallonhistoriassa CO2-tasot ovat vaihdelleet rajustikin, se on totta. Kuitenkin suurimmalta osalta arviot CO2-tasoista perustuvat fossiilien ja geologisten kerrostumien tutkimiseen, arvioon, eikä asiasta oikein konsensusta ole. Jäätiköiden kairauksista tiedetään tarkemmin muutaman sadantuhannen vuoden tarkkuudella pitoisuuksia. Totta on se että kaikenlaiset geologiset prosessit CO2-pitoisuutta nostaa rajustikin jos kohdalle osuu.

Kuitenkin nyt ilmasto jatkuvasti lämpenee koko MITATUN historian skaalassa ja samoin nousee ilmakehän CO2-tasot koko mittaushistorian mukaan (HS artikkeli) ja jäätiköt sulavat (joskin tietyillä alueilla kasvavat lisääntyneen sadannan vuoksi). Samoin merenpinnan tasoa on dokumentoitu tarkkaan https://en.wikipedia.org/wiki/Sea_level_rise eikä siinäkään epäjohdonmukaisuuksia ole.
Mitä tapahtuu näille metsille ja kasveille? Aavikoituminen etenee, eikä asiaa auta ihmisen toiminta ja kaupungistuminen. Jukkiksen logiikan mukaan saharan pitäisi alkaa vihertämään.

Gravatar
volle taas
Jengi aina itkee näistä kambri- ym kauden CO2 tasoista. Kuitenkin merkitystä on sillä mitä tapahtunut viime vuosikymmeninä ja sitä kehitystä ilmastohuuhaa ei osaa selittää.
Varmaan bangladeshissa ja alankomaissa lämmittää ajatus dinosaurusten ajan CO2 tasoista siinä vaiheessa kun jalat kastuvat.

Gravatar
kimmoke
https://dynamic.hs.fi/2019/hiilinielu/ tässä hyvä katsaus todellisuuteen. Selvästi näkyy CO2-tasojen muutos havumetsien kasvukauden mukaan. Ikävä totuus on, että CO2-tasot ovat hurjassa nousussa 1970-luvulta alkaen.
Piilota kommentointilomake