Ei uskoisi miten polttava kysymys, joka suoranaisesti jakaa kansaa kahtia, on se miten korkealle venäläinen taisteluhävittäjä Sukhoi-25 pystyy nousemaan. Asiasta on hyvin vähän minkäänlaista puolueetonta tietoa, sillä se on eräs informaatiosodan tärkeimpiä pisteitä, joten toivon että voin osaltani tarjota jotain vastauksen tynkää tähän kysymykseen.


Tuskin mikään on viime vuosina ollut niin informaatiosodan keskipisteenä kuin venäläinen taisteluhävittäjä Sukhoi-25.  Nimi tuli tutuksi kun Venäjän puolustusministeriö ilmoitti tutkakuviensa perusteella, että se ampui alas Ukrainan yläpuolella MH17 –matkustajakoneen. Välittömästi tämän jälkeen hävittäjäkoneen tietoja alettiin muuttamaan internetissä, lähinnä wikipediassa, mutta myös hävittäjiä esittelevillä sivustoilla. Työ kävi äkkiä ja aikaansai hämmentynyttä kansalaiskesustelua. 

Pian ilmeni ettei SU-25 ole kovinkaan kummoinen hävittäjäkone. Hidas, raskas ja sen on vaikea nousta kunnolla maankamaran yläpuolellekaan. Näissä  oloissa oli selvää  ettei mikään Suhoi-25 olisi pystynyt matkustajakonetta pudottamaan kun se lento-ominaisuuksiltaan vastasi lähinnä  ensimmäisen maailmansodan kaksitasofokkereita. Jos joku epäili ettei kai 2000-luvun hävittäjä voi sentään niin huono olla, ettei nouse edes samaan 10 000m korkeuteen, sillä tuolla korkeudella sodittiin jo 1944 Saksan yläpuolella. Hän kuitenkin saattoi katsoa wikipediasta että asia todellakin oli näin, ja uskoa kun kerran näin lukee. Huomaamatta tietenkään miten ahkeraan ja ovelasti tietoja oli koko ajan muuteltu alaspäin.

su 25 wiki muutoshistoria

Kuvakaappaus wikipedian muutoshistoria -sivulta paljastaa että SU-25 nousee joko 10000m tai 7000m riippuen ihan siitä onko maanantai vai perjantai. Eri päivinä eri tulokset.

Tietomuutosten tarkoitus oli tietenkin osoittaa ettei Suhoi-25 –hävittäjä pääse – hitaana maataistelukoneena – korkeammalle kuin 7000m kun taas matkustajakone MH17 liiteli 10 000m korkeudessa. Tämä on länsimainen näkemys asiaan. Toisaalta on olemassa tietoja jonka mukaan SU-25 nousee kepeästi 10km korkeuteen, joten mikä on sitten asiassa totuus? Ketä uskoa? Tuntuisi jotenkin oudolta että Venäjän ilmavoimat syyttäisivät hävittäjää joka ei kykene nousemaan noin korkealle – sehän on heidän itsensä kone. Eivät he kai ihan niin tonttuja ole? Otetaan asiasta selvää.

Ennen kuin turma tapahtui roikkui netissä yleisesti tieto että oikea lentokorkeus on 10 000m. Välittömästi koneturman jälkeen Ukraina poistatti vuodelta 2014 kaikkiaan 13 akateemista lähdettä lentokoneidensa ominaisuuksista, joiden antamat tiedot näyttivät tältä.

  • Su-25: 7 000 - 10 000 m
  • Su-25T: 10 000 m
  • Su-25UTG: 10 000 m
  • Su-25SM: 10 000 m
  • Su-25TM: 10 000/12 000 m
  • Su-25KM: 10 000 m
Myös Su-25: n pääsuunnittelija Vladimir Volodymyr Babak, sanoo, että Su-25: n tekniset ominaisuudet antavat sen nousta 11–12 kilometrin korkeuteen ja maahyökkäyslentokoneet voivat saavuttaa tason, jolla Boeing lensi. Akateemisessa kirjallisuudessa Alexander Mladenovin Sukhoi Su-25 Frogfoot -sarjassa , Osprey, Oxford, 2013, ISBN 978-1782003595s. väittää uudempien T / TM-mallin nousevan aina 10 000 metrin. Nämä tiedot siis olivat vallitsevia ennen MH17 turmaa ja sen myötä alkanutta kybersotaa, joka on jatkunut näihin päiviin. Wikipediasta onkin tullut ennenkokemattoman epäluotettava lähde tässä asiassa.

Mistä tämä 7000m oikein on putkahtanut? Sitä ymmärtääkseen täytyy tutustua miten erikoinen hävittäjäkone Sukhoi-25 oikein on. Sehän on siinä mielessä harvinainen, että on yksi harvoja jotka ovat suunniteltu ampumaan konetykillään panssarivaunuja rikki.  Muutenhan tämä taitolaji jäi pitkälti toiseen maailmaansotaan. Erikoistuneena matalalentohyökkäyksiin se jäi myös harvinaisuudeksi siinä mielessä, että sillä on paineistamaton ohjaushytti. Tämä teki koneesta myös halvan valmistaa. Kuten tiedämme,  itse kone nousee kepeästi yli 10 000m mutta ohjaajan täytyy hengittää puhdasta happea näissä korkeuksissa. Ohjaajat eivät pidä puhtaan hapen hengittämisestä, koska se on paitsi epämiellyttävää, myös kivuliasta. Sen vuoksi 7000m on määritelty termillä  `palvelukorkeus´ koska sen alla ohjaaja voi hengittää normaalia ilmaa, jossa tosin on aina varoiksi ylimääräisenä lisähappea vuoristotaudin ehkäisemiseksi.

1980-luvulla, Afganistanin sodassa Suhoi-25 –hävittäjälentäjät kävivät äkkiseltään koneillaan aina 8500m korkeudessa,  lähinnä väistääkseen vuoria, mutta tiedetään myös tehdyn pommituksia aina 9000m korkeudesta. Mikä  tarkoittaa että SU-25 pääsee yllättäviin korkeuksiin myös täydessä lastissa. Tämä ei onnistunut hapen ansiosta, vaan neuvostoliitossa ymmärrettiin, että mikäli kone toistuvasti lentää matalalla, alle 7000m, se on pysyvästi  maanpinnasta ammuttavan ilmatorjunnan ulottuvissa. Tämän vuoksi Suhoin R-95-moottorit uusittiin. Päivitetty R-195-moottori oli salainen projekti, joka paljastettiin vasta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Vientiversio (Su-25K, tuotettu vuosina 1983–1989) rakennettiin siis edelleen vanhoilla R-95-moottoreilla, kun taas kotimaisessa (Neuvostoliiton) Su-25 -koneissa oli R-195-moottoreita, ja useimmissa niiden hytit olivat paineistettuja. 7 km: n luku koskee vanhaa vientivaihtoehtoa ja kaikkia varhaisimpia Su-25-malleja, joita ei ollut tarkoituskaan päivittää. Neuvostoliitolla oli koneissaan paineistetut hytit, Varsovanliiton jäsenmailla ei.

Voloshinin kone
Hävittäjäkone nro 6 on modernisoitu kapteeni Voloshinin hävittäjä, tyyppiä SU-25M1 jonka on epäilty ampuneen malesialaisen matkustajakoneen alas heinäkuussa 2014.


Yhteenvetona että  lähes kaikilla Suhoi-25 tyypeillä pääsee komeasti yli 10 000m mutta vanhimmissa versioissa ei ollut paineistettua hyttiä, joka vaati lentäjän käyttämään lisähappea. Asteittain tämä palvelukorkeus muutettiin absoluuttiseksi lentokorkeudeksi. Mikäs oli muuttaessa, sillä SU-25 lienee lähes ainoa konetyyppi joka käytti tätä paineistomatonta hyttiä.

Tämä liittyy tietenkin kaikki tapaukseen MH17 ja siihen ampuiko matkustajakoneen alas ukrainalainen taisteluhävittäjälentäjä. Tämän vuoksi länsimaissa onkin aloitettu ennennäkemätön internet-tietojen manipulointi jotta voidaan pysytellä väitteessä, ettei SU-25 kykene nousemaan yli seitsemän kilometrin. Tästäkin keskustelusta kuitenkin unohtuu varsin usein, että Ukraina päivitti vanhat hävittäjätyyppinsä modernimpiin, ja se millä turmakoneen epäilty alasampuja kapteeni Voloshin lensi, oli tyyppiä Su-25M1. Modenisoitu versio jossa lentokorkeus nousee jo niin korkealle kun ilmakehässä vain on happea moottorille ja erillisiä hengityskaasuja ei tarvita.

Oli ehkä virhe hivuttaa tätä MH17 suuntaan, koska se ei ollut ns. asian pihvi, vaan tarjota yksinomaan tietoa koneesta, jonka tietoja tuntuu näpelöivän yksi jos toinen, joka ymmärtää hävittäjäkoneista yhtä paljon kuin allekirjoittanut vetopasuunan soitosta. Yksinomaan lentokoneen teknisissä tiedoissa olisi ollut ehkä järkevämpää pysytellä, koska tästä koneesta jos on suomenkielistä esitystä, se on joko virheellistä tai sitten ei. Jonkun siis kai piti tästäkin blogata.

Jukkis
Gravatar
jukkis
Lukaisin tuossa iltasella itsensä hävittäjäkenraali Adolf Gallandin muistelmia "ensimmäiset ja viimeiset". Siinä Galland kertoo Britannian yläpuolella käydyistä ilmataisteluista saksalaisten ja englantilaisten kesken. Ideana näissä taistoissa oli päästä aina toisen yläpuolelle joten ilmataistelut 8500 tai jopa 9000 m korkeudessa eivät olleet harvinaisia. Tämä siis vuonna 1940 vanhoilla potkurikoneilla. On minullekin valjennut että noihin korkeuksiin pääsee näemmä koneella kuin koneella mutta edelleen keskuudessamme on ihmisiä jotka uskovat ettei SU-25 kykene sitä tekemään. Tämä väite on nyt niin moneen kertaan valeeksi todistettu mutta opettaa vanhan viisauden että kun se vaan esitetään riittävän isolla skaalalla - kaikki uskoo siihen.
Gravatar
Antero
KimmoK said :
Toivoisin sodan traumojen itsemurhaan johtaneen Voloshinin jätettävän rauhaan.
Mutta ei, Jukka Nieminen kusee hänen haudalleen.


Nyt kimmoke paskot itse Voloshinin haudalle ja haittaat tutkintaa krokotiilin kyyneleillä. Mies palkittiin ensin murhasta ja sitten heivattiin nirri pois, kas Voloshini olisi ollut päätodistaja ja taitava sekä kylmähermoinen sotilaslentäjä, joka olisi alkanut jossain vaiheessa laulamaan tai kehumaan miten ampui MH17 alas. Porolle ja kumppaneille Voloshini olisi ollut liian suuri riski.

Gravatar
juppe
Ukrainalaiset on modernisoinu Sukhoinsa itte sellasiks, että niillä voi lentää muutaman metrin korkeudessa. Näkyy olevan salaisuus, että mitä tällanen SU-25M1 osaa tehä, mutta videoita löytyy.

https://www.globalsecurity.org/military/world/ukraine/vps-modernization.htm
https://www.businessinsider.com/this-low-pass-by-a-ukrainian-fighter-pilot-is-absolutely-insane-2018-10?r=US&IR=T

Noi pilvissä piilottelemiseen perustuvat teoriat on aika huonoja siks, että tää tulee puiden takaa.

Gravatar
jukkis
Kuten opimme ylläolevista kommenteista. Niinkin etäinen aihe kuin jonkun hävittäjän lento-ominaisuudet aiheuttavat välittömästi disinformatiivisen myrskyn. Oikeastaan kirjoitin tämän pitkälti wikipedian ylläpitäjille että pitkäänkö aikovat antaa sivustoaan korruptoida jotta sen tieto muuttuisi epäuskottavaksi ts. poliittisten intohimojen temmellyskentäksi. Itsehän en toki voi mitään sille että tämä meitin sivusto on jo pitkään ollut kybersodan kohteena.
Gravatar
KimmoK
Siinä on vilunkimiehellä ahtaat paikat kun trollihommat ei onnistu.

Tältä näytti Suhoi SU-25 wikisivu vuonna 2013:
http://web.archive.org/web/20130321140501/https://fi.wikipedia.org/wiki/Suhoi_Su-25

Valmistajan virallisen sivun vuodelta 2013 laitoin jo tuossa aiemmin.

SU-25 koneet ei millää tavalla liity MH17 tapaukseen, se on vain jukkisten/venäjätrollien valheita.
Murhaaja Kreml:ssä koettaa vältellä vastuuta ja hänen kätyrinsä yrittävät auttaa.

Gravatar
Jkh
Kimmok, on erikoista että viihdyt niin hyvin sivuilla joiden informaatio ei vastaa omaa kuvaasi asioista. Itseäni ei teidän virallisen peikko sadun toistelu kiinosta sen vertoo että lukisin edes otsikkoa saati että edes vahingossa eksyisin peikko tarinoita jakaville suunnille. En keksi muuta syytä kuin jonkinsortin henkinen sairaus tai tarvittava korvaus kärsimyksestä kun joudut näitä salaliittoja läpi kahlaan ja meitä eksyneitä takaisin peikko sadun pariin opastamaan.
Gravatar
Jkh
Peikko sadun rinnalla kamppailu on varmaan haastavaa kun käytettävissä vain muita satuja, mutta silti olen teidän suoriutumiseen pettynyt ja usein suorastaan huvittunut. Eikö tohon hommaan löydy teravempiä kavereita. Onko se palkkioista johtuva asia niin ettei peikko tarinoiden puolelle vaan saa niitä terävempiä päitä houkuteltua?
Gravatar
KimmoK
>on erikoista että viihdyt niin hyvin sivuilla joiden informaatio ei vastaa omaa kuvaasi asioista.

Koetan vastata valheisiin tosiasioilla. MH17 tapauksen uhrit ansaitsevat että joku tekee niin.

Jos näyttää että kertomani on asiatonta tai ei pidä paikkaansa, olen aina kiitollinen rakentavasta/korjaavasta tiedosta.

Gravatar
Jkh
Jalot on syyt mut ei uppoo millään tasolla. Aivan sama mikä aihe ja kenen julkaisema kunhan peikko satu uhattuna, niin sinulla riittää voimia taistella oikean sadun puolesta. Vastaat aina nopeasti eli olet aina paikalla, ja se tarkoittaa että saat siitä palkkaa. Häiritsevän epärehellistä syytellä muita trolleiksi kun 24/7 on suorittamassa jaloa häirikkö tehtäväänsä. Kaipaisin vain parempaa ammattitaitoa, ettei olisi niin läpinäkyvää.
Gravatar
Jkh
Jalolla tehtävällä väität olevasi, mutta palvelet tahoja joille totuus ei merkitse mitään. Olet varmistamassa ettei omaiset kuulisi koskaan totuutta. Palvelet kaikkea sitä mikä nykymenossa on mätää. Tietty lainat on maksettava mutta silti tekisit sen edes tyylillä.
Piilota kommentointilomake