Pianhan se on taas joulu ja sen alla on hyvä tutustua joulunvieton historiallisiin tapahtumiin. Mistä joulu tuli? Miksi sitä vietetään? Jos olet vähänkin sekulaari tyyppi tai muuten vaan ateistinen, niin jätä lukematta. Tai näitä poliittisesti korrekteja joiden mukaan joulunvieton kanssa pitää  olla vähän varovainen, ettei muslimivähemmistömme pahastu.


Tämä aihe pisti silmään kun nyt keskustellaan koulujen joulujuhlien yhteydessä ”enkeli taivaan” –virren osalta. Tuossa oli lehdessä että kangasalalaisessa koulussa ei saa enää nousta seisomaan viimeisen säkeistön kohdalla (ja päivitys että koko sali nimenomaan nousi seisomaan uhmatakseen) Aiemminhan on jo linjattu, ettei koulujen joulujuhlia saisi viettää joulukirkon puolella vaan koulujen voimistelusalit ovat sitä varten. Linjana on, että joulujuhlissa ei saisi olla mitään uskonnollista.

No mikä tässä nyt pisti sitten omaan silmääni? Se on se että joulu itsessään, siis kokonaisuutena, on uskonnollinen juhla.  Voiko viettää uskonnollista juhlaa ilman että siinä on mitään uskonnollista? Voiko järjestää rock-konsertin jossa ei saa soittaa rockia?

Asiaan kiinnitin siis huomiota sen takia että nämä uudistukset joulunvieton osalta ovat osa sitä suomalaista absurdiutta.  Kyllä te tiedätte mitä absurdius on? Se on sitä että yrittää mukautua uusiin käytänteisiin ymmärtämättä sen luonnetta. Vähän kuin joku primitiivi kutsuttaisiin lounaalle jonkun siirtomaaherran pöytään jossa tämä haarukalla söisi soppaa. Liemi vain lorisee. Tämä nomadi yrittää näyttää sivistyneeltä pöytätapoineen ja matkimalla isäntäväkeä  mutta lopputulos näyttää silti vähän hassulta. Absurdilta. Sellaisia me suomalaisetkin olemme matkiessamme liiankin hanakasti ulkomaisia tuulia ja asenteita.

santa claus
Hyvä - ja jouluinen - esimerkkikuva mitä absurdius käytännössä voi olla. Japanilainen kauppias on halunnut kunnioittaa kristittyjen juhlaa ja pannut mielestään oikeaoppisesti joulupukin ristille. Omasta mielestään hän on toiminut korrektisti ja kunnioittavasti lopputuloksen ollessa mitä on.


Älköön kukaan ajatelko että  tässä olisi motiivina uskonnollisen konservatiivisuuden puolustaminen, vaan lähinnä se, että tiettyjä tradioita irrotetaan niiden kontekstista ja väärennetään sen historiallinen kaari. Josta me pääsemmekin siihen ketkä joulun kehittivät ja miksi.

Meille on tuttu ajatus että  talvipäivänseisausta lienee vietetty iät ja ajat välimeren pakanakulttuureissa ja kirkkoisät vain istuttivat joulun siiihen päälle saadakseen väen kristilliksi. Tämä ajatus on meille kaikille osunut ja uponnut. Nykytutkijat kuitenkin kiistävät tämän. Lähinnä tulee mieleen roomalaisten Saturnalia-juhla jota epämääräisten lähteiden mukaan olisi vietetty jostain 400 eaa ajasta asti,  ellei aiemminkin. Näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että saturnaliaa on vietetty ensimmäisen kerran vasta 274 jKr – ja sekin eräänlaisena vastavetona kristittyjen joulunvietolle joka valtasi kulttuuriavaruutta.  Tätä  tukee varhaisten kirkkoisien ja lahkojen jyrkät näkemykset siitä, etteivät he halunneet sekaantua millään muotoa pakanoiden juhlanviettoihin. Eivät kopioida niitä, ei nappaamalla päivämäärää itselleen saati ottaa niistä mitään juhlamuotoja itselleen. Varhaiskristityt pysyivät tyystin erillään näistä tapahtumista. 

Mistä me pääsemmekin siihen onko joululla ja talvipäivänseisauksella ylipäätään yhteyttä. Juttu menee niin että varhaiskristillisen tradition mukaan – joka pohjaa juutalaisuuteen – Messias syntyy samana päivänä kun kuolee ja päinvastoin. Jeesushan kuoli ristillä pitkäperjantaina joka lasketaan perinteisesti kuukalenterin mukaan. Mikäli sen laskisi aurinkokalenterin mukaan, se olisi 25. maaliskuuta. Koska syntymä- ja kuolinpäivä on sama, pitää muistaa että tämä  päivämäärä  on alullepanon hetki. Mikä tarkoittaa että se varsinainen syntyminen tapahtuu 9 kk myöhemmin eli 25. joulukuuta. Tästä  on toki toinenkin laskelma toisenlaisen kalenterin mukaan ja tällöin syntyminen tapahtuisi vasta loppiaisena – jota sitäkin on historiansaatossa vietetty Jeesuksen syntymäjuhlana.

Miksi tämä  on oleellinen juttu? Historiaa ja sen traditioiden motiiveja on jo riittämiin väärennelty, muokattu, irrotettu asiayhteydestään ja luotu karikatyyreja tilalle. Näin syntyy juureton, historiaton ja vailla perinteitä olevien sukupolvi. Silloin se ihmisjoukko kadottaa identiteettinsä ja sen seurauksena kokee korkeintaan kollektiivista ahdistusta.

Juu, en minä näillä kirjoituksilla ainakaan kavereita saa....

Sellainen joulusaarna

Jukkis
Gravatar
juppe
Yulehan se on kun sille ei oo viititty keksiä Jeesukseen viittaavaa nimeä. Kaupustelijoilta on opittu uutta pakanatapojen tilalle, mutta ei suomalaiset silti oo koskaan kunnolla kristinuskoon kääntyny.
Gravatar
juppe
Se kuusijuhla, mitä 24. joulukuuta vietetään, on Aatamin ja Eevan päivä. Koristepallukat merkkaa omenia ja lahjojen vaihtaminen tulee kanssa täältä.

Joulupukki käy sen takia, että pyhimykset lensi uskonpuhdistuksessa vittuun ja Lutter yhdisti pyhän Nikolaoksen päivän perinteitä Aatamin ja Eevan päivään. Muille kristityille joulu on pelkkää kansanperinnettä, niin että Lutterin opit on sitten levinny vapaasti.

Kinkku on yule-perinnettä ja porovaljakko on alkujaan Thorin pukkivaljakko, koska se vastas Odin-kultissa pyhää Nikolaosta, joka kesyttää pukin elikkä Paholaisen.

Suomalainen jouluheebo edustaa kusipääperinnettä ja kännissä riehuminen ja penskojen uhkaileminen on sille normikäyttäytymistä, niin että mukavasta Coca-Cola-pukista ei kannattais narista ollenkaan.

Gravatar
Kaleeriorja
Ennen se meni niin että mukuloille sanottiin josset oo kunnolla niin tontut näkee ikkunasta ja joulupukki ei tuo lahjoja. Samalla pistettiin oven pieleen Koivuniemen herra muistuttamaan asiasta.

Nykyisin se menöö niin, että mukuloita varoitetaan josset oo kunnolla, ilkeä ihminen kyttää ikkunasta ja paha tantta tulee ja vie sinut pois, etkä enää näe isää ja äitiä.

Gravatar
Antero
Jeesus liitetään myös kirkkaudeksi, auringoksi auringon säteineen. Talvipäivän seisauksen aikana aurinko käytännössä seisoo paikallaan kolmen päivän ajan, josta sanonta astui alas Tuonelaan, nousi kolmantena päivänä ylös. Kolmantena päivänä aurinko alkaa nousemaan kevättä kohden josta sanonta "päivä pitenee kukon askeleen verran". Mutta yksi asia on varmaa, juhannukseen on enää puolivuotta ja silloin aurinko on korkeimmillaan ja taas se pysähtyy kolmeksi päiväksi ja sen vuoksi kun Antero on syntynyt silloin kun aurinko on korkeimmillaan ;-. Silloin voi juhannuksena toivoa, "Kristus kirkasta meille" ja tuolloinkin senkin suomalaiset tuppaavat ottaa kirjaimellisesti sen.
Piilota kommentointilomake